Siedem najczęstszych błędów w kuchni, które mogą popsuć święta

Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia
Święta Bożego Narodzenia to czas radości, spotkań z bliskimi, obdarowywania się prezentami i podniosłej atmosfery. Niestety nastroje i świąteczny klimat mogą popsuć nerwowe przygotowania. Wszyscy znamy te same kulinarne kataklizmy – przypalona ryba, rozgotowane pierogi czy niezjadliwa kapusta z grochem. A wiąże się to zazwyczaj z zostawieniem wszystkiego na ostatni moment. To najprostszy sposób, by Wigilię kojarzyć z najbardziej pracowitym i męczącym dniem w roku. Podpowiadamy, jak zaplanować przyrządzenie wigilijnych i świątecznych potraw, by móc w pełni cieszyć się Bożym Narodzeniem.

Dlaczego warto jeść kutię w święta?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Kutia to jedna z typowych świątecznych potraw. Zapewne gości na stołach wigilijnych w wielu polskich domach. Tę pyszną potrawę warto jeść nie tylko ze względu na jej słodki smak, ale przede wszystkim, dlatego, że znajdziemy w niej wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Podpowiadamy, dlaczego warto sięgnąć po kutię w święta, ale nie tylko.

Nalewka z bakalii - idealna na święta

Przepisy Bożonarodzeniowe
W świątecznych przekąskach, szczególnie tych przygotowywanych na Boże Narodzenie, znajdziemy sporo bakalii. Rodzynki, suszone morele czy różne rodzaje orzechów wzbogacają smak świątecznych potraw. Bakalie - mimo że mają sporo kalorii - są bardzo zdrowe. Na okres świąteczny polecamy również przygotować nalewkę z bakalii, która umili zimowe wieczory. Oto przepis.
Naturalne barwniki

Czym zastąpić barwnik spożywczy?

Ciasta
Każda osoba mająca dzieci może potwierdzić, że barwniki spożywcze poprawiają postrzeganie smaku potraw. Niestety złą wiadomością jest fakt, że wiele barwników zawiera szkodliwe substancje, których chcemy unikać. Barwniki spożywcze możemy jednak zastąpić naturalnymi barwnikami, które nie zaszkodzą zdrowiu naszemu ani naszych dzieci. Wszystkie poniższe przepisy dotyczą zabarwienia około 1 szklanki lukru. Pamiętaj, że sok z owoców rozcieńczy lukier. Należy zatem zrobić lukier stosunkowo gęsty i później w razie potrzeby dodać więcej wody. Jeśli chcesz zabarwić coś innego niż lukier eksperymentuj z ilością naturalnych barwników aż uzyskasz pożądany kolor.
Czyszczenie ryby

Jak oczyścić rybę z łusek?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Łuski ryb usuwa się na różny sposób w zależności od sposobu ich osadzenia w skórze. Możemy je skrobać, golić lub parzyć. Każdy może wybrać sposób, który będzie dla niego najlepszy. Wbrew pozorom to wcale nie jest skomplikowane, ale wymaga czasu. Mistrzowie kuchni wiedzą, że przy odrobinie wprawy czynność będzie coraz łatwiejsza, dlatego warto spróbować wszystkich metod i wybrać najbardziej skuteczną. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam opanować tą sztukę.
Krem waniliowy

Jak zrobić krem waniliowy do babeczek?

Babeczki i Muffinki

Takim kremem możemy ozdabiać babeczki ale również torty, placki i ciastka. Krem waniliowy możemy po prostu rozsmarować po całej powierzchni lub dekorować nim wypieki za pomocą szprycy z odpowiednią końcówką.

ryby

Przechowywanie ryb

Dania rybne
Hasła takie jak: „Nadeszła chwila na pstrąga z grilla” czy „Ryba wpływa na wszystko” zalewają nas z każdej strony i nawet dzieci wiedzą, ze trzeba jeść ryby bo są zdrowe. Stanowią pełnowartościowe źródło białka, są bogate w witaminę D, nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega -3 oraz jod, selen, fluor, magnez i wapń. Każdy z nas wie, że niewłaściwe przechowywanie ryb może doprowadzić do zatruć pokarmowych, zatem jak to robić? Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych sposobów, które ułatwią wam przechowywanie ryb.
Kapusta z jabłkami

Jak zrobić kapustę z jabłkami?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Kapusta z jabłkami jest staropolską potrawą, która stanowi niebanalny dodatek do obiadu. Powszechnie uważa się jednak, że najlepiej smakuje z smażonymi ziemniakami pokrojonymi w talarki. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku, a smakuje po prostu obłędnie. Bez wątpienia zachwyci zarówno miłośników prostych potraw, jak również tych o bardziej wysublimowanych podniebieniach. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w jej przygotowaniu.
Kolorowy cukier

Jak zrobić kolorowy cukier?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Robienie kolorowego cukru jest niezwykle proste. Wystarczy wymieszać cukier z kolorowym barwnikiem spożywczym. Robiąc go samemu zaoszczędzisz sporo pieniędzy a poza tym zawsze możesz go zrobić akurat tyle ile potrzeba.
kiszenie buraków

Jak kisić buraki?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Barszczyk z własnych kiszonych buraków smakuje wyśmienicie nie tylko podczas Wigilii. Tym sposobem barszcz przygotowywały nasze mamy i babcie. Trudno zaprzeczyć, że tak przygotowany był dla nas prawdziwym niebem w gębie. Żaden barszcz z torebki nie jest w stanie zastąpić tego niepowtarzalnego smaku. Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu, wystarczy jedynie przestrzegać ściśle określonych reguł. Poniżej dowiesz się jak ukisić buraki na barszcz czerwony.