Murzin i zupa chrzanowa, czyli co się je w Wielkanoc

Potrawy Wielkanocne
Polska Wielkanoc jest pyszna. Różnorodność dań i produktów wręcz onieśmiela, bo każdy region ma do zaoferowania coś od siebie. Zatem choćby dlatego warto nieco poeksperymentować z regionalnymi potrawami i ochronić od zapomnienia oryginalne smaki, a tym samym zachować kulturowe dziedzictwo dla następnych pokoleń. Poniżej znajdziesz przepisy na wielkanocnego murzina, chrzanową zupę, strząskę czy szynkę pieczoną w chlebie. Dowiesz się też, co kryje się pod nazwą zylc oraz paska bukowińska.

Żurek i biały barszcz: Czym się różnią i jakie mają właściwości?

Zupy
Wiele osób nie rozróżnia żurku i białego barszczu, a ich nazwy stosuje zamiennie. To duży błąd, ponieważ obie zupy znacząco się różnią i inaczej się je przygotowuje. Nie zmienia to faktu, że są bardzo zdrowe – dostarczają do organizmu wielu witamin i minerałów, poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego i wzmacniają odporność. Regulują także równowagę kwasowo-zasadową organizmu i wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. A co najważniejsze – są smaczne i aromatyczne. Sprawdź, dlaczego warto jeść je regularnie.

Wielkanocna nalewka bakaliowa - przepis

Nalewki
Po Wielkanocy w szafkach kuchennych często znajdziemy resztki bakalii, których używaliśmy do ciast. Nie zostawiajmy ich na następną okazję, ponieważ mogą zeschnąć i utracić smak. Możemy wykorzystać je do przygotowania bakaliówki, czyli nalewki na bazie suszonych owoców i orzechów. Bakaliówka świetnie wpływa na serce i poprawia nastrój. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Oto przepis.
Żurek

Jak zrobić żurek?

Zupy
Żurek to jedno z najstarszych polskich dań. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Zupa ta ma dwie podstawowe odmiany. Są to mianowicie żurek wielkanocny z jajkami i żur bożonarodzeniowy z grzybami. Poniżej znajdziesz najprostszy i podstawowy przepis na żurek na 8 porcji.
Jajka po szkocku

Jak zrobić jajka po szkocku?

Kuchnie świata
Przepis na szkockie jajka jest bardzo stary i pochodzi on oczywiście ze Szkocji. Dawniej nadzienie w okół jajka robiło się z szynki, anchovies oraz bułki tartej. Jajka te w Szkocji są tradycyjnym daniem śniadaniowym i ulubionym produktem piknikowym. Można je dostać zapakowane w foliowe woreczki niemal na każdej stacji benzynowej w Anglii. Jeśli jednak nie będziesz w najbliższym czasie jechać angielską drogą M1 możesz zrobić sobie ten przysmak sam. Szybko, łatwo i bezboleśnie. Poniżej przedstawiam przepis na jajka po Szkocku.
Jajka w sosie sojowym

Jak zrobić jajka w sosie sojowym?

Przekąski Zimne
Jajka są niesamowicie wszechstronne jeśli chodzi o ich przygotowanie i przyprawianie. Jedną z lepszych kombinacji jest ugotowanie jajek na twardo i przyprawienie sosem sojowym. Poza tym, że jajka idą ręka w rękę z sosem sojowym pod względem smaku to również i wyglądają razem wspaniale. Zabarwione na ciemniejszy kolor i pikantne białko świetnie pasuje do maślanego smaku żółtka.
Babka z jabłkami i cynamonem

Jak zrobić babkę z jabłkami i cynamonem?

Przepisy Wielkanocne
Święta Wielkanocne tuż tuż, zatem pora zabrać się za wypieki. Przeróżne potrawy wielkanocne kuszą nas swoim aromatem tak, że aż same proszą się o skosztowanie. Chyba nikt nie zaprzeczy, że babka najlepiej smakuje w święta. Jeśli zwykłe babki piaskowe są dla was zbyt suche polecam wersję z jabłkami i cynamonem. Jest bardzo prosta w wykonaniu i nie wymaga od nas dużego wysiłku. Bez wątpienia zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienie.
Ravioli z serami

Jak zrobić ravioli z serem?

Kolacja walentynkowa
Ravioli jest jedną z najpopularniejszych potraw z kuchni włoskiej. Małe pierożki nadziewane są zazwyczaj szpinakiem, serem feta lub serem ricotta. Podane w formie uroczych serduszek idealnie nadają się na walentynkową, romantyczną kolację z drugą połówką. Są pyszne i aromantyczne, a swój wyjątkowy smak zawdzięczają połączeniu czterech włoskich serów: ricotty, mozzarelli, fontiny oraz parmezanu. Poniżej przedstawiam przepis na walentynkowe ravioli.
żurek w chlebie

Jak zrobic żurek w chlebie?

Zupy
Prawdziwy domowy żurek, najlepiej podany w chlebie, jest smakiem świąt wielkanocnych. Nie ma co ukrywać, jego przygotowanie jest dość trudne i czasochłonne, ale to dzięki temu ta potrawa ma charakter odświętny, a nie codzienny, a jej smak kojarzy się z wiosną i wolnymi dniami. Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje żurku, czyli w sam raz dla przeciętnej rodziny.
lukier

Jak zrobić idealny lukier?

Ciasta
Sztuka robienia lukru polega na gotowaniu i ucieraniu. Za mało wygotowany lukier nie utrze się i będzie zawsze płynny. Gotowany zbyt długo – kamienieje podczas ucierania. Dodanie zbyt dużej ilości soku z cytryny (kwasku cytrynowego) spowoduje, że po ugotowaniu syrop stanie się ciągnący, kleisty, z wielkim trudem dający się wałkować. Poznaj tajniki, dzięki którym zachwycisz gości gładką, lśniącą i słodką polewą na ciastach. Śnieżnobiałą lub… w twoim ulubionym kolorze.