Kompot z suszu i jego cenne właściwości

Przepisy Bożonarodzeniowe
Kompot z suszonych owoców to podstawowy przysmak świąteczny, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jest nie tylko pyszny i aromatyczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. Jego dobroczynne właściwości znane są w Polsce dzięki Łemkom, którzy każdego lata parzyli lecznicze napary z suszonych owoców, by wzmocnić organizm na jesień i zimę. Kompot z suszu nie tylko poprawia odporność, ale przede wszystkim doskonale wpływa na trawienie, łagodzi niestrawność, a także zapobiega dolegliwościom jelitowo-żołądkowym. Dlatego warto go pić nie tylko w Wigilię i Boże Narodzenie, ale przez cały rok! Poznaj cenne właściwości tego napoju oraz sprawdzony przepis na idealny kompot z suszu.

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

Proste przepisy
Ciasto drożdżowe to jedno z najpopularniejszych i zarazem najtrudniejszych do wykonania ciast. I nie chodzi tutaj o ilość składników i czas przygotowania, ale o sposób ugniatania ciasta oraz kilka cennych trików, które niewątpliwie najlepiej znały nasze babcie i prababcie. Ich drożdżowe wypieki zawsze były pulchne, miękkie i pachnące. O czym pamiętać, by nasze ciasto drożdżowe również takie wyrosło? Oto kilka sprawdzonych trików.

Jak przyrządzić karpia z pieczarkami?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. Można śmiało stwierdzić, że sympatyków tej ryby jest tylu, ilu jej wrogów. Karp z pieczarkami jest jednym z najsmaczniejszych dań wigilijnych. Z pewnością zaimponuje waszej rodzinie i znajomym. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane i wbrew pozorom nie wymaga wiele wysiłku. Doskonała kompozycja smaków sprawi, że potrawa onieśmieli niejedno danie wigilijne na stole. Poniższy przepis jest staropolski i pochodzi jeszcze sprzed wojny, ze Lwowa. Smacznego!
herbata z imbirem

Jak zrobić herbatę z imbirem?

Herbata
Imbir jest jedną z przypraw o najbardziej intensywnym zapachu. Ma też bardzo dużo walorów zdrowotnych, między innymi leczy nudności, poprawia trawienie czy cyrkulację krwi. Ze względu na swój zapach i smak, imbir ciężko byłoby jeść na surowo. Jednak doskonale nadaje się jako przyprawa, np. do sporządzenia imbirowej herbaty. Ten napój jest bardzo smaczny i z pewnością przyniesie ulgę wszystkim cierpiącym na przeziębienie.
Krem waniliowy

Jak zrobić krem waniliowy do babeczek?

Babeczki i Muffinki
Takim kremem możemy ozdabiać babeczki ale również torty, placki i ciastka. Krem waniliowy możemy po prostu rozsmarować po całej powierzchni lub dekorować nim wypieki za pomocą szprycy z odpowiednią końcówką.
gorąca czekolada

Jak zrobić gorącą czekoladę?

Drinki i Napoje Bezalkoholowe
Gorąca czekolada to pyszny napój, który poprawi humor w zimowe wieczory. Schłodzona – orzeźwi lub nada się jako dodatek do deserów. Ten artykuł opisuje jak samemu zrobić gorącą czekoladę. Możesz przyprawić ją według własnego uznania lub dodać do niej odrobinę alkoholu. Możliwości jest nieskończenie wiele.
Naturalne barwniki

Czym zastąpić barwnik spożywczy?

Ciasta
Każda osoba mająca dzieci może potwierdzić, że barwniki spożywcze poprawiają postrzeganie smaku potraw. Niestety złą wiadomością jest fakt, że wiele barwników zawiera szkodliwe substancje, których chcemy unikać. Barwniki spożywcze możemy jednak zastąpić naturalnymi barwnikami, które nie zaszkodzą zdrowiu naszemu ani naszych dzieci. Wszystkie poniższe przepisy dotyczą zabarwienia około 1 szklanki lukru. Pamiętaj, że sok z owoców rozcieńczy lukier. Należy zatem zrobić lukier stosunkowo gęsty i później w razie potrzeby dodać więcej wody. Jeśli chcesz zabarwić coś innego niż lukier eksperymentuj z ilością naturalnych barwników aż uzyskasz pożądany kolor.
Krem maślany

Jak zrobić krem maślany?

Babeczki i Muffinki
Krem maślany jest świetnym dodatkiem do tortów, muffinek, babeczek i ciast. Poniżej przedstawiam najlepszy sprawdzony i przede wszystkim prosty przepis którego się trzymam już od wielu lat.
Lukier królewski

Jak zrobić lukier królewski?

Przepisy Wielkanocne
Lukier królewski jest śnieżnobiały i twardy. Może służyć zarówno do dekorowania ciastek, ciast jak i sklejania domków z piernika. Lukier ten ma bardzo gęstą konsystencję zatem powinien być używany do dekoracji małych elementów. Czas jego przygotowania to 10 minut.
Tatar z wołowiny

Jak zrobić tatara?

Przekąski Zimne
Ludzie dzielą się na tych, którzy tatara by do ust nie wzięli i na tych, którzy za nim przepadają. Ja należę do tych, którzy śnią o nim po nocach a później poświęcają wiele czasu na jego właściwe przyrządzenie. Tatar jest daniem dla ludzi cierpliwych. Nie wystarczy po prostu wymieszać wszystkich składników i go zjeść. Smak tatara zależy od długości mieszania i należy wiedzieć, że nie wystarczy 5 minut! Aby wszystkie składniki się dobrze połączyły trzeba na to poświęcić nawet pół godziny. I żaden robot nie może cię w tym wyręczyć.