Galangal: Pobudza jak guarana, skutecznie odchudza i leczy

Przyprawy
Kuszący intensywnym, ostro-korzennym zapachem galangal wciąż przegrywa z bijącym rekordy popularności imbirem, ale pod względem zdrowotnych właściwości może śmiało z nim konkurować. Pobudza równie skutecznie jak guarana czy żeń-szeń, doskonale stymuluje nasz mózg, skutecznie odchudza i detoksykuje, zabija wszelkie wirusy, bakterie czy grzyby, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz wykazuje działanie antynowotworowe. Co jeszcze potrafi? Świetnie wpływa na kondycję naszej skóry, przywracając jej młodzieńczy wygląd oraz regeneruje łamliwe włosy i przyspiesza ich porost. Rzecz jasna, nie można nie wspomnieć, że idealnie sprawdza się w kuchni, wzbogacając smak potraw. Poznaj inne, mniej lub bardziej zaskakujące właściwości tej intrygującej rośliny.

Jak zrobić kurczaka w sosie czosnkowym?

Kuchnia tajska
W dzisiejszych czasach mówi się, że świat jest globalną wioską. Fakt ten ma wpływ na wiele spraw, także na to, co gości na naszych stołach – mało kto ogranicza się już do przyrządzania jedynie typowo polskich dań obiadowych. Oto prosty przepis na kurczaka w sosie czosnkowym rodem z Tajlandii.
Krewetki po tajsku

Jak zrobić krewetki po tajsku?

Owoce morza
Przepyszne krewetki w klasycznej tajskiej oprawie w kilka chwil! Zanim zabierzesz się za gotowanie znajdź sos chili i inne orientalne dodatki w najbliższym sklepie.
Pad Thai - makaron po tajsku

Jak zrobić pad thai?

Makarony
Tajlandia słynie z ulicznych stoisk, na których możemy kupić gotowe potrawy. Jedną z najbardziej popularnych jest pad thai, czyli smażony makaron z woka. Połączenie krewetek i kurczaka z dodatkiem orientalnych przypraw tworzy doskonałą kompozycję, która zachwyci was różnorodnością smaków i niespotykanym aromatem. Danie jest proste w wykonaniu i nie wymaga wiele wysiłku. Poniżej znajdziecie przepis na pad thai prosto ze słonecznej wyspy Phuket.
Tajskie zielone curry

Jak zrobić tajskie, zielone curry?

Dania z drobiu
Kuchnia tajska staje coraz bardziej popularna i stale zyskuje nowych fanów. Charakteryzuje się niezwykłym bogactwem przypraw, które nadają potrawom szczególny aromat. Papryczka chili jest nieodzownym składnikiem wielu tajskich potraw. Zielone curry jest przepysznym daniem, które możesz przyrządzić na kolację ze znajomymi. Trawa cytrynowa nadaje potrawie niebanalny, egzotyczny smak. Poniżej przedstawiam przepis na wyśmienite zielone curry.
Pizza z kurczakiem po tajsku

Jak zrobić pizzę z kurczakiem po tajsku?

Pizza
Lubisz pizzę, jednak szukasz jej nowych smaków? Jeśli tak to proponuję pizzę z kurczakiem ale po tajsku. Nie ulega wątpliwości, że jeśli skosztujecie jej raz na stałe zagości w waszej książce kucharskiej. Jest bardzo prosta w wykonaniu i nie wymaga wiele wysiłku. Chyba nie ma takiej osoby, która zdoła oprzeć się tej niesamowitej pizzy. Poniżej znajdziecie przepis, który zaskoczy was i waszych bliskich niebanalnym smakiem i być może sprawi, że choć na chwilę przeniesiecie się do cudownej Tajlandii.
Smażony ryż z kurczakiem

Jak zrobić smażony ryż z kurczakiem?

Dania z drobiu
Smażony ryż z kurczakiem jest daniem typowo azjatyckim. Najlepszy smażony ryż uzyskamy z ryżu ugotowanego poprzedniego dnia. Jest bardzo aromatyczny, a orientalne przyprawy sprawiają, że trudno mu się oprzeć. Możecie być pewni, ze ta potrawa zachwyci wszystkich waszych domowników. Jest prosta i szybka w wykonaniu, także zaoszczędzicie mnóstwo czasu. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w przygotowaniu tej niesamowitej potrawy.
Sajgonki ze szparagami i łososiem

Jak zrobić sajgonki ze szparagami i łososiem?

Przekąski Ciepłe
Uwielbiam sajgonki, jednak nigdy wcześniej ich sama nie robiłam ponieważ byłam przekonana, że to bardzo skompilowane. W związku z sezonem na szparagi postanowiłam w końcu spróbować. Sajgonki wyszły bardzo smaczne. Oprócz przepisu na same sajgonki przedstawiam również przepis na dip do nich zwierający w swoim składzie sos sojowy, sok pomarańczowy, sok cytrynowy, płatki chilli i japońską przyprawę Mirin.
Jajka w sosie tamaryndowym

Jak zrobić jajka na twardo w sosie tamaryndowym?

Przekąski Zimne
Słodko-kwaśny smak jest tym, co ludzie uwielbiają w tajskiej kuchni. Jajka na twardo w sosie tamaryndowym znane są w Tajlandii pod nazwą "jajka zięcia". Nazwa wzięła się z tradycji ich podawania przyszłym zięciom jako ostrzeżenie, że jeśli chcą oni jedynie wykorzystać ich ukochane córki to ich klejnoty skończą jak te jajka - usmażone w głębokim tłuszczu i podane ze słodkim sosem. Przepis ten może wyglądać na skomplikowany jednak w rzeczywistości jest bardzo prosty. Uwaga: tradycyjnie używa się do tego przepisu cukru palmowego, jednak możesz go zastąpić brązowym cukrem. Jedynym składnikiem, który nie może zostać pominięty jest podsmażona szalotka.
ostro-kwaśna zupa tajska

Jak zrobić ostro-kwaśną zupę tajską?

Kuchnia tajska
Ta zupa to idealne połączenie ostrego i kwaśnego smaku. Zawdzięcza to pikantności chili i kwaskowatemu smakowi soku z limonki. Choć jej nazwa brzmi bardzo egzotycznie, sam przepis jest banalnie prosty. Co więcej, ta zupa smakuje nawet lepiej na następny dzień od przyrządzenia. Jeśli oczywiście choć trochę ci jej zostanie..