Kompot z suszu i jego cenne właściwości

Przepisy Bożonarodzeniowe
Kompot z suszonych owoców to podstawowy przysmak świąteczny, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jest nie tylko pyszny i aromatyczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. Jego dobroczynne właściwości znane są w Polsce dzięki Łemkom, którzy każdego lata parzyli lecznicze napary z suszonych owoców, by wzmocnić organizm na jesień i zimę. Kompot z suszu nie tylko poprawia odporność, ale przede wszystkim doskonale wpływa na trawienie, łagodzi niestrawność, a także zapobiega dolegliwościom jelitowo-żołądkowym. Dlatego warto go pić nie tylko w Wigilię i Boże Narodzenie, ale przez cały rok! Poznaj cenne właściwości tego napoju oraz sprawdzony przepis na idealny kompot z suszu.

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

Proste przepisy
Ciasto drożdżowe to jedno z najpopularniejszych i zarazem najtrudniejszych do wykonania ciast. I nie chodzi tutaj o ilość składników i czas przygotowania, ale o sposób ugniatania ciasta oraz kilka cennych trików, które niewątpliwie najlepiej znały nasze babcie i prababcie. Ich drożdżowe wypieki zawsze były pulchne, miękkie i pachnące. O czym pamiętać, by nasze ciasto drożdżowe również takie wyrosło? Oto kilka sprawdzonych trików.

Jak przyrządzić karpia z pieczarkami?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. Można śmiało stwierdzić, że sympatyków tej ryby jest tylu, ilu jej wrogów. Karp z pieczarkami jest jednym z najsmaczniejszych dań wigilijnych. Z pewnością zaimponuje waszej rodzinie i znajomym. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane i wbrew pozorom nie wymaga wiele wysiłku. Doskonała kompozycja smaków sprawi, że potrawa onieśmieli niejedno danie wigilijne na stole. Poniższy przepis jest staropolski i pochodzi jeszcze sprzed wojny, ze Lwowa. Smacznego!
Naturalne barwniki

Czym zastąpić barwnik spożywczy?

Ciasta
Każda osoba mająca dzieci może potwierdzić, że barwniki spożywcze poprawiają postrzeganie smaku potraw. Niestety złą wiadomością jest fakt, że wiele barwników zawiera szkodliwe substancje, których chcemy unikać. Barwniki spożywcze możemy jednak zastąpić naturalnymi barwnikami, które nie zaszkodzą zdrowiu naszemu ani naszych dzieci. Wszystkie poniższe przepisy dotyczą zabarwienia około 1 szklanki lukru. Pamiętaj, że sok z owoców rozcieńczy lukier. Należy zatem zrobić lukier stosunkowo gęsty i później w razie potrzeby dodać więcej wody. Jeśli chcesz zabarwić coś innego niż lukier eksperymentuj z ilością naturalnych barwników aż uzyskasz pożądany kolor.
Krem waniliowy

Jak zrobić krem waniliowy do babeczek?

Babeczki i Muffinki

Takim kremem możemy ozdabiać babeczki ale również torty, placki i ciastka. Krem waniliowy możemy po prostu rozsmarować po całej powierzchni lub dekorować nim wypieki za pomocą szprycy z odpowiednią końcówką.

herbata z imbirem

Jak zrobić herbatę z imbirem?

Herbata
Imbir jest jedną z przypraw o najbardziej intensywnym zapachu. Ma też bardzo dużo walorów zdrowotnych, między innymi leczy nudności, poprawia trawienie czy cyrkulację krwi. Ze względu na swój zapach i smak, imbir ciężko byłoby jeść na surowo. Jednak doskonale nadaje się jako przyprawa, np. do sporządzenia imbirowej herbaty. Ten napój jest bardzo smaczny i z pewnością przyniesie ulgę wszystkim cierpiącym na przeziębienie.
Krem maślany

Jak zrobić krem maślany?

Babeczki i Muffinki
Krem maślany jest świetnym dodatkiem do tortów, muffinek, babeczek i ciast. Poniżej przedstawiam najlepszy sprawdzony i przede wszystkim prosty przepis którego się trzymam już od wielu lat.
Dekorowanie ciasteczek

Jak dekorować ciasteczka?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Dekorowanie ciasteczek nie jest dla każdego. Trzeba mieć trochę zdolności plastycznych i bogatą wyobraźnię. Jednak jeśli nie jesteśmy utalentowani w tym zakresie to nic straconego - możemy zawsze znaleźć zdjęcia ładnych ciasteczek i je skopiować.
Lukier królewski

Jak zrobić lukier królewski?

Przepisy Wielkanocne

Lukier królewski jest śnieżnobiały i twardy. Może służyć zarówno do dekorowania ciastek, ciast jak i sklejania domków z piernika. Lukier ten ma bardzo gęstą konsystencję zatem powinien być używany do dekoracji małych elementów. Czas jego przygotowania to 10 minut.

gruszki w cieście francuskim

Jak zrobić gruszki w cieście francuskim?

Proste przepisy
Gruszki w cieście to idealny deser na pochmurne jesienne i zimowe wieczory. Nie ma chyba osoby, której nie uwiodłoby to danie. Ja uwielbiam smak zamkniętych w cieście gruszek na tyle mocno, że mogłabym spędzać całe godziny na ich przygotowywaniu. Co więcej, zapach goździków i cynamonu przywołuje na myśl święta, sprawiając, że chwile spędzone w kuchni są radością nie tylko dla zmysłów, ale i dla ducha.