Ocet balsamiczny: Brunatne złoto, które wspiera organizm

Kuchnia włoska
Ten ciemny i gęsty płyn świetnie wzbogaca smak potraw, a jego lecznicze właściwości doceniono już w średniowieczu. Znajdujące się w nim substancje są zbawienne dla naszego organizmu – obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, regulują procesy trawienne i pomagają schudnąć. Ocet balsamiczny wykazuje też właściwości przeciwbakteryjne i spowalnia procesy starzenia. Włoski przysmak powstaje w procesie długiej fermentacji, dlatego oryginalny ocet jest bardzo drogi. Czym kierować się przy jego zakupie i jak stosować płyn nie bez przyczyny nazywany „brunatnym złotem”?

Pizza: W jaki sposób ją przyrządzać i jak długo piec?

Pizza
Wypiekana na drożdżowym cieście i serwowana z rozmaitymi dodatkami pizza to włoski przysmak, który zdobył popularność na całym świecie. W zależności od osobistych upodobań można przyrządzać ją z pomidorami, mięsem, grzybami, wędlinami, sałatami, kukurydzą, cebulą, tuńczykiem, owocami morza, oliwkami, serami oraz ziołami. Specjaliści zaznaczają, że sekret jej smaku tkwi nie tylko w odpowiednio przygotowanym drożdżowym cieście i adekwatnie skomponowanych dodatkach, ale i w temperaturze pieczenia. Co jeszcze warto wiedzieć na temat pizzy? Jak ją wypiekać? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziecie poniżej.
Pizza

Jak długo piec pizzę?

Techniki pieczenia
Samodzielne pieczenie pizzy to nie tylko odpowiednio dobrane składniki, to też idealnie dobrany czas oraz adekwatne miejsce w piekarniku. Jak długo piec pizzę? Czy pizza musi się długo piec? Tajniki sztuki pieczenia pizzy od dziś nie będą wam obce!
Spaghetti z mięsem mielonym

Jak zrobić spaghetti z mięsem mielonym?

Makarony
Spaghetti z mięsem mielonym jest bardzo dobrym pomysłem na szybki i pożywny obiad. Nie trzeba wielkich zdolności, aby je zrobić, więc poradzą sobie z owym daniem dosłownie wszyscy.
sos do spaghetti

Jak zrobić sos do spaghetti?

Sosy i Dipy

Chociaż można kupić wiele rodzajów gotowych (i bardzo dobrych) sosów do spaghetti, to jednak nie ma to, jak sos domowej roboty. Za pomocą kilku prostych składników sprawisz, że wszyscy domownicy i goście będą wołali o dokładkę.

pizza z patelni

Jak zrobić pizzę z patelni?

Kuchnia włoska
Czy jest na świecie lepsze włoskie danie, niż pizza? Nie ma! A jeśli powiem ci, że możesz zrobić swoją ulubioną pizzę na cienkim cieście w zaledwie 10 minut? I to bez użycia piekarnika? Pewnie nie uwierzysz. Ten przepis powinien cię jednak przekonać.
Makaron z tuńczykiem

Jak zrobić makaron z tuńczykiem?

Makarony
Makaron z tuńczykiem to bardzo proste danie obiadowe niewymagające wielu składników, które można wykonać w zaledwie 20 minut. Jest to nie tylko wyjątkowo smaczne danie, ale również niezwykle zdrowe i pożywne. Ponadto nie wymaga wiele wysiłku i nie jest skomplikowane. Wystarczy dosłownie chwila, by stworzyć sycący posiłek dla całej rodziny. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w przygotowaniu niesamowitego dania.
Spaghetti z pieczarkami i pomidorami

Jak zrobić spaghetti z pieczarkami i pomidorami?

Makarony
Spaghetti to danie na zabiegane dni, w które mamy ochotę na coś dobrego i pożywnego, jednak nie mamy czasu na spędzanie długich godzin w kuchni. Jest bardzo proste w przygotowaniu i nawet jeśli nie masz doświadczenia w gotowaniu, na pewno sobie z nim poradzisz. Możesz być pewna, że potrawa zachwyci wszystkich członków twojej rodziny. Poniżej znajdziesz szczegółowe wskazówki, które pomogą ci w zrobieniu pysznego spaghetti.
Lazania z mięsem i warzywami

Jak zrobić lazanię z mięsem i warzywami?

Makarony

Potrawa ta jest trochę skomplikowana i czasochłonna, ale naprawdę warto jest poświęcić tyle czasu i pracy ponieważ zrobi wrażenie nawet na najbardziej wybrednych gościach. A przygotowana według niżej podanego przepisu, wychodzi idealna, makaron jest sprężysty, a farsz mięsny stanowi idealną kombinację warzyw i mięsa mielonego. Możesz podawać ją samą lub z sałatą i sosem vinegrette oraz bułeczką czosnkową.

Prosty przepis na oryginalny sos boloński

Podstawy gotowania
Spaghetti bolognese to jedno z włoskich dań, w których zakochał się cały świat. Jego sekretem jest sos boloński, którego bazą powinny być świeże pomidory oraz wysokiej jakości mielone mięso. Wbrew pozorom ten włoski przysmak jest szybki i prosty w przygotowaniu. Nie warto zatem wydawać pieniędzy na gotowe sosy, w których znajdziemy jedynie szereg konserwantów i chemicznych składników. Zastrzeżenia można mieć również do ich nienaturalnego smaku. Oto przepis na oryginalny sos boloński, który zachwyci każdego smakosza włoskiego kuchni.