Dżemy, marmolady, konfitury, powidła: Czy warto je jeść?

Owoce
Przetwory owocowe to jedne z najpopularniejszych słodkich dodatków do ciast, mięs i naleśników. Statystyczny Polak zjada niecały kilogram tego typu produktów w ciągu roku. Jednak, czy wiemy, czym różni się konfitura od dżemu i marmolada od powideł? Które z przetworów są najzdrowsze i czy naprawdę warto je jeść? Odpowiadamy na te i inne pytania dotyczące przetworów owocowych.
Prosta owsianka bez gotowania

Prosta owsianka bez gotowania

Zimne śniadania
Śniadanie to najważniejszy posiłek całego dnia. Daje nam energię i siłę na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Warto więc zadbać o to, aby śniadanie było zdrowe i pełnowartościowe. Dobrym przykładem pożywnego śniadania jest owsianka. Jednak nie każdy ma czas, aby codziennie rano gotować owsiankę. teraz możesz przygotować ją w kilka chwil wieczorem i to bez gotowania. Rano będzie pyszna i gotowa do zjedzenia.
śniadanie

4 śniadaniowe triki

Ciepłe śniadania
Porozmawiajmy o śniadaniu. Bez wątpienia jest to najważniejszy posiłek, który jest niezbędny, aby zdrowo zacząć dzień. Oprócz tego jest to doskonała wymówka, aby usiąść i pobyć chwilę razem z rodziną. Mimo, że jesteśmy fanami takich chwil, to jednak zrobienie i zjedzenie śniadania zajmuje sporo czasu, dlatego też chcieliśmy się z wami podzielić 4 niezwykle prostymi wskazówkami dotyczącymi śniadań.

7 zdrowych koktajli na śniadanie

Zimne śniadania

Jeśli chcesz zrzucić kilka kilogramów, to picie samych soków może nie być najlepszym pomysłem. Zdecydowanie zdrowsze są koktajle zawierające multum składników mineralnych, białka oraz błonnika dzięki którym nie będziesz czuć głodu, aż do obiadu.

Croissanty na śniadanie na 5 sposobów

Ciepłe śniadania
Chrupiące rogaliki z ciasta francuskiego zwane croissantami podbijają nasze podniebienia. Można je dostać w coraz większej ilości sklepów spożywczych. Zresztą miłośnicy domowej kuchni mogą pokusić się o zrobienie tych rogalików własnoręcznie (przepis znajdziesz tutaj). Tradycyjny croissant nie posiada nadzienia, dlatego też jest doskonałą bazą apetycznego posiłku, zarówno tego na zimno, jak i na ciepło, na słodko i na słono. Oto pięć propozycji na śniadanie dla dwóch osób z croissantami w roli głównej. Bon Appétit!
Masło orzechowe właściwości

11 zaskakujących zastosowań masła orzechowego

Zimne śniadania
Masło z orzechów ziemnych nie powinno być zarezerwowane dla przedszkolaków! Ma ono znacznie więcej do zaoferowania niż jako dodatek do kanapki z dżemem (choć je uwielbiam). Dowiedz się, jak można w niekonwencjonalny sposób użyć masła z orzeszków ziemnych.
pyszne kanapki

Jak zrobić pyszne kanapki?

Przekąski Zimne
Kanapka nie musi być nudna. Na kanapkowe eksperymenty zawsze jest odpowiedni dzień i dlaczego to właśnie dziś nie podać oryginalnych kanapek? Stanowią doskonałą przekąskę na przyjęciach w gronie znajomych i najbliższych. Smakują genialnie i wręcz trudno im się oprzeć. Doskonała kompozycja smaków zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienie. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w przygotowaniu przepysznych kanapeczek.

Jak zrobić smażone płatki owsiane?

Zimne śniadania
Jeśli lubisz się zdrowo odżywiać a na śniadanie jesz owsiankę, to koniecznie wypróbuj również placków zrobionych ze smażonego owsa bezłuskowego lub ze zwykłych płatków owsianych. Placki te najlepiej smakują z miodem i bakaliami.
drugie śniadanie

Jak urozmaicić drugie śniadanie?

Zimne śniadania
Drugie śniadanie do pracy i szkoły powinno być przygotowane równie starannie jak inne posiłki. Musi być wygodne, lekkostrawne i nie powinno być obfite, zwłaszcza gdy obiad jadamy niezbyt późno. Posiłek ten regeneruje siły i uzupełnia zapas płynów. Poniżej znajdziesz kilka sposobów jak łatwo urozmaicić drugie śniadanie.
ślimak z banana

Jak zrobić ślimaka z banana na śniadanie?

Zimne śniadania
"Ślimak, ślimak, pokaż rogi, dam ci sera na pierogi..." mówi stara dziecięca rymowanka. Tym razem jednak nie będą to pierogi, ani nawet naleśniki, ale pyszne i sycące śniadanie ze ślimakiem wykonanym z banana i dwóch kromek chleba przełożonych masłem orzechowym. Tak przygotowany posiłek spodoba się nawet największemu niejadkowi. Bananowego ślimaka zje on z masłem i ze smakiem.