Jak zrobić mazurka orzechowego w kształcie kwiatka?

Przepisy Wielkanocne
Zastanawiasz się jakiego mazurka wymyślić w tym roku na Wielkanoc? Proponujemy mazurka orzechowego w nietypowym kształcie - kwiatu. Poniżej znajdziesz instrukcję, jak go wykonać.

Jak zrobić baranka wielkanocnego z masła?

Techniki gotowania
Często podczas przygotowań do świąt wielkanocnych ozdabiamy nasz stół barankiem z masła. Jeśli mamy gotową formę, łatwo jest go zrobić. Problemów może mam przysporzyć usuwanie "baranka". Oto sposób, jak zrobić to szybko, nie powodując zniekształceń naszej figurki.

Jak zrobić mazurek miodowy?

Podstawy pieczenia
W czasie świąt wielkanocnych na żadnym polskim stole nie może zabraknąć mazurków. Jest to tradycyjny polski wypiek, uwielbiany przez wszystkich łasuchów. Jego wykonanie nie jest tak skomplikowane, jakby się mogło wydawać. W takich chwilach warto zapomnieć o kaloriach i po prostu cieszyć się smakiem ciasta w gronie rodziny i znajomych. Już sam zapach pieczonego mazurka zaprasza nas do degustacji. Oto sprawdzony przepis:
jajka po koreańsku

Jak zrobić jajka po koreańsku?

Potrawy z jajka
Jajka po koreańsku to egzotyczna, ale i bardzo smaczna propozycja przyrządzenia jajek na twardo. Gdy tylko ich skosztujesz, od razu zachwyci cię ich wyrazisty smak. Potrawa nie wymaga zbyt wielu składników, łatwo ją również przygotować. Z poniższego przepisu otrzymasz 2-3 porcje jajek po koreańsku.
Żurek

Jak zrobić żurek?

Zupy
Żurek to jedno z najstarszych polskich dań. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Zupa ta ma dwie podstawowe odmiany. Są to mianowicie żurek wielkanocny z jajkami i żur bożonarodzeniowy z grzybami. Poniżej znajdziesz najprostszy i podstawowy przepis na żurek na 8 porcji.
Baranek z masła

Jak zrobić baranka z masła, żeby odchodził dobrze od formy?

Przepisy Wielkanocne
Baranek jest jednym z najpiękniejszych tradycji wielkanocnych i symbolem Chrystusa Zmartwychwstałego. Tradycja nakazuje by w świątecznym koszyczku obok jajek, chrzanu i kiełbaski znalazło się m. in. masło. Podane w tak ciekawy sposób bez wątpienia uświetni każdy wielkanocny koszyczek, a następnie z dumą zaprezentuje się na świątecznym stole. Poniżej znajdziecie kilka prostych sztuczek, dzięki którym wasz baranek z masła będzie idealny.
Ciasto marchewkowe

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Przepisy Wielkanocne
Coraz popularniejszym ciastem staje się ciasto marchewkowe. Ja już wypróbowałam kilka różnych przepisów i uznałam ze ten jest najlepszy. Jeżeli nie lubisz orzeszków pecan nie musisz ich dodawać, ja akurat je uwielbiam.
pisanki marmurkowe

Jak zrobić jajka marmurkowe?

Przepisy Wielkanocne
Oto metoda na zrobienie pięknych kolorowych marmurkowych pisanek. Takie kolorowe pisanki barwione barwnikami do żywności, są w stu procentach jadalne. Także nie dość, że pięknie będą się prezentowały na stole, dodatkowo można będzie je ze smakiem zjeść.
Lukier królewski

Jak zrobić lukier królewski?

Przepisy Wielkanocne

Lukier królewski jest śnieżnobiały i twardy. Może służyć zarówno do dekorowania ciastek, ciast jak i sklejania domków z piernika. Lukier ten ma bardzo gęstą konsystencję zatem powinien być używany do dekoracji małych elementów. Czas jego przygotowania to 10 minut.

muffinki kurczaczki

Jak zrobić wielkanocne muffinki kurczaczki?·

Babeczki i Muffinki
Żurek w chlebie, mazurek, babka wielkanocna – te dania co roku znajdują się na świątecznym stole. Nuda? Masz rację. Niech ta Wielkanoc zrewolucjonizuje klasyczne menu. W jaki sposób? Na przykład muffinkami w formie kurczaczków pokazanymi na zdjęciu obok. Zapewniam cię, że przy takim deserze żadne inne świąteczne danie nie będzie już mieć znaczenia. Przygotowanie takich muffinek wbrew pozorom nie wymaga ani wprawy, ani zbyt wiele czasu. Przekonasz się o tym czytając przepis zamieszczony poniżej.