Balut: Kontrowersyjny afrodyzjak z Azji

Nabiał
Podróże kształcą i uczą, a często obfitują też w interesujące przygody kulinarne. Egzotyczne potrawy potrafią mocno nas zaskoczyć – często, żeby zasmakować w lokalnym przysmaku, musimy przymknąć oko na jego estetyczne braki i przełamać obrzydzenie. Tak też jest w przypadku baluta. Egzotyczny rarytas jest uznawany za afrodyzjak, ale kontrowersję wzbudza nie tylko jego zawartość, ale przede wszystkim sposób przygotowania. Polega on bowiem na gotowaniu jajka z żywym 16- lub 18-dniowym zarodkiem kaczki w środku… Jak wygląda i smakuje balut? Dlaczego jest tak cenny dla Azjatów i czy warto go próbować?

Galangal: Przyprawa, która leczy i odchudza

Przyprawy
Ta niezwykła przyprawa jest podobna do imbiru, ale ma bardziej gorzki, pieprzny smak oraz intensywny korzenny zapach. Potrawom nadaje wspaniałego aromatu i w dodatku posiada wyjątkowe właściwości lecznicze. Od wieków jest wykorzystywana w medycynie naturalnej Azji, skąd pochodzi. Nic dziwnego, bo zwalcza zły cholesterol, obniża poziom cukru we krwi, działa przeciwzapalnie, wspiera organizm w walce z wirusami, bakteriami i grzybami. Udowodniono, że pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Gdzie kupić galangal i jak stosować go w codziennej diecie?

Sos sojowy: Czy warto go jeść?

Sosy i Dipy
Kuchnia azjatycka jest coraz bardziej popularna. Nawet my, Polacy, przekonaliśmy się do jedzenia i przyrządzania azjatyckich przysmaków. Jednym z kluczowych składników tych potraw jest sos sojowy. Jego ciemny kolor, aromatyczny zapach i bardzo specyficzny smak pozwalają nam poczuć klimat kultury azjatyckiej. Obecnie na rynku spotkamy wiele rodzajów sosów sojowych, które różnią się od siebie nie tylko ceną, ale i składem. Podpowiadamy, jak nie dać się nabrać tanim podróbkom i wybrać dobrej jakości sos sojowy.
Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Kuchnia azjatycka
Sos sojowy coraz częściej gości w naszej kuchni. Idealnie nadaje się do sałatek, marynat i sosów. Niestety sos sojowy jest również źródłem glutenu, co dla osób z nietolerancją glutenu oznacza, że muszą z niego zrezygnować. Drugim składnikiem, który nie wszyscy chcą oglądać w swojej diecie jest soja, która w większości jest modyfikowana genetycznie, dlatego wielu ludzi wypiera ją z jadłospisu. Jeżeli cierpisz na nietolerancję glutenu lub nie chcesz aby kontrowersyjna soja znalazła się w twoim posiłku, to mamy dla ciebie alternatywę sosu sojowego, która smakuje niemal identycznie jak oryginalny sos sojowy.
Kiszony imbir

Jakie właściwości posiada kiszony imbir?

Kuchnia azjatycka
Imbir w postaci kłącza lub korzenia był wykorzystywany w kuchni azjatyckiej od ponad czterech tysięcy lat. W Chinach od ponad dwóch tysięcy najczęściej wykorzystywany jako napar w problemach niestrawności i rozstroju żołądka. Dzisiaj, imbir stosowany jest także w innych przypadłościach. Jego kiszona postać znana jest smakoszom sushi, gdyż oczyszcza podniebienie i pozwala wydobyć prawdziwy smak sushi.
Kimchi

9 właściwości zdrowotnych koreańskiej potrawy Kimchi

Kuchnia azjatycka
Kimchi to niskotłuszczowe i bogate w błonnik azjatyckie danie. To czerwona potrawa ze sfermentowanej kapusty (czasami z dodatkiem rzodkiewki) doprawiona mieszanką między innymi soli, octu, czosnku oraz papryczek chili. Składniki te kisi się w szczelnie zamkniętym słoju, a gotowe podaje z ryżem, makaronem lub w zupie. Dlaczego powinieneś rozważyć włączenie tego egzotycznego dania do diety? Oto dziewięć powodów:
Ryż na sypko

Jak ugotować ryż na sypko?

Dania wegetariańskie
Aby ryż był sypki należy przede wszystkim dobrze wypłukać ziarenka przed gotowaniem ze skrobi, która powoduje ich sklejanie. Chińczycy uważają, że w dobrze przygotowanym ryżu każde ziarenko powinno zostać zachowane w całości. Trudno temu zaprzeczyć, ponieważ kuchnia chińska w głównej mierze bazuje na tym właśnie składniku. Warto zauważyć, ze taki ryż zupełnie inaczej smakuje. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w przygotowaniu sypkiego ryżu.
Ryż kokosowy

Jak zrobić ryż kokosowy?

Przystawki
Ryż kokosowy może być doskonałym dodatkiem do potraw azjatyckich oraz deserów. Mleko kokosowe i ryż tworzą w tym wydaniu doskonały duet, który zachwyci niejedno podniebienie. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku. Niewiele osób wie, że jest źródłem witaminy C, kwasu foliowego, wapnia i żelaza. Ponadto posiada właściwości regenerujące, zmniejsza ryzyko chorób serca i pomaga utrzymać mody wygląd. Poniżej znajdziecie przepis na wyśmienity ryż kokosowy.
chrupiące warzywa z patelni

Jak zrobić chrupiące warzywa z patelni?

Podstawy gotowania

Warzywa podawane w chińskich restauracjach są zazwyczaj idealnie ugotowane – miękkie, ale wciąż chrupiące, odpowiednio doprawione, o pięknym, żywym kolorze. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego jak trudno taki efekt osiągnąć. Nie musimy jednak posiadać skośnych oczu i nazwiska Kim, by przyrządzić je samemu. Dzięki sposobowi opisanemu poniżej nie będzie ci nawet potrzebny wok. Chrupiące warzywa przygotujesz wprost na patelni. Jak? Dowiesz się tego z dalszej lektury.

Wołowina w mleku kokosowym

Jak przygotować wołowinę w mleku kokosowym?

Dania z wołowiny i cielęciny
Masz ochotę na egzotyczną potrawę? Jeśli tak to proponuję wołowinę w mleku kokosowym. Mięso gotowane w mleczku kokosowym jest bardzo miękkie i aromatyczne. Z określonej poniżej ilości składników otrzymasz 5-6 porcji.