Siedem najczęstszych błędów w kuchni, które mogą popsuć święta

Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia
Święta Bożego Narodzenia to czas radości, spotkań z bliskimi, obdarowywania się prezentami i podniosłej atmosfery. Niestety nastroje i świąteczny klimat mogą popsuć nerwowe przygotowania. Wszyscy znamy te same kulinarne kataklizmy – przypalona ryba, rozgotowane pierogi czy niezjadliwa kapusta z grochem. A wiąże się to zazwyczaj z zostawieniem wszystkiego na ostatni moment. To najprostszy sposób, by Wigilię kojarzyć z najbardziej pracowitym i męczącym dniem w roku. Podpowiadamy, jak zaplanować przyrządzenie wigilijnych i świątecznych potraw, by móc w pełni cieszyć się Bożym Narodzeniem.

Dlaczego warto jeść kutię w święta?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Kutia to jedna z typowych świątecznych potraw. Zapewne gości na stołach wigilijnych w wielu polskich domach. Tę pyszną potrawę warto jeść nie tylko ze względu na jej słodki smak, ale przede wszystkim, dlatego, że znajdziemy w niej wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Podpowiadamy, dlaczego warto sięgnąć po kutię w święta, ale nie tylko.

Nalewka z bakalii - idealna na święta

Przepisy Bożonarodzeniowe
W świątecznych przekąskach, szczególnie tych przygotowywanych na Boże Narodzenie, znajdziemy sporo bakalii. Rodzynki, suszone morele czy różne rodzaje orzechów wzbogacają smak świątecznych potraw. Bakalie - mimo że mają sporo kalorii - są bardzo zdrowe. Na okres świąteczny polecamy również przygotować nalewkę z bakalii, która umili zimowe wieczory. Oto przepis.
Naturalne barwniki

Czym zastąpić barwnik spożywczy?

Ciasta
Każda osoba mająca dzieci może potwierdzić, że barwniki spożywcze poprawiają postrzeganie smaku potraw. Niestety złą wiadomością jest fakt, że wiele barwników zawiera szkodliwe substancje, których chcemy unikać. Barwniki spożywcze możemy jednak zastąpić naturalnymi barwnikami, które nie zaszkodzą zdrowiu naszemu ani naszych dzieci. Wszystkie poniższe przepisy dotyczą zabarwienia około 1 szklanki lukru. Pamiętaj, że sok z owoców rozcieńczy lukier. Należy zatem zrobić lukier stosunkowo gęsty i później w razie potrzeby dodać więcej wody. Jeśli chcesz zabarwić coś innego niż lukier eksperymentuj z ilością naturalnych barwników aż uzyskasz pożądany kolor.
Dekorowanie ciasteczek

Jak dekorować ciasteczka lukrem królewskim?

Babeczki i Muffinki
Czasami zdarza się, że lukier wylewa nam się z rękawa, a nawet ładnie udekorowane ciasteczka po jakimś czasie tracą swój wygląd. Wbrew pozorom ozdabianie ciastek nie jest skomplikowane, wystarczy podstawowa wiedza, by nasze wypieki pięknie się prezentowały. Poniżej znajdziecie dziewięć szczegółowych porad, które mogą się przydać osobom nie mającym doświadczenia w dekorowaniu ciast lukrem królewskim. Zapraszam do zapoznania się ze wskazówkami, przekonacie się, że ozdabianie ciast może być świetną zabawą.
Dekorowanie ciasteczek

Jak dekorować ciasteczka?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Dekorowanie ciasteczek nie jest dla każdego. Trzeba mieć trochę zdolności plastycznych i bogatą wyobraźnię. Jednak jeśli nie jesteśmy utalentowani w tym zakresie to nic straconego - możemy zawsze znaleźć zdjęcia ładnych ciasteczek i je skopiować.
Bezy w kształcie choinek

Jak zrobić bezy w kształcie choinek bożonarodzeniowych?

Przepisy świąteczne
Zaskocz swoich gości rozpływającymi się w ustach bezowymi choinkami, lekkimi niczym powietrze. Świetny pomysł na świąteczne przyjęcie. Czyż nie są śliczne? Posypane cukrem pudrem wyglądają uroczo, jak prawdziwe drzewka przypruszone śniegiem. Osobiście uwielbiam smak migdałów, ale ty możesz użyć taki jaki lubisz. Podzielę się z Tobą moim przepisem. Oto on:
Krem waniliowy

Jak zrobić krem waniliowy do babeczek?

Babeczki i Muffinki

Takim kremem możemy ozdabiać babeczki ale również torty, placki i ciastka. Krem waniliowy możemy po prostu rozsmarować po całej powierzchni lub dekorować nim wypieki za pomocą szprycy z odpowiednią końcówką.

Czyszczenie ryby

Jak oczyścić rybę z łusek?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Łuski ryb usuwa się na różny sposób w zależności od sposobu ich osadzenia w skórze. Możemy je skrobać, golić lub parzyć. Każdy może wybrać sposób, który będzie dla niego najlepszy. Wbrew pozorom to wcale nie jest skomplikowane, ale wymaga czasu. Mistrzowie kuchni wiedzą, że przy odrobinie wprawy czynność będzie coraz łatwiejsza, dlatego warto spróbować wszystkich metod i wybrać najbardziej skuteczną. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam opanować tą sztukę.

Jak zrobić pierniczki w kształcie reniferów?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Rudolf Czerwononosy znany jest przez dzieci z całego świata. Żaden inny renifer, który według opowiastek ciągną sanie Świętego Mikołaja, nie cieszy się taką popularnością jak on. Dziś przedstawię wam przepis na pyszne ciasteczka w kształcie czerwononosych reniferków. Co ważne, nie potrzebujesz wcale wykrawaczek w ich kształcie. Wystarczą ci te przeznaczone do zrobienia piernikowych ludzików.