Murzin i zupa chrzanowa, czyli co się je w Wielkanoc

Potrawy Wielkanocne
Polska Wielkanoc jest pyszna. Różnorodność dań i produktów wręcz onieśmiela, bo każdy region ma do zaoferowania coś od siebie. Zatem choćby dlatego warto nieco poeksperymentować z regionalnymi potrawami i ochronić od zapomnienia oryginalne smaki, a tym samym zachować kulturowe dziedzictwo dla następnych pokoleń. Poniżej znajdziesz przepisy na wielkanocnego murzina, chrzanową zupę, strząskę czy szynkę pieczoną w chlebie. Dowiesz się też, co kryje się pod nazwą zylc oraz paska bukowińska.

Żurek i biały barszcz: Czym się różnią i jakie mają właściwości?

Zupy
Wiele osób nie rozróżnia żurku i białego barszczu, a ich nazwy stosuje zamiennie. To duży błąd, ponieważ obie zupy znacząco się różnią i inaczej się je przygotowuje. Nie zmienia to faktu, że są bardzo zdrowe – dostarczają do organizmu wielu witamin i minerałów, poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego i wzmacniają odporność. Regulują także równowagę kwasowo-zasadową organizmu i wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. A co najważniejsze – są smaczne i aromatyczne. Sprawdź, dlaczego warto jeść je regularnie.

Wielkanocna nalewka bakaliowa - przepis

Nalewki
Po Wielkanocy w szafkach kuchennych często znajdziemy resztki bakalii, których używaliśmy do ciast. Nie zostawiajmy ich na następną okazję, ponieważ mogą zeschnąć i utracić smak. Możemy wykorzystać je do przygotowania bakaliówki, czyli nalewki na bazie suszonych owoców i orzechów. Bakaliówka świetnie wpływa na serce i poprawia nastrój. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Oto przepis.
Żurek

Jak zrobić żurek?

Zupy
Żurek to jedno z najstarszych polskich dań. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Zupa ta ma dwie podstawowe odmiany. Są to mianowicie żurek wielkanocny z jajkami i żur bożonarodzeniowy z grzybami. Poniżej znajdziesz najprostszy i podstawowy przepis na żurek na 8 porcji.
Jajka po szkocku

Jak zrobić jajka po szkocku?

Kuchnie świata
Przepis na szkockie jajka jest bardzo stary i pochodzi on oczywiście ze Szkocji. Dawniej nadzienie w okół jajka robiło się z szynki, anchovies oraz bułki tartej. Jajka te w Szkocji są tradycyjnym daniem śniadaniowym i ulubionym produktem piknikowym. Można je dostać zapakowane w foliowe woreczki niemal na każdej stacji benzynowej w Anglii. Jeśli jednak nie będziesz w najbliższym czasie jechać angielską drogą M1 możesz zrobić sobie ten przysmak sam. Szybko, łatwo i bezboleśnie. Poniżej przedstawiam przepis na jajka po Szkocku.
sakiewki z ciasta naleśnikowego

Jak zrobić sakiewki z naleśników z musem czekoladowo-mandarynkowym?

Słodkie przekąski
Szukasz efektownego pomysłu na specjalne okazje? Polecam sakiewki z ciasta naleśnikowego z musem czekoladowo-mandarynkowym. Doskonale nadają się do uwieńczenia uroczystego obiadu lub jako główne danie na romantycznej (np. walentynkowej) kolacji. Ich wykonanie jest łatwiejsze, niż się wydaje, a smak uszczęśliwi każdego amatora czekolady. Polecam podawać je z sosem czekoladowym przygotowanym na bazie likieru kawowego oraz kwiatuszkami z ryżu preparowanego i czekolady - przepis na sos i kwiatuszki również zamieszczam poniżej. Smacznie i wykwintnie.

Jak zrobić swojską szynkę?

Mięsa i Podroby
Najlepsze mięso nadające się na szynkę to szynka wieprzowa. Jeżeli jednak nie jesteś szczęśliwym posiadaczem szynki, możesz użyć innego mięsa np. karkówki albo łopatki. Poniższy przepis jest na 1 kg mięsa. Jeżeli chcesz przyrządzić w ten sposób większą ilość mięsa np. 2 czy 3 kg to wówczas analogicznie zwiększ składniki marynaty i zalewy o 2 lub 3 razy.
Bułeczki zajączki

Jak zrobić bułeczki w kształcie zajączków?

Potrawy Wielkanocne
Te słodkie bułeczki w kształcie zajączków podawaj na święta wielkanocne lub na co dzień jeśli masz w domu dzieci lub wydziwiającego męża. Przepis ten jest na około 30 sztuk malutkich bułeczek.
Jajka w sosie sojowym

Jak zrobić jajka w sosie sojowym?

Przekąski Zimne
Jajka są niesamowicie wszechstronne jeśli chodzi o ich przygotowanie i przyprawianie. Jedną z lepszych kombinacji jest ugotowanie jajek na twardo i przyprawienie sosem sojowym. Poza tym, że jajka idą ręka w rękę z sosem sojowym pod względem smaku to również i wyglądają razem wspaniale. Zabarwione na ciemniejszy kolor i pikantne białko świetnie pasuje do maślanego smaku żółtka.
Lukier królewski

Jak zrobić lukier królewski?

Przepisy Wielkanocne

Lukier królewski jest śnieżnobiały i twardy. Może służyć zarówno do dekorowania ciastek, ciast jak i sklejania domków z piernika. Lukier ten ma bardzo gęstą konsystencję zatem powinien być używany do dekoracji małych elementów. Czas jego przygotowania to 10 minut.