Jak zrobić domową pastę Tahini

Jak zrobić domową pastę Tahini

Kuchnia arabska
Wszyscy miłośnicy humusu czy kuchni indyjskiej znają pastę Tahini. Czym jest? To pasta przygotowywana z nasion sezamu, która jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych i jednym ze składników humusu. Niestety dobrej jakości Tahini nie jest łatwo znaleźć. Często kupując tanie produkty spotykamy się z grudkowatą konsystencją lub mnóstwem niezdrowych dodatków, konserwantów i zagęszczaczy. Jak sobie z tym radzić? Przygotować Tahini w domu.
naan

Jak zrobić chleb naan bez drożdży?

Przepisy na chleb
Jeśli cenisz zdrowe jedzenie i gustujesz w indyjskiej kuchni, zachęcam cię do zrobienia własnoręcznie chleba naan. Większość przepisów na ten wypiek zawiera drożdże, z powodzeniem jednak można się bez tego składnika obejść. Chleb naan bez drożdży ma wyjątkowo delikatną konsystencję i naprawdę wspaniały smak. Bezdrożdżowy chleb robi się też o wiele szybciej. Przeczytaj przepis i przekonaj się, jakie to proste. Z poniższej ilości składników zrobisz ok. 8 placków naan.
pierożki samosa

Jak zrobić samosa?

Kuchnia indyjska
Samosa to małe trójkątne pierożki, popularne w Azji i niektórych regionach Afryki. Sposobów ich przyrządzenia jest pewnie tyle, ile wersji farszu do tego użytych. Oryginalny farsz do samosy jest jednak warzywny – na bazie ziemniaków i sporej ilości przypraw. Jeśli masz ochotę na orientalną odmianę, zapraszam do skorzystania z zamieszczonego tutaj przepisu. Dowiesz się z niego jak zrobić pyszne pierożki samosa.
Paratha chlebek

Jak zrobić indyjski chlebek paratha?

Kuchnia indyjska
Indyjskie potrawy zaczynają coraz częściej gościć na naszym stole. Indyjski chlebek paratha, który jest doskonała propozycją jako dodatek do ryżu, potraw z warzywami, zup i serów. Ten warstwowy chlebek zachwyca swoją prostotą i smakuje świetnie również bez dodatków. Jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, a w dodatku nie wymaga zakupu drogich składników. Poniżej znajdziecie przepis na wyśmienity chlebek paratha.
Marynowana cytryna

Jak zrobić marynowane cytryny?

Kuchnia afrykańska
Marynowana cytryna jest przyprawą związaną z kuchnią indyjską i północnoafrykańską w tym w szczególności z kuchnią marokańską (l'hamd marakad). Marynowane cytryny dodają do potraw słonego i cytrusowego smaku. Można je dodawać do sałatek, do ryb, mięs, marokańskich tagines, sosów, marynat i farszów.
Kurczak tikka masala

Jak zrobić kurczaka tikka masala?

Dania z drobiu
Jedzenie indyjskie jest na prawdę doskonałe. O ile masz w pobliżu restaurację indyjską to pewnie już o tym wiesz - jeśli nie, to najwyższa pora spróbować kilku indyjskich specjalności w tym kurczaka tikka masala.
Omlet po indyjsku

Jak zrobić omlet po indyjsku?

Kuchnia indyjska
Poniżej przedstawiam jeden z najlepszych przepisów kuchni indyjskiej na omlet. Taki omlet można dostać na licznych straganach ulicznych w każdej części Indii.
Brokuły z indyjskim sosem

Jak zrobić brokuły z sosem indyjskim?

Dania wegetariańskie
Sos na bazie jogurtu naturalnego ze szczyptą orientalnych przypraw idealnie komponuje się z brokułami. Ten niebanalny przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i bez wątpienia nie ma takiej osoby, która zdoła mu się oprzeć. Możecie być pewni, że brokuły podane z naszym sosem zawstydzą niejedno danie na waszym stole. Tak przygotowane warzywa możecie podawać jako dodatek do dań mięsnych. Poniżej znajdziecie znakomity przepis, który pomoże wam w jego przygotowaniu.
Chili

Jak zrobić chili?

Dania z wieprzowiny
Poniżej przedstawiam przepis na gęste i pikantne chili. Jego smak jest unikalny dzięki odrobinie kawy i piwa. Po przełożeniu na talerze należy posypać tartym serem i drobno pokrojoną papryczką chili.
Jajecznica po indyjsku

Jak zrobić jajecznicę po indyjsku?

Potrawy z jajka
Indie są przepiękne, ale ich niewątpliwym atutem jest wyśmienita, aromatyczna kuchnia, pachnąca przyprawami. Jajecznica po indyjsku zwana Akoori podawana jest zwykle z ciepłą bagietką lub tostami posmarowanymi masłem. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku. Możecie być pewni, że zachwyci waszych bliskich równie bardzo jak was samych. Poniżej znajdziecie wyśmienity przepis, który bez wątpienia na stałe zagości w waszym śniadaniowym menu.