Wina
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
SzampanyPotrawy na winieŁączenie win i potrawCzerwone winoPodawanie winaPrzechowywanie winaPodstawowe wiadomości o winachPlamy z winaKolekcjonowanie winProdukcja winaWina musująceBiałe winoDegustowanie winaWybór wina
Pokaż wszystkie 
13 sprawdzonych sposobów jak wykorzystać wino
Czerwone winoWino jest smakowitym i zdrowym (oczywiście jeśli zachowamy umiar) trunkiem, który sprawdzi się zarówno do posiłków, jak i pity samodzielnie. Co zrobić jednak z resztkami wina, które zostaną po spotkaniu ze znajomymi? Przedstawiamy listę 13 pomysłów jak wykorzystać takie wino.

Jak zrobić kurczaka w sosie morelowym?
Dania z drobiuŚwieże morele, białe wino i estragon to mieszanka prawie wybuchowa. 'Prawie' dlatego, że wszystkie te składniki tworzą coś niesamowitego. Jeśli połączymy ich smak z kurczakiem mamy gotowy sposób nowatorski obiad. Niech ten podstawowy przepis zainspiruje Cię do dalszych eksperymentów w kuchni.

Jak dobierać i podawać wino?
Łączenie win i potrawWino podawane do posiłku jest bardzo zdrowe, ponieważ wzmaga nasz apetyt i wpływa na poprawę trawienia. Jednak potrawy mogą się z winem lubić lub też nie, dlatego należy pamiętać, aby kupować wino dopiero gdy już wiemy co podamy na obiad czy kolację. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek przydatnych do wybrania odpowiedniego wina.

Jak łączyć wino z potrawami?
Łączenie win i potrawUmiejętność picia wina oraz dobierania win do potraw świadczy o naszej kulturze osobistej. Z racji tego że sztuka ta nie należy do najłatwiejszych, wiele osób nie ma bladego pojęcia o wybieraniu wina do potrawy. W zależności od kraju, zasady te mogą się troszkę różnić.