pizza

Jak zrobić pizzę z pomidorami koktajlowymi i ricottą?

Pizza
Jeśli jesteś smakoszem włoskiej kuchni, na pewno nie raz przygotowywałeś w domu różne pizze. Gwarantuję ci jednak, że takiej pizzy jeszcze nie jadłeś. Na pierwszy plan wysuwają się tutaj pomidorki koktajlowe, bazylia oraz ser ricotta. Zrobiony na bazie jogurtu greckiego sos jest bardzo smaczny, a jednocześnie zdrowy, lekkostrawny i mało kaloryczny.
sos beszamelowy

Jak zrobić sos beszamelowy do lasagne?

Sosy i Dipy
Sos beszamelowy to jeden z pięciu najważniejszych sosów, dlatego niezwykle ważne jest znalezienie sprawdzonego przepisu, który nauczy cię jak go zrobić. Podstawą każdego sosu beszamelowego jest zasmażka z masła i mąki. Może być ona biała (nie zmienia smaku sosu i wykorzystywana jest wyłącznie do jego zagęszczania) oraz brązowa (z podsmażonego masła, które zaczyna wydzielać charakterystyczny, orzechowy aromat). Ale mniejsza o szczegóły. Zabierzmy się do dzieła.
gnocchi ziemniaczane

Jak zrobić gnocchi ziemniaczane?

Kuchnia włoska
Gnocchi to włoskie kluski, podobne nieco do naszych kopytek. Istnieje kilka wersji tej potrawy: z mąki, sera, ziemniaków, warzyw. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić gnocchi ziemniaczane. Dla odmiany, po ugotowaniu dodatkowo je usmażymy. W przypadku ziemniaczanej wersji tych kluseczek jest to znacznie bardziej apetyczne rozwiązanie. Krok ten możesz jednak pominąć. Koniec „gadania”. Przekonaj się jak łatwo jest zrobić prawdziwe włoskie gnocchi.
pizza

Jak zrobić sos na spód pizzy?

Sosy i Dipy
Marzy ci się domowa pizza? Znalazłaś świetny przepis na ciasto, ale zastanawiasz się co położyć na wierzch? Przecier pomidorowy to kiepski pomysł. Żeby pizza smakowała jak we włoskiej pizzerii trzeba jej spód posmarować prawdziwym sosem. Jakim? Na przykład jednym z dwóch zaprezentowanych poniżej. Do wyboru klasyczny czerwony sos do pizzy i biały sos czosnkowo-pietruszkowy.
Bułka tarta z przyprawami

Jak zrobić bułkę tartą z przyprawami?

Kuchnia włoska
Bułka tarta z przyprawami włoskimi i parmezanem jest świetna do praktycznie wszystkich dań, nie tylko włoskich. Możesz w niej panierować kotlety, bakłażany, dodawać do ziemniaków itd.
Jedzenie spaghetti

Jak jeść spaghetti?

Kuchnia włoska
Koniec z plamami na ulubionej bluzce, spodniach, zabrudzoną twarzą itd. Spaghetti niejednemu z nas potrafi sprawić nie lada problemy. Kiedy jesteśmy w domu, nie ma to dla nas dużego znaczenia, ale gdy mamy przed sobą ważne spotkanie, a naszym oczom ukazuje się talerz tego przepysznego dania z olbrzymią ilością sosu, nie wypada się pobrudzić. Poniżej znajdziecie podręczną lekcję odpowiednią dla każdego, kto lubi jeść spaghetti.
Włoskie biscotti

Jak zrobić włoskie, migdałowe biscotti?

Proste przepisy
To bardzo popularny, włoski specjał. Nie mylić z biszkoptem – bo nie mają z nim nic wspólnego. Z podanego przepisu zrobisz około 30 sztuk. Ich wykonanie nie jest skomplikowane i wbrew pozorom nie wymaga wiele czasu, ani wysiłku. Są wręcz przepyszne, ty i twoi bliscy z pewnością je pokochacie. Łagodny, migdałowy aromat sprawia, że nie sposób ich sobie odmówić. Poniżej znajdziecie wskazówki, które krok po kroku pomogą ci w ich przygotowaniu.
Makaron z tuńczykiem

Jak zrobić makaron z tuńczykiem?

Makarony
Makaron z tuńczykiem to bardzo proste danie obiadowe niewymagające wielu składników, które można wykonać w zaledwie 20 minut. Jest to nie tylko wyjątkowo smaczne danie, ale również niezwykle zdrowe i pożywne. Ponadto nie wymaga wiele wysiłku i nie jest skomplikowane. Wystarczy dosłownie chwila, by stworzyć sycący posiłek dla całej rodziny. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w przygotowaniu niesamowitego dania.
lasagne bolognese

Jak zrobić lasagne bolognese?

Makarony
To nie jest szybka i prosta lasagne z resztek z lodówki. Ta jest wyszukana i wymaga nieco więcej nakładu pracy. Jednak jej smak pamięta się na długo. Garfield byłby wniebowzięty. Wszystkim fanom spaghetti bolognese ta lasagne również na pewno przypadnie do gustu.
pizza z szynką i pieczarkami

Jak zrobić domową pizzę z szynką i pieczarkami?

Pizza
Jeśli ktokolwiek na świecie twierdzi, że nie lubi pizzy, oznacza to, że albo kłamie, albo nie jadł jeszcze takiej, która naprawdę smakuje „jak z prawdziwej włoskiej pizzerii”. Pizza przygotowana w oparciu o przepis zamieszczony poniżej usatysfakcjonuje każdego głodomora. Wybór dodatków jest kwestią względną, ja polecam moje ulubione – szynkę, pieczarki i oczywiście ser. Bon apetit!