Makowiec na spodzie biszkoptowym: Jak upiec?

Proste przepisy
Ciasto to jest bardzo wykwintne. Posmarowane kremem i oblane gorzką czekoladą skusi także tych, którzy za ciastami nie przepadają. Makowiec ten pasuje na każdą okazję. A zatem podaję przepis.
Jak zrobić deser czekoladowy z choinką z rożków do lodów?

Jak zrobić deser czekoladowy z choinką z rożków do lodów?

Przepisy świąteczne
Szukasz sposobu na ciekawe słodycze na święta? Mamy propozycję deseru czekoladowego z świąteczną choinką z rożków do lodów. Wykonanie jest bajecznie proste, a efekt zaskakujący. Użyj choinek do deseru czekoladowego, który będzie idealnym rozwiązaniem na święta.
pomarańcze ozdobione goździkami

Jak ozdobić pomarańcze goździkami na święta?

Dekoracje Bożonarodzeniowe
Jak podajesz pomarańcze na wigilijnym stole? Po prostu układasz je na półmisku? Mam dla ciebie lepszy pomysł. Zrób z nich pachnące i smaczne bożonarodzeniowe dekoracje. Ozdobione goździkami pomarańcze nie tylko pięknie wyglądają, ale nadają się również do zjedzenia. Twoi goście będą nimi zachwyceni, a dom wypełni się aromatem świąt, gdy tylko zaczniesz je przygotowywać.
Naturalne barwniki

Czym zastąpić barwnik spożywczy?

Ciasta
Każda osoba mająca dzieci może potwierdzić, że barwniki spożywcze poprawiają postrzeganie smaku potraw. Niestety złą wiadomością jest fakt, że wiele barwników zawiera szkodliwe substancje, których chcemy unikać. Barwniki spożywcze możemy jednak zastąpić naturalnymi barwnikami, które nie zaszkodzą zdrowiu naszemu ani naszych dzieci. Wszystkie poniższe przepisy dotyczą zabarwienia około 1 szklanki lukru. Pamiętaj, że sok z owoców rozcieńczy lukier. Należy zatem zrobić lukier stosunkowo gęsty i później w razie potrzeby dodać więcej wody. Jeśli chcesz zabarwić coś innego niż lukier eksperymentuj z ilością naturalnych barwników aż uzyskasz pożądany kolor.
Krem waniliowy

Jak zrobić krem waniliowy do babeczek?

Babeczki i Muffinki

Takim kremem możemy ozdabiać babeczki ale również torty, placki i ciastka. Krem waniliowy możemy po prostu rozsmarować po całej powierzchni lub dekorować nim wypieki za pomocą szprycy z odpowiednią końcówką.

Czyszczenie ryby

Jak oczyścić rybę z łusek?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Łuski ryb usuwa się na różny sposób w zależności od sposobu ich osadzenia w skórze. Możemy je skrobać, golić lub parzyć. Każdy może wybrać sposób, który będzie dla niego najlepszy. Wbrew pozorom to wcale nie jest skomplikowane, ale wymaga czasu. Mistrzowie kuchni wiedzą, że przy odrobinie wprawy czynność będzie coraz łatwiejsza, dlatego warto spróbować wszystkich metod i wybrać najbardziej skuteczną. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam opanować tą sztukę.
sałatka ze szpinakiem i granatem

Jak zrobić sałatkę ze szpinakiem i granatem?

Sałatki
Jeśli jesteś fanem szpinaku, a do tego lubisz eksperymentować z ciekawymi owocami? Wypróbuj połączenie szpinaku z owocem granatu. Aby przygotować sałatkę tak jak należy, przeczytaj poniższe wskazówki.
sernik z kwaśną śmietaną

Jak zrobić sernik z kwaśną śmietaną?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Sernik z kwaśną śmietaną to doskonała alternatywa dla wszystkich, którym tradycyjne serniki dawno już się przejadły. Delikatna śmietankowa pianka sprawi, że deser ten będzie najbardziej rozchwytywanym daniem na każdym, w szczególności świątecznym, stole. Zachęcam do wypróbowania przepisu znajdującego się poniżej.
ryby

Przechowywanie ryb

Dania rybne
Hasła takie jak: „Nadeszła chwila na pstrąga z grilla” czy „Ryba wpływa na wszystko” zalewają nas z każdej strony i nawet dzieci wiedzą, ze trzeba jeść ryby bo są zdrowe. Stanowią pełnowartościowe źródło białka, są bogate w witaminę D, nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega -3 oraz jod, selen, fluor, magnez i wapń. Każdy z nas wie, że niewłaściwe przechowywanie ryb może doprowadzić do zatruć pokarmowych, zatem jak to robić? Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych sposobów, które ułatwią wam przechowywanie ryb.
ciasteczka rumowe

Jak zrobić ciasteczka rumowe?

Proste przepisy
Masz już dość starych przepisów na ciastka? A może masz ochotę na ciasteczka „tylko dla dorosłych”? Poniżej przedstawiam przepis na ciastka z rumem. Nie piecze się ich w piekarniku, więc rum nie traci swojego smaku w procesie pieczenia. Co więcej, są bardzo proste w wykonaniu i smakują nawet lepiej, gdy pozwoli im się poleżeć kilka dni i przejść aromatem rumu i kakao. Ciasteczka na pewno przypadną do gustu tobie i twoim gościom.