Pizza

Jak długo piec pizzę?

Techniki pieczenia
Samodzielne pieczenie pizzy to nie tylko odpowiednio dobrane składniki, to też idealnie dobrany czas oraz adekwatne miejsce w piekarniku. Jak długo piec pizzę? Czy pizza musi się długo piec? Tajniki sztuki pieczenia pizzy od dziś nie będą wam obce!

Prosty przepis na oryginalny sos boloński

Podstawy gotowania
Spaghetti bolognese to jedno z włoskich dań, w których zakochał się cały świat. Jego sekretem jest sos boloński, którego bazą powinny być świeże pomidory oraz wysokiej jakości mielone mięso. Wbrew pozorom ten włoski przysmak jest szybki i prosty w przygotowaniu. Nie warto zatem wydawać pieniędzy na gotowe sosy, w których znajdziemy jedynie szereg konserwantów i chemicznych składników. Zastrzeżenia można mieć również do ich nienaturalnego smaku. Oto przepis na oryginalny sos boloński, który zachwyci każdego smakosza włoskiego kuchni.

Jak zrobić oryginalne ciasto na pizzę?

Kuchnia włoska
Pizza to wraz ze spaghetti bolognese najpopularniejsze włoskie dania. Jedzą je ludzie na całym świecie i wciąż się nimi nie nudzą. Sekret tego pierwszego tkwi w cieście. Kto z nas nie marzy o tym, by umieć przygotować idealne ciasto na pizzę, a w trakcie jego jedzenia czuć się jak w prawdziwej włoskiej pizzerii? Okazuje się, że oryginalne ciasto na pizzę wcale nie jest skomplikowane. Ma niewiele składników, a do jego przygotowania potrzeba dosłownie kilka chwil. Jedyny ważny szczegół to umiejętność wyrabiania ciasta drożdżowego, ale to zawsze można przecież wyćwiczyć. Podpowiadamy, jak zrobić oryginalne ciasto na pizzę.
sos do spaghetti

Jak zrobić sos do spaghetti?

Sosy i Dipy

Chociaż można kupić wiele rodzajów gotowych (i bardzo dobrych) sosów do spaghetti, to jednak nie ma to, jak sos domowej roboty. Za pomocą kilku prostych składników sprawisz, że wszyscy domownicy i goście będą wołali o dokładkę.

Spaghetti z mięsem mielonym

Jak zrobić spaghetti z mięsem mielonym?

Makarony
Spaghetti z mięsem mielonym jest bardzo dobrym pomysłem na szybki i pożywny obiad. Nie trzeba wielkich zdolności, aby je zrobić, więc poradzą sobie z owym daniem dosłownie wszyscy.
Makaron z tuńczykiem

Jak zrobić makaron z tuńczykiem?

Makarony
Makaron z tuńczykiem to bardzo proste danie obiadowe niewymagające wielu składników, które można wykonać w zaledwie 20 minut. Jest to nie tylko wyjątkowo smaczne danie, ale również niezwykle zdrowe i pożywne. Ponadto nie wymaga wiele wysiłku i nie jest skomplikowane. Wystarczy dosłownie chwila, by stworzyć sycący posiłek dla całej rodziny. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w przygotowaniu niesamowitego dania.
pizza z patelni

Jak zrobić pizzę z patelni?

Kuchnia włoska
Czy jest na świecie lepsze włoskie danie, niż pizza? Nie ma! A jeśli powiem ci, że możesz zrobić swoją ulubioną pizzę na cienkim cieście w zaledwie 10 minut? I to bez użycia piekarnika? Pewnie nie uwierzysz. Ten przepis powinien cię jednak przekonać.
pizza

Jak przyrządzić pizzę jak z Pizza Hut?

Pizza
Chyba najpopularniejsza restauracja oferująca pizze, zawdzięcza swój sukces bardzo dobrym spodom pizzy. Niezależnie od tego czy preferujemy ciasto puszyste, czy chrupiące właśnie tam znajdujemy to, co przypada nam do gustu. Możemy teraz przygotować takie ciasto w domu, poniżej znajdują się przepisy:
domowe calzone

Jak zrobić pizzę calzone?

Kuchnia włoska
Pizza calzone to doskonały sposób na zużycie resztek jedzenia i zapasów z lodówki. Sposobów jej przygotowania jest wiele, w zależności od tego, na jaki farsz masz w danej chwili ochotę. Może to być połączenie szpinaku i sera ricotta, kurczaka i warzyw z grilla, resztek schabu, zieleniny, a nawet mieszanki serów. Sekretem jest jednak zawsze ciasto. Poniżej dowiesz się jak krok po kroku zrobić calzone z cienkiego ciasta na pizzę. Palce lizać!
pizza na cienkim cieście

Jak zrobić pizzę jak z pizzerii (na cienkim cieście)?

Kuchnia włoska
Wiele osób uważa, że nie da się zrobić pizzy lepszej, niż w pizzerii. Nie jest to prawdą. Jak przekonasz się za chwilę, pizzę na idealnie cienkim cieście możesz wykonać we własnym domu. Podany niżej przepis pozwoli ci uzyskać ciasto o idealnej konsystencji – cienkie, chrupiące, a jednocześnie odpowiednio miękkie. Dodatki to kwestia gustu. Ja najbardziej wolę wersję z kurczakiem, pesto i serem. Wybór należy jednak do ciebie.