Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Kuchnia azjatycka
Sos sojowy coraz częściej gości w naszej kuchni. Idealnie nadaje się do sałatek, marynat i sosów. Niestety sos sojowy jest również źródłem glutenu, co dla osób z nietolerancją glutenu oznacza, że muszą z niego zrezygnować. Drugim składnikiem, który nie wszyscy chcą oglądać w swojej diecie jest soja, która w większości jest modyfikowana genetycznie, dlatego wielu ludzi wypiera ją z jadłospisu. Jeżeli cierpisz na nietolerancję glutenu lub nie chcesz aby kontrowersyjna soja znalazła się w twoim posiłku, to mamy dla ciebie alternatywę sosu sojowego, która smakuje niemal identycznie jak oryginalny sos sojowy.
sushi na talerzu

3 mity na temat sushi

Kuchnia azjatycka
Sushi cieszy się w naszym kraju sporą popularnością. Serwuje je coraz więcej restauracji, na kulinarnej mapie Polski pojawiają się także lokale z kuchnią azjatycką, a nawet wyjątkowe sushi bary. Co ciekawe, na temat tego azjatyckiego przysmaku krąży kilka mitów. Rozprawimy się z trzema “faktami”, które powtarzane są najczęściej. Okazuje się, że nie mają one zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością, z powodzeniem możesz je włożyć między bajki.
brokuły po azjatycku

Jak zrobić brokuły po azjatycku?

Dania wegetariańskie
Brokuły to źródło dużej ilości witamin i minerałów. I choć wiemy, że powinniśmy je włączyć do naszej diety na stałe, często brakuje nam pomysłów jak przyrządzić je w ciekawy i smaczny sposób. Brokuły po azjatycku to proste i niesamowicie smaczne danie. Możesz podawać je solo lub jako dodatek do kurczaka, krewetek czy mięsa. Sekretną częścią tego przepisu jest sos. Gdy tylko go skosztujesz, już nigdy nie zechcesz rozstać się z tym przepisem.
Ryż na sypko

Jak ugotować ryż na sypko?

Dania wegetariańskie
Aby ryż był sypki należy przede wszystkim dobrze wypłukać ziarenka przed gotowaniem ze skrobi, która powoduje ich sklejanie. Chińczycy uważają, że w dobrze przygotowanym ryżu każde ziarenko powinno zostać zachowane w całości. Trudno temu zaprzeczyć, ponieważ kuchnia chińska w głównej mierze bazuje na tym właśnie składniku. Warto zauważyć, ze taki ryż zupełnie inaczej smakuje. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w przygotowaniu sypkiego ryżu.
Naleśniki lumpia

Jak zrobić filipińskie naleśniki lumpia?

Przekąski Ciepłe
Naleśniki te są tradycyjną potrawą filipińską. Serwowane są zwykle jako przekąska czy starter. Są dość podobne w smaku do spring rollsów (sajgonek).
kurczak z sezamem i pomarańczami

Jak zrobić kurczaka po chińsku z sezamem i pomarańczami?

Dania z drobiu
Kuchnia chińska jest zdrowa i smaczna. Kuchnia chińska jest prosta w przygotowaniu. Kuchnia chińska to między innymi kurczak, koniecznie z sezamem, miodem i pomarańczami. Dlaczego właśnie w takiej wersji? Skosztuj, a zrozumiesz. Przepis znajdziesz poniżej.
jajka po koreańsku

Jak zrobić jajka po koreańsku?

Potrawy z jajka
Jajka po koreańsku to egzotyczna, ale i bardzo smaczna propozycja przyrządzenia jajek na twardo. Gdy tylko ich skosztujesz, od razu zachwyci cię ich wyrazisty smak. Potrawa nie wymaga zbyt wielu składników, łatwo ją również przygotować. Z poniższego przepisu otrzymasz 2-3 porcje jajek po koreańsku.
Ryż kokosowy

Jak zrobić ryż kokosowy?

Przystawki
Ryż kokosowy może być doskonałym dodatkiem do potraw azjatyckich oraz deserów. Mleko kokosowe i ryż tworzą w tym wydaniu doskonały duet, który zachwyci niejedno podniebienie. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku. Niewiele osób wie, że jest źródłem witaminy C, kwasu foliowego, wapnia i żelaza. Ponadto posiada właściwości regenerujące, zmniejsza ryzyko chorób serca i pomaga utrzymać mody wygląd. Poniżej znajdziecie przepis na wyśmienity ryż kokosowy.
Wołowina w mleku kokosowym

Jak przygotować wołowinę w mleku kokosowym?

Dania z wołowiny i cielęciny
Masz ochotę na egzotyczną potrawę? Jeśli tak to proponuję wołowinę w mleku kokosowym. Mięso gotowane w mleczku kokosowym jest bardzo miękkie i aromatyczne. Z określonej poniżej ilości składników otrzymasz 5-6 porcji.
sajgonki z serem

Jak zrobić pieczone sajgonki z serem?

Kuchnia azjatycka
Masz ochotę na powiew egzotyki na twoim stole? Przygotuj na obiad sztandarowe danie kuchni azjatyckiej – sajgonki. Składniki w farszu możesz modyfikować według własnego uznania, jednak ja polecam ci wypróbować mój ulubiony mix: kurczaka z żółtym serem i kolendrą. Całość zapiekamy w piekarniku, by uzyskać chrupiący przysmak.