Płatki owsiane: Dlaczego warto je jeść? Jak je przygotować?

Ciepłe śniadania
Owsianka - kiedyś gotowana przez nasze babcie, później w wielu domach zapomniana i przywoływana głównie przy okazji czytania dzieciom bajek - znów powróciła do łask i przestała kojarzyć się z mało apetycznym posiłkiem. Podawana z orzechami i rozmaitymi owocami stanowi bardzo pożywną i sycącą przekąskę, wprost idealną dla osób chcących pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Co zyskamy, włączając owsiankę do codziennego jadłospisu? Jak najlepiej ją przyrządzać i z jakimi dodatkami podawać? Garść cennych wskazówek znajdziecie poniżej.

Czym słodzić herbatę i nie tylko?

Ciepłe śniadania
Herbata, ale również i inne napoje, na przykład kawa, od lat pite są z cukrem. Jednak możemy słodzić je również innymi produktami, które niejednokrotnie bywają znacznie zdrowsze niż cukier. Podpowiadamy, czym można posłodzić herbatę i inne napoje.
pieczony boczek

Jak przyrządzić boczek w piekarniku?

Ciepłe śniadania
Masz ochotę na chrupiący boczek/ ale boisz się, że całe mieszkanie będzie zadymione i pachnące smażonym mięsem? Zamiast smażenia na patelni, upiecz boczek w piekarniku. Jakie są zalety pieczonego bekonu? Przygotujesz od razu dużą porcję dla całej rodziny. Nie musisz go obracać, tłuszcze nie będzie pryskał, nie będzie plam na ubraniach, ani oparzeń na skórze. Przygotuj chrupiący boczek na śniadanie już dziś.
pomysły na tosty

20 pomysłów na tosty z tostera, które dadzą ci energię na cały dzień

Tosty

Śniadanie to najważniejszy posiłek. Zdajesz sobie z tego sprawę, ale nie możesz już patrzeć na nudne kanapki, jajecznicę na boczku i tosty z dżemem. Nie dziwie ci się. Ja też nie lubię jeść cały czas tego samego. Na ratunek śpieszy ci ten artykuł. Znajdziesz tutaj 20 pomysłów na pożywne tosty, dzięki którym zyskasz energię na cały pracowity dzień. I choć niektóre połączenia mogą ci się wydać zaskakujące, gorąco zachęcam cię do ich wypróbowania. Zdziwisz się jak dobrze smakują.

Omlet pieczony

Jak zrobić omlet w piekarniku?

Potrawy z jajka

Omlet z jajek i szynki, czy boczku i warzyw jest pożywnym i smacznym śniadaniem. Przygotowanie takiego omletu trwa więcej niż godzinę, ale naprawdę warto jest poświecić tyle czasu. W porównaniu z omletami które z reguły robi się na patelni, ten przygotowujemy w piekarniku. Trudno dokładnie określić dokładny czas przygotowania tej potrawy, ponieważ dużo zależy od rozmiaru naczynia żaroodpornego w którym go pieczemy i ilości używanych składników; dobrym sposobem na określenie czy omlet jest gotowy jest wbicie w niego drewnianej wykałaczki - jeśli wykałaczka po wyciągnięciu jest czysta to znaczy, że pieczony omlet jest już gotowy.

Gofry

Jak zrobić dobre gofry?

Ciepłe śniadania
Poniższe wskazówki dotyczą gofrów amerykańskich czyli tych bez drożdży (a nie gofrów belgijskich które są z drożdżami). Pisząc w tytule “dobre gofry” mam na myśli gofry chrupiące i delikatnie brązowe z zewnątrz a w środku wilgotne, lekkie i puszyste.
Placki z kefiru

Jak zrobić placuszki z kefiru?

Kuchnia rosyjska

Grube placuszki zrobione z kefiru są tradycyjnym rosyjskim śniadaniem. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, tak więc zrobienie ich nie zajmuje dużo czasu. Kefir nadaje placuszkom wyróżniający się smak, ale z łatwością możesz zastąpić go maślanką, jeśli nie mogłeś dostać kefiru. Placki możesz podawać same, albo z różnymi dodatkami takimi jak: dżem, miód czy świeże owoce. Ja uwielbiam je np. ze śmietaną.

Jajko zapiekane w bułce

Jak zrobić jajka zapiekane w bułce?

Potrawy z jajka

Jajko zapiekane w chrupiącej bułce to wspaniały pomysł na pożywne śniadanie. Jajko takie możesz zapiec w piekarniku ale równie dobrze zrobisz je na patelni pod przykryciem.

frittata z cukinią i papryką

Jak zrobić frittatę z cukinią i papryką?

Potrawy z jajka
Frittata to popularna we Włoszech zapiekanka jajeczna. Wkracza zdecydowanym krokiem na stoły polskie. Pyszny przepis na frittatę z cukinią i papryką zachwyci nawet najwybredniejszych smakoszy. Jajka zawsze się sprawdzają, nie tylko na śniadanie. Odkryj jedną z jej odsłon w wersji cukiniowo-paprykowej. Smacznego.
gofry drożdżowe

Jak zrobić gofry drożdżowe?

Ciepłe śniadania
Gofry z tego przepisu mają chrupiący wierzch zaś w środku ciasta są gładkie, kremowe i wilgotne. Nawet po wystygnięciu mają wspaniałą teksturę. Jednak się nie martw na zapas - są tak pyszne że znikną z talerzy zanim zrobią się zimne. Możesz zacząć robić gofry już godzinę po przygotowaniu ciasta, jednak najlepiej będzie jeśli ciasto postoi w lodówce przez całą noc. Dzięki temu gofry będą o wiele smaczniejsze.