Dlaczego warto jeść owsiankę?

Produkty Zbożowe
Owsianka to jeden z najlepszych posiłków na śniadanie. Owies to zboże, które zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne organizmowi. To dobre źródło złożonych węglowodanów, które dają potężny zastrzyk energii i siły. Dzięki beta-glukanowi, czyli rozpuszczalnej frakcji błonnika, owsianka daje uczucie sytości na długo, a przy tym stymuluje pracę jelit i przyspiesza metabolizm. Może więc wspomóc proces odchudzania i utrzymanie zdrowej sylwetki, przez co ceniona jest przez sportowców i osoby dbające o formę. Owsianka ma jednak o wiele więcej właściwości korzystnych dla zdrowia. Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, dzięki czemu może zapobiegać cukrzycy oraz miażdżycy i innym chorobom serca. Płatki owsiane mogą też poprawić nastrój, a także koncentrację i pamięć. Jakie jeszcze właściwości ma owsianka? Dlaczego warto rozpoczynać od niej dzień?

Jak wybrać zdrowe pieczywo?

Diety
Pieczywo - z racji często mocno sprzecznych opinii specjalistów w dziedzinie żywienia - wzbudza mieszane odczucia. Podczas gdy niektórzy punktują je za zbawienny wpływ na zdrowie, inni wskazują na zagrożenia wynikające z jego nadmiernego spożycia i szkodliwości zawartych w nim "polepszaczy". Na który rodzaj pieczywa warto postawić? Nie ulega wątpliwości, że najwięcej składników odżywczych zawiera chleb zbliżony do tego, jaki wypiekały samodzielnie nasze babcie. Dietetycy podkreślają, że najzdrowsze pieczywo zawiera tak naprawdę cztery składniki, czyli zakwas, mąkę, sól i wodę. Czego jeszcze warto dowiedzieć się o chlebie? Co jest najlepszym parametrem jego jakości? Który rodzaj pieczywa wykazuje działanie antynowotworowe i obniża cholesterol? Podpowiadamy.

Dżemy, marmolady, konfitury, powidła: Czy warto je jeść?

Owoce
Przetwory owocowe to jedne z najpopularniejszych słodkich dodatków do ciast, mięs i naleśników. Statystyczny Polak zjada niecały kilogram tego typu produktów w ciągu roku. Jednak, czy wiemy, czym różni się konfitura od dżemu i marmolada od powideł? Które z przetworów są najzdrowsze i czy naprawdę warto je jeść? Odpowiadamy na te i inne pytania dotyczące przetworów owocowych.
pyszne kanapki

Jak zrobić pyszne kanapki?

Przekąski Zimne
Kanapka nie musi być nudna. Na kanapkowe eksperymenty zawsze jest odpowiedni dzień i dlaczego to właśnie dziś nie podać oryginalnych kanapek? Stanowią doskonałą przekąskę na przyjęciach w gronie znajomych i najbliższych. Smakują genialnie i wręcz trudno im się oprzeć. Doskonała kompozycja smaków zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienie. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w przygotowaniu przepysznych kanapeczek.
Masło orzechowe właściwości

11 zaskakujących zastosowań masła orzechowego

Zimne śniadania
Masło z orzechów ziemnych nie powinno być zarezerwowane dla przedszkolaków! Ma ono znacznie więcej do zaoferowania niż jako dodatek do kanapki z dżemem (choć je uwielbiam). Dowiedz się, jak można w niekonwencjonalny sposób użyć masła z orzeszków ziemnych.
drugie śniadanie

Jak urozmaicić drugie śniadanie?

Zimne śniadania
Drugie śniadanie do pracy i szkoły powinno być przygotowane równie starannie jak inne posiłki. Musi być wygodne, lekkostrawne i nie powinno być obfite, zwłaszcza gdy obiad jadamy niezbyt późno. Posiłek ten regeneruje siły i uzupełnia zapas płynów. Poniżej znajdziesz kilka sposobów jak łatwo urozmaicić drugie śniadanie.
masło

Jak zrobić masło w różnych smakach?

Proste przepisy
W kuchni cały czas poszukujemy nowych smaków i rozwiązań. Prawda jest taka, że urozmaicić można właściwie wszystko, poczynając od najzwyklejszego masła. Różnokolorowe, utarte z różnymi dodatkami i uformowane w kulki, krążki lub kostki stanowi świetną dekorację i dodatek do kanapek, grzanek, jaj, serów itd. Oprócz dekoracji, odpowiednio doprawione masło podnosi walory smakowe, potraw do których jest podawane.

Jak zrobić smażone płatki owsiane?

Zimne śniadania
Jeśli lubisz się zdrowo odżywiać a na śniadanie jesz owsiankę, to koniecznie wypróbuj również placków zrobionych ze smażonego owsa bezłuskowego lub ze zwykłych płatków owsianych. Placki te najlepiej smakują z miodem i bakaliami.
kanapka biedronka

Jak zrobić kanapkę biedronkę?

Zimne śniadania
Prosty sposób na małego niejadka? Kanapka biedronka z pomidora i oliwek. Pyszna, pożywna i przede wszystkim bardzo efektowna. Gdy twoje dziecko ją zobaczy, na pewno poprosi o dokładkę. Biedroneczko leć do nieba, przynieś mi kawałek chleba!
ślimak z banana

Jak zrobić ślimaka z banana na śniadanie?

Zimne śniadania
"Ślimak, ślimak, pokaż rogi, dam ci sera na pierogi..." mówi stara dziecięca rymowanka. Tym razem jednak nie będą to pierogi, ani nawet naleśniki, ale pyszne i sycące śniadanie ze ślimakiem wykonanym z banana i dwóch kromek chleba przełożonych masłem orzechowym. Tak przygotowany posiłek spodoba się nawet największemu niejadkowi. Bananowego ślimaka zje on z masłem i ze smakiem.