Musztarda. Dlaczego warto ją jeść?

Sosy i Dipy
Musztarda jest produktem, który każdy z nas ma w swojej lodówce. Wzbogaca smak wędlin, jest niezbędna podczas grillowania, a marynata przygotowana bazie musztardy sprawia, że mięso jest kruche i soczyste. Najczęściej mamy ją w kuchni pod ręką, ale rzadko mówi się o jej walorach zdrowotnych: działa korzystnie na układ pokarmowy oraz jest przydatna m.in. w bólach reumatycznych czy migrenowych. Warto po nią sięgać nie tylko od święta, ale na co dzień. Co znajdziemy w musztardzie? Jakie ma właściwości? Sprawdźmy.

Kumin (kmin rzymski). Dlaczego warto go jeść?

Przyprawy
Kumin rzymski jest przyprawą pochodzącą z terenów okalających Morze Śródziemne. Choć znany i ceniony w starożytności, to dopiero w średniowieczu upowszechniono jego właściwości lecznicze. Zawarte w nim witaminy i olejki eteryczne stanowią remedium na wiele dolegliwości. Wspierają pracę żołądka, chronią przed infekcjami oraz pomagają młodym mamom, które rozpoczynają karmienie piersią. Prócz walorów zdrowotnych kumin jest świetnym dodatkiem do potraw. Co jeszcze warto wiedzieć o kuminie?

Kard, salsefia i wężymord, czyli zapomniane warzywa

Warzywa
Przygotowując posiłki korzystamy z szerokiej gamy dostępnych warzyw. Zwykle sięgamy po te najpopularniejsze, czyli ziemniaki, marchewki, buraki czy selery, bo w prosty sposób można przyrządzić z nich wyśmienite i pełnowartościowe potrawy. Na tym jednak możliwości się nie kończą. Nierzadko stawiamy na oryginalność lub powrót do tradycji i tym samym w naszej kuchni coraz częściej goszczą warzywa z najdalszych zakątków świata oraz te dawno zapomniane. Dlaczego warto postawić na obcobrzmiący topinambur, nazywaną "szparagami dla ubogich" salsefię albo wyjątkowo delikatną w smaku skorzonerę? Jakich wartości odżywczych dostarczy nam pasternak albo kard? Podpowiadamy.
brazylijskie bułeczki serowe

Jak zrobić brazylijskie bułeczki serowe?

Przepisy na chleb
Brazylia to nie tylko słońce, samba i karnawał. Jeżeli i tobie kraj ten kojarzy się w taki właśnie sposób, oznacza to, że nie jadłeś jeszcze brazylijskich bułeczek serowych. Gdy raz ugryziesz chrupiącą skórkę po to tylko, żeby za chwilę móc rozkoszować się niezwykle delikatnym i jednocześnie ciągnącym serowym środkiem, już nigdy nie zaznasz spokoju. Te bułeczki są wysoce uzależniające, a przy okazji bardzo łatwo zrobić je w domu. Dasz się skusić?
Jajka po szkocku

Jak zrobić jajka po szkocku?

Kuchnie świata
Przepis na szkockie jajka jest bardzo stary i pochodzi on oczywiście ze Szkocji. Dawniej nadzienie w okół jajka robiło się z szynki, anchovies oraz bułki tartej. Jajka te w Szkocji są tradycyjnym daniem śniadaniowym i ulubionym produktem piknikowym. Można je dostać zapakowane w foliowe woreczki niemal na każdej stacji benzynowej w Anglii. Jeśli jednak nie będziesz w najbliższym czasie jechać angielską drogą M1 możesz zrobić sobie ten przysmak sam. Szybko, łatwo i bezboleśnie. Poniżej przedstawiam przepis na jajka po Szkocku.
kebab

Jak przyrządzić kebab?

Szybkie i proste dania
Kebab jest niezwykle popularną potrawą, która przybyła do nas aż z Turcji. Mięso możemy podawać na talerzu z dodatkiem frytek i surówek. Można też włożyć kawałki do bułki lub zawinąć w naleśnik tortilla z dodatkiem świeżych warzyw. Tłusty i niezwykle aromatyczny kebab jest ulubionym daniem wiecznie głodnych studentów i imprezowiczów wracających bardzo późno do domu i odczuwających wtedy wielkie ssanie w brzuchu. Warto przyrządzić tą potrawę na domową imprezę lub po prostu na obiad. Z pewnością zaspokoi głód nawet największego głodomora.
kebab

Jak zrobić kebab?

Kanapki
Kebab jest tureckim daniem, które w Polsce staje się coraz bardziej popularne. Wiele restauracji wprowadza kebab do swojego menu, co z pewnością przyciąga klientów, zwłaszcza tych młodszych. Każdy bowiem chce spróbować tego nowego dania. Kebab możesz wykonać samodzielnie, wymaga to jednak trochę pracy, dlatego też wiele osób decyduje się na wyjście do lokalu.

Jak jeść pałeczkami?

Kuchnia chińska
Jedzenie pałeczkami nie jest wcale takie trudne jak się wydaje. Praktyka czyni mistrza - w tym przypadku również. Poniżej przedstawiamy porady i wskazówki jak używać pałeczek.
jedzenie w restauracji

Jak jeść kulturalnie?

Spotkania Rodzinne
Niby każdy z nas potrafi posługiwać się sztućcami, jednak niejednokrotnie pojawia się mały problem. Jesteśmy w towarzystwie, a co gorsza w eleganckiej restauracji i dostajemy na talerzu np. skrzydełka. Powstaje pytanie: jak się do nich zabrać? Rękoma, czy mamy mordować się nożem i widelcem? A może powinniśmy poprosić o jakieś specjalne narzędzie? Otóż drób z kością możemy jeść rękoma. Istnieje jeszcze kilka takich problematycznych potraw, dlatego warto się zawczasu przygotować.
kawa po irlandzku

Jak zrobić kawę po irlandzku?

Kawa
Zwykła kawa to dla ciebie za mało? Masz ochotę na rozgrzewający napój z prądem? W takim razie koniecznie napij się irlandzkiej kawy z dodatkiem dobrej whisky! ten boski napój od razu postawi cię na nogi. Kawę po irlandzku przyrządzisz w bardzo prosty sposób. Z podanej w poniższym przepisie ilości składników przygotujesz jedną porcję kawy rodem z Zielonej Wyspy. Na zdrowie!