Jak wybrać zdrowe pieczywo?

Diety
Pieczywo - z racji często mocno sprzecznych opinii specjalistów w dziedzinie żywienia - wzbudza mieszane odczucia. Podczas gdy niektórzy punktują je za zbawienny wpływ na zdrowie, inni wskazują na zagrożenia wynikające z jego nadmiernego spożycia i szkodliwości zawartych w nim "polepszaczy". Na który rodzaj pieczywa warto postawić? Nie ulega wątpliwości, że najwięcej składników odżywczych zawiera chleb zbliżony do tego, jaki wypiekały samodzielnie nasze babcie. Dietetycy podkreślają, że najzdrowsze pieczywo zawiera tak naprawdę cztery składniki, czyli zakwas, mąkę, sól i wodę. Czego jeszcze warto dowiedzieć się o chlebie? Co jest najlepszym parametrem jego jakości? Który rodzaj pieczywa wykazuje działanie antynowotworowe i obniża cholesterol? Podpowiadamy.

Jak upiec chleb?

Techniki pieczenia
Chleb od lat jest jednym z najlepszych polskich przysmaków. Będzie on wspaniałym dodatkiem do każdej potrawy i dekoracją każdego stołu. Świeżo upieczony sprawi, że w całym domu rozniesie się wspaniały zapach....

Jak zrobić domowy chleb z dwóch składników?

Proste przepisy
Pieczenie chleba tylko pozornie jest zadaniem trudnym do wykonania. W praktyce czynność ta może okazać się prostsza niż myślisz. Przepis, który prezentujemy, wcale nie wymaga dużej biegłości w tajnikach kulinarnych. Pewnie ciężko będzie ci w to uwierzyć, ale do przygotowania pysznego chlebka wystarczą zaledwie dwa składniki. W dodatku takie, o których nie myślałeś, że w połączeniu pozwolą ci stworzyć apetyczny chleb.
brazylijskie bułeczki serowe

Jak zrobić brazylijskie bułeczki serowe?

Przepisy na chleb
Brazylia to nie tylko słońce, samba i karnawał. Jeżeli i tobie kraj ten kojarzy się w taki właśnie sposób, oznacza to, że nie jadłeś jeszcze brazylijskich bułeczek serowych. Gdy raz ugryziesz chrupiącą skórkę po to tylko, żeby za chwilę móc rozkoszować się niezwykle delikatnym i jednocześnie ciągnącym serowym środkiem, już nigdy nie zaznasz spokoju. Te bułeczki są wysoce uzależniające, a przy okazji bardzo łatwo zrobić je w domu. Dasz się skusić?
chleb faszerowany serowy

Jak zrobić chleb faszerowany serem?

Przepisy na chleb
Chrupiący, ciągnący, pachnący, silnie uzależniający. Taki właśnie jest faszerowany serem, czosnkiem i cebulką chleb. Wystarczy, że poczujesz jego zapach, a nie będziesz mogła się doczekać chwili, aż wystygnie na tyle, by móc schrupać choć kawałek bez ryzyka poparzenia języka. Satysfakcja gwarantowana. Przepis poniżej.
Sposoby na czerstwy chleb

Jak odświeżyć czerstwy chleb?

Przechowywanie
Budzisz się pewnego ranka z ochotą, by dokończyć bułkę z masełkiem i dżemem, a może z owczym serkiem i miodem, a może… czekaj, ojej, resztka bagietki zupełnie sczerstwiała… Pewnie w normalnej sytuacji wyrzuciłbyś suchara dla ptaków, ale zaczekaj - odświeżanie czerstwego chleba jest banalnie proste, nawet jeśli pozornie wydaje się nieco dziwne.

Jak zrobić pumpernikiel?

Przepisy na chleb
Pumpernikiel to ciemny razowy chleb, szczególnie popularny w Niemczech. Stamtąd zresztą najprawdopodobniej pochodzi. To bogate w błonnik pieczywo robione jest z grubo mielonej mąki razowej. Choć jego przyrządzenie jest trochę czasochłonne - chodzi tu przede wszystkim o czas pieczenia - to naprawdę warto się o to pokusić. Domowej roboty pumpernikiel jest przepysznym, a równocześnie bardzo zdrowym chlebem. Do jego zalet należy też to, że wyjątkowo długo zachowuje świeżość.
domowa tortilla

Jak zrobić placek do tortilli?

Przepisy na chleb
Tortille, czyli płaskie okrągłe placki z mąki były wypiekane ponoć już przez Majów. Jest to baza do wielu meksykańskich potraw. Dzięki rosnącej popularności tejże kuchni w świecie, pieczywo to poznali także Polacy. Zrobienie domowych placków do tortilli zajmuje trochę czasu, ale naprawdę warto się za to zabrać. Większość tych gotowych, sklepowych się do nich nie umywa. Poza tym są one niestety dość drogie. Z podanej w przepisie ilości składników zrobisz cztery placki do tortilli.
Norweskie lefse

Jak zrobić lefse?

Przekąski Zimne
Lefse jest tradycyjnym, norweskim pieczywem. Niektórzy porównują je z podpłomykami jednak do zrobienia lefse potrzebne są również ziemniaki. Lefse jako danie tradycyjne wypiekane jest w Norwegi w różne święta, również w święto Bożego Narodzenia.
Chlebek cukiniowy

Jak zrobić chlebek cukiniowy?

Przepisy na chleb
Ten chlebek jest przepyszny zwłaszcza latem kiedy jest sezon na cukinię. Do ciasta można dodać również rodzynek czy łezek czekoladowych. Jest bardzo pożywny i z pewnością posmakuje waszym dzieciom. Wbrew pozorom nie jest trudny w przygotowaniu i nie powinien sprawić wam wiele trudności. Jest bardzo puszysty i aromatyczny, doskonale sprawdza się w połączeniu z dżemem. Poniżej znajdziecie dokładne wskazówki, które pomogą wam w jego zrobieniu.