Dlaczego warto jeść kutię w święta?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Kutia to jedna z typowych świątecznych potraw. Zapewne gości na stołach wigilijnych w wielu polskich domach. Tę pyszną potrawę warto jeść nie tylko ze względu na jej słodki smak, ale przede wszystkim, dlatego, że znajdziemy w niej wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Podpowiadamy, dlaczego warto sięgnąć po kutię w święta, ale nie tylko.

Nalewka z bakalii - idealna na święta

Przepisy Bożonarodzeniowe
W świątecznych przekąskach, szczególnie tych przygotowywanych na Boże Narodzenie, znajdziemy sporo bakalii. Rodzynki, suszone morele czy różne rodzaje orzechów wzbogacają smak świątecznych potraw. Bakalie - mimo że mają sporo kalorii - są bardzo zdrowe. Na okres świąteczny polecamy również przygotować nalewkę z bakalii, która umili zimowe wieczory. Oto przepis.

Kompot z suszu i jego cenne właściwości

Przepisy Bożonarodzeniowe
Kompot z suszonych owoców to podstawowy przysmak świąteczny, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jest nie tylko pyszny i aromatyczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. Jego dobroczynne właściwości znane są w Polsce dzięki Łemkom, którzy każdego lata parzyli lecznicze napary z suszonych owoców, by wzmocnić organizm na jesień i zimę. Kompot z suszu nie tylko poprawia odporność, ale przede wszystkim doskonale wpływa na trawienie, łagodzi niestrawność, a także zapobiega dolegliwościom jelitowo-żołądkowym. Dlatego warto go pić nie tylko w Wigilię i Boże Narodzenie, ale przez cały rok! Poznaj cenne właściwości tego napoju oraz sprawdzony przepis na idealny kompot z suszu.
Krem waniliowy

Jak zrobić krem waniliowy do babeczek?

Babeczki i Muffinki

Takim kremem możemy ozdabiać babeczki ale również torty, placki i ciastka. Krem waniliowy możemy po prostu rozsmarować po całej powierzchni lub dekorować nim wypieki za pomocą szprycy z odpowiednią końcówką.

Naturalne barwniki

Czym zastąpić barwnik spożywczy?

Ciasta
Każda osoba mająca dzieci może potwierdzić, że barwniki spożywcze poprawiają postrzeganie smaku potraw. Niestety złą wiadomością jest fakt, że wiele barwników zawiera szkodliwe substancje, których chcemy unikać. Barwniki spożywcze możemy jednak zastąpić naturalnymi barwnikami, które nie zaszkodzą zdrowiu naszemu ani naszych dzieci. Wszystkie poniższe przepisy dotyczą zabarwienia około 1 szklanki lukru. Pamiętaj, że sok z owoców rozcieńczy lukier. Należy zatem zrobić lukier stosunkowo gęsty i później w razie potrzeby dodać więcej wody. Jeśli chcesz zabarwić coś innego niż lukier eksperymentuj z ilością naturalnych barwników aż uzyskasz pożądany kolor.
sałatka ze szpinakiem i granatem

Jak zrobić sałatkę ze szpinakiem i granatem?

Sałatki
Jeśli jesteś fanem szpinaku, a do tego lubisz eksperymentować z ciekawymi owocami? Wypróbuj połączenie szpinaku z owocem granatu. Aby przygotować sałatkę tak jak należy, przeczytaj poniższe wskazówki.
Krem maślany

Jak zrobić krem maślany?

Babeczki i Muffinki
Krem maślany jest świetnym dodatkiem do tortów, muffinek, babeczek i ciast. Poniżej przedstawiam najlepszy sprawdzony i przede wszystkim prosty przepis którego się trzymam już od wielu lat.
Czyszczenie ryby

Jak oczyścić rybę z łusek?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Łuski ryb usuwa się na różny sposób w zależności od sposobu ich osadzenia w skórze. Możemy je skrobać, golić lub parzyć. Każdy może wybrać sposób, który będzie dla niego najlepszy. Wbrew pozorom to wcale nie jest skomplikowane, ale wymaga czasu. Mistrzowie kuchni wiedzą, że przy odrobinie wprawy czynność będzie coraz łatwiejsza, dlatego warto spróbować wszystkich metod i wybrać najbardziej skuteczną. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam opanować tą sztukę.
sakiewki z ciasta naleśnikowego

Jak zrobić sakiewki z naleśników z musem czekoladowo-mandarynkowym?

Słodkie przekąski
Szukasz efektownego pomysłu na specjalne okazje? Polecam sakiewki z ciasta naleśnikowego z musem czekoladowo-mandarynkowym. Doskonale nadają się do uwieńczenia uroczystego obiadu lub jako główne danie na romantycznej (np. walentynkowej) kolacji. Ich wykonanie jest łatwiejsze, niż się wydaje, a smak uszczęśliwi każdego amatora czekolady. Polecam podawać je z sosem czekoladowym przygotowanym na bazie likieru kawowego oraz kwiatuszkami z ryżu preparowanego i czekolady - przepis na sos i kwiatuszki również zamieszczam poniżej. Smacznie i wykwintnie.
Wódka z toffi

Jak zrobić wódkę z cukierków toffi

Drinki Alkoholowe
Czy w tym roku chciałbyś zaskoczyć kogoś prezentem? Mam dla ciebie propozycję, wódkę o smaku toffi. Do bajecznie śmiesznego przepisu potrzebujesz: