jajka białe czy brązowe

Biała czy brązowa skorupka: które jajka kupować?

Potrawy z jajka
Wiele osób woli kupować jajka określonego koloru. Niektórzy uważają, że brązowe skorupki świadczą o większej zawartości składników odżywczych, podczas gdy inni preferują jedzenie jajek o białych skorupkach. Czy ich kolor ma wpływ na smak jajek? Które jajka lepiej kupować? Ostatnimi czasy wykryto, że kolor skorupek jajek nie ma żadnego wpływu na ich wartość odżywczą. Nie ma też znaczenia dla ich jakości, smaku czy innych właściwości. Dlaczego jajka w brązowych skorupkach są zatem o wiele droższe, jeśli nie mają większej wartości odżywczej? Odpowiedź jest dość prosta.
kolor żółtka

Zanim zjesz jajko, sprawdź kolor jego żółtka

Potrawy z jajka
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jakiego koloru powinno być żółtko jajka? Okazuje się, że może to być bardzo istotne. Około 100 lat temu naukowcy odkryli, że kolor żółtka jaja zależy od ilości karotenoidów, jakie ono zawiera. Karotenoidy to przeciwutleniacze, które wspomagają wytwarzanie witaminy A, która z kolei ma wpływ na stan naszych kości. Im ciemniejsze żółtko, tym więcej zdrowych składników odżywczych się w nim znajduje.
pieczone jajka

Jak zrobić pieczone jajka?

Potrawy z jajka
Czy wiesz, że można zrobić jajka na twardo w piekarniku? Wychodzą równie doskonałe jak gotowane w wodzie.

Jak zrobić jajka w mikrofalówce na 3 różne sposoby?

Potrawy z jajka
Czasami zdarza się, że mamy bardzo mało czasu na przygotowywanie posiłku. Właśnie w takich chwilach naszym wybawieniem może być mikrofalówka. Jesteś miłośnikiem sycącego śniadania, które zapewni ci mnóstwo energii na cały dzień? To się świetnie składa, jajka przyrządzane na rożne sposoby obudzą cię do życia. Poniżej przedstawiam trzy sposoby na przyrządzenie jajek w mikrofalówce - jajecznicy, jajek sadzonych i jajek gotowanych bez skorupki.
jajecznica

5 błędów, które popełniasz robiąc jajecznicę

Potrawy z jajka
Jajecznica to jedna z najbardziej znanych i najłatwiejszych potraw, a przy okazji prawdopodobnie pierwsza, którą większość z nas nauczyło się przyrządzać. Jednak czy na pewno przygotowujesz ją dobrze? Każdy ma własny sprawdzony przepis i ulubioną metodę przygotowywania pysznej jajecznicy. Mimo to istnieje kilka błędów, których każdy wielbiciel jajecznicy powinien się wystrzegać:
Nieświeże jajko

Jak sprawdzić świeżość jajek?

Potrawy z jajka

Nie jest ważne, do czego chcemy użyć jajek - czy chcemy z nich zrobić jajecznicę, majonez czy ugotować na twardo, to zawsze przed ich wykorzystaniem powinniśmy sprawdzić ich świeżość. Jak to zrobić?

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2256542&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

omlet na słodko

Jak zrobić omlet na słodko?

Potrawy z jajka
Jeśli znudziły ci się normalne omlety proponuję omleta na słodko. Jest to świetna alternatywa dla dzieci, którym znudziły się już na śniadanie naleśniki czy gofry. Przepisów na omlet na słodko jest sporo, ja jednak przedstawię tutaj ich najprostszą wersję. Smacznego!
Jajka w chlebie

Jak zrobić jajko w chlebie?

Potrawy z jajka
Jajko sadzone w chlebie jest bardzo dobrym pomysłem na śniadanie. Możesz podłożyć przed smażeniem pod spód plaster boczku i posypać po nałożeniu na talerz szczypiorkiem lub drobno posiekaną zieloną cebulką.
gotowanie jajka

Jak ugotować jajka, aby się dobrze obrały ze skorupki?

Techniki gotowania
Po ugotowaniu jajka, obierasz je. Złościsz się, że część jajka zeszła wraz ze skorupką. Podpowiemy ci, co zrobić, aby skorupka zeszła całkowicie z jajka. Stosując tę sprytną sztuczkę nauczysz się gotować idealne jajka na twardo. Skorupka zostanie oddzielona w mgnieniu oka.
Omlet pieczony

Jak zrobić omlet w piekarniku?

Potrawy z jajka

Omlet z jajek i szynki, czy boczku i warzyw jest pożywnym i smacznym śniadaniem. Przygotowanie takiego omletu trwa więcej niż godzinę, ale naprawdę warto jest poświecić tyle czasu. W porównaniu z omletami które z reguły robi się na patelni, ten przygotowujemy w piekarniku. Trudno dokładnie określić dokładny czas przygotowania tej potrawy, ponieważ dużo zależy od rozmiaru naczynia żaroodpornego w którym go pieczemy i ilości używanych składników; dobrym sposobem na określenie czy omlet jest gotowy jest wbicie w niego drewnianej wykałaczki - jeśli wykałaczka po wyciągnięciu jest czysta to znaczy, że pieczony omlet jest już gotowy.