Jak upiec chleb?

Techniki pieczenia
Chleb od lat jest jednym z najlepszych polskich przysmaków. Będzie on wspaniałym dodatkiem do każdej potrawy i dekoracją każdego stołu. Świeżo upieczony sprawi, że w całym domu rozniesie się wspaniały zapach....

Jak zrobić domowy chleb z dwóch składników?

Proste przepisy
Pieczenie chleba tylko pozornie jest zadaniem trudnym do wykonania. W praktyce czynność ta może okazać się prostsza niż myślisz. Przepis, który prezentujemy, wcale nie wymaga dużej biegłości w tajnikach kulinarnych. Pewnie ciężko będzie ci w to uwierzyć, ale do przygotowania pysznego chlebka wystarczą zaledwie dwa składniki. W dodatku takie, o których nie myślałeś, że w połączeniu pozwolą ci stworzyć apetyczny chleb.
chleb z piwem

Jak upiec chleb z dodatkiem piwa?

Proste przepisy
Przepis na piwny chleb jest niezwykle prosty. Upieczesz go ze składników, które przeważnie masz pod ręką w kuchni. Na pewno zachwycisz się jego smakiem.
Sposoby na czerstwy chleb

Jak odświeżyć czerstwy chleb?

Przechowywanie
Budzisz się pewnego ranka z ochotą, by dokończyć bułkę z masełkiem i dżemem, a może z owczym serkiem i miodem, a może… czekaj, ojej, resztka bagietki zupełnie sczerstwiała… Pewnie w normalnej sytuacji wyrzuciłbyś suchara dla ptaków, ale zaczekaj - odświeżanie czerstwego chleba jest banalnie proste, nawet jeśli pozornie wydaje się nieco dziwne.
zdrowe pieczywo

Jakie pieczywo jest najzdrowsze?

Przepisy na chleb
Zdrowe i bogate w wiele substancji odżywczych pieczywo powinno być jednym z najważniejszych elementów żywieniowych w naszej codziennej diecie. Na polskim rynku możemy znaleźć wiele rodzajów chleba od tego pszennego, czyli tak zwanego jasnego po ciemne, żytnie, orkiszowe, słonecznikowe etc. Ten nadmiar wielu typów chleba może nas wprawić w nie lada konsternację. Jaki zatem chleb będzie dla nas najzdrowszy?
chleb faszerowany serowy

Jak zrobić chleb faszerowany serem?

Przepisy na chleb
Chrupiący, ciągnący, pachnący, silnie uzależniający. Taki właśnie jest faszerowany serem, czosnkiem i cebulką chleb. Wystarczy, że poczujesz jego zapach, a nie będziesz mogła się doczekać chwili, aż wystygnie na tyle, by móc schrupać choć kawałek bez ryzyka poparzenia języka. Satysfakcja gwarantowana. Przepis poniżej.
chlebek czosnkowy

Jak zrobić chlebek czosnkowy?

Przekąski Ciepłe
Chlebek czosnkowy to smaczna przekąska, którą łatwo wykonać. Potrzebujesz jedynie bochenka chleba, odrobiny masła i oczywiście czosnku. W zależności od tego w jaki sposób będziesz zapiekać chlebek, wyjdzie on miękki lub chrupiący. Więcej szczegółów poznasz poniżej.
chałka

Jak zrobić chałkę?

Przepisy na chleb
Słodkie, drożdżowe ciasto, zwinięte w efektowny warkocz to znak rozpoznawczy chałki. Bułka ta kojarzy nam się zazwyczaj ze świętami, ale smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. Idealna z masłem lub dżemem, choć trudno się jej oprzeć nawet solo. Sprawdzony przepis na pyszną chałkę znajdziesz poniżej.
Masło czosnkowe

5 przepisów na masła smakowe

Przepisy na chleb
Artykuł przedstawia kilka prostych przepisów na smaczne masła smakowe, idealne do kanapek oraz innych potraw. Świetnie nadają się do zamrożenia i późniejszego nadziewania np. mięs, czy pieczywa. Wszystkie przepisy bazują na podobnych czynnościach. Masło należy ucierać mikserem, aż do uzyskania możliwie "puszystej" masy maślanej. Dopiero tak przygotowaną podstawę możemy łączyć z kolejnymi składnikami, zależnie od wybranego smaku masła.
Precle

Jak zrobić precle?

Przepisy na chleb
Historia precli sięga już średniowiecza. Wówczas pewien mnich mieszkający w północnej części pogranicza między Francją a Włochami postanowił zrobić z resztek ciasta na chleb przekąskę dla swoich uczniów, w nagrodę za nauczenie się nowej modlitwy. Wówczas modlono się nie tak jak dziś ze złączonymi rękami, tylko z rękami złożonymi na krzyż na piersiach. Stąd właśnie wziął się znany dziś kształt precli. Poniżej przedstawiam przepis ze zdjęciami krok po kroku na pyszne miękkie precle.