Dlaczego warto regularnie pić czerwone wino?

Odżywianie
Czerwone wino to jeden z najpopularniejszych trunków. Pijemy je zarówno do posiłków, jak i w celu zrelaksowania i rozerwania się. Jednak działanie rozluźniające to nie jedyna zaleta picia czerwonego wina. Okazuje się, że trunek ten wykazuje rozliczne właściwości dla naszego zdrowia. Nie tylko pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, ale także wzmacnia odporność. Podpowiadamy, dlaczego warto pić go regularnie, oczywiście w umiarkowanych ilościach.

Grzaniec idealny - przepis

Czerwone wino
Grzaniec to jeden z najstarszych napojów na świecie. Źródła historyczne podają, że jako pierwsi przyrządzali go jeszcze starożytni Rzymianie, którzy specjalizowali się w napojach winnych. Dzisiaj grzane wino popularne jest w wielu krajach na świecie, jednak szczególnie w Europie. Uwielbiamy go ze względu na aromatyczny zapach i wyrazisty smak, a także za działanie rozgrzewające. Jednak mało kto wie, że grzaniec ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Sprawdź, dlaczego warto go pić i poznaj przepis na idealne grzane wino, które umili każdy zimowy wieczór.

Jak łączyć wina z potrawami?

Łączenie win i potraw
Dobór odpowiedniego rodzaju wina do potrawy może przysporzyć nie lada kłopotu, szczególnie osobie, która nie ma pojęcia o podstawowych zasadach łączenia win z potrawami. Kultura picia wina jest bardzo bogata i urozmaicona. Odpowiedni dobór wina nie tylko świadczy o naszej znajomości zasad sarvoir vivre i sztuki kulinarnej, ale przede wszystkim pozwala nam dokładnie poczuć smak potraw i lepiej je strawić. Poniżej znajdziesz najważniejsze zasady łączenia wina z potrawami i przekąskami. Z pewnością przydadzą się, gdy będziesz organizować przyjęcie lub podczas wizyty w restauracji.
alkohol na diecie

Jaki alkohol ma najmniej kalorii?

Piwo
Kluczem do zdrowego stylu życia jest umiarkowanie. Mimo iż na co dzień możesz przestrzegać nawet najbardziej rygorystycznej diety, zdarzają się okazje, gdy wzniesienie toastu jest konieczne lub po prostu nachodzi cię na to ochota. O ile alkohol nie ma tłuszczu i ma niską zawartość węglowodanów, nie możesz zapominać o tym, że kalorie, które dostarcza twojemu organizmowi również liczą się w diecie. Alkohol i dieta nie współgrają ze sobą. Organizm najpierw przetwarza alkohol, magazynując pozostałe węglowodany i tłuszcze w postaci niechcianej tkanki tłuszczowej. Jeśli już decydujesz się na drinka, musisz wiedzieć, że nie wszystkie alkohole zajmują tę samą pozycję na skali kaloryczności. Poniżej znajdziesz krótki przewodnik po różnych rodzajach alkoholi, który pomoże ci wybrać te najmniej kaloryczne.
wino

Jak długo przechowywać wino po otwarciu?

Przechowywanie wina

Mówi się, że im dłużej wino leżakuje, tym lepiej smakuje. Jednak czy trunek ten zyskuje na wartości także po otwarciu? Niestety nie. Termin przydatności otwartego wina zależy od jego rodzaju. Wino likierowe można spożyć do miesiąca od otwarcia, pozostałe gatunki w zaledwie 3-5 dni. Poniżej znajdziesz informacje jak szybko należy wypić wino po jego otwarciu oraz jak najlepiej przechowywać poszczególne gatunki tego trunku.

grzane wino

Jak przyrządzić grzane wino?

Czerwone wino
Zastanawiasz się jak przyrządzić grzane wino? Przeczytaj artykuł i poznaj sztukę przygotowania tego rozgrzewającego napoju! Bez wątpienia zachwyci smakiem nie tylko ciebie, ale również wszystkich Twoich znajomych. Doskonała kompozycja przypraw korzennych, cytrusów i miodu sprawia, że powstanie napój, któremu wręcz trudno się oprzeć. Zapewniam, że takie wino rozgrzeje niejednego zmarzlucha w zimową noc. Doskonale sprawdza się również na spotkaniach w gronie znajomych.
sposoby na wykorzystanie resztek wina

15 pomysłów na wykorzystanie resztek wina

Potrawy na winie
Czy wiesz że czerwone wino ma wiele zastosowań? Oprócz tego, że jest niezwykle popularnym alkoholem, to lekarze uważają, że lampka czerwonego wina pozytywnie wpływa na serce.  Jeżeli lubisz wino, jednak nie wiesz co zrobić z resztkami tego jakże lubianego alkoholu, nie musisz ich już wylewać do zlewu. Możesz wykorzystać je na zaskakująco wiele sposobów. Przedstawiamy listę 15 pomysłów na wykorzystanie resztek wina.
grzane wino

Jak zrobić dobrego grzańca z wina?

Czerwone wino
Nic tak nas nie rozgrzeje w okresie jesienno-zimowym i nie odstresuje jak dobrze przyrządzone grzane wino. Jak wiadomo jednak grzaniec grzańcowi nierówny. Wiele zależy nie tylko od rodzaju wina, na którego bazie go zrobimy, ale też, a może przede wszystkim, od wyboru przypraw oraz ich proporcji. Nie muszę chyba przypominać, że przyprawę do grzańca najlepiej zrobić samodzielnie. Te “sklepowe” to jednak nie to samo. Jeśli szukasz przepisu na naprawdę dobrego grzańca, koniecznie wypróbuj ten poniżej. Z podanej ilości składników zrobisz ok. dziesięć porcji grzańca.
wino czerwone

Jak podawać wino?

Łączenie win i potraw
Serwowanie wina jest sztuką, a popełnienie faux-pas z pewnością zostanie zauważone. Jak uniknąć błędów i postępować zgodnie z zasadami savoir-vivre?
kieliszek do wina

Jak wybrać odpowiednie kieliszki do wina i szampana?

Czerwone wino
Mają różne kształty i rozmiary – kieliszki do wina są w użyciu już od setek lat. Szkło stało się na tyle istotnym elementem nakrycia stołu, że doszliśmy już do punktu, w którym dany rodzaj wina podaje się w specjalnie przygotowanym do tego celu kieliszku. Odpowiedni kieliszek wydobywa smak danego wina lub szampana, jego aromat i charakter. Naukowo potwierdzono, że kształt kieliszka ma wpływ na różne związki znajdujące się w winie i odczuwalnie zmienia jego smak i aromat. Kieliszki do wina nie powinny być barwione ani grawerowane. Najlepiej, jeśli są zrobione z cienkiego kryształu. Jeśli chcesz w pełni cieszyć się smakiem wina lub szampana, wybranie odpowiedniego kieliszka jest kwestią zasadniczą. Poniżej podaje kilka wskazówek, którymi należy się kierować dokonując wyboru.