Jak łączyć wina z potrawami?

Łączenie win i potraw
Dobór odpowiedniego rodzaju wina do potrawy może przysporzyć nie lada kłopotu, szczególnie osobie, która nie ma pojęcia o podstawowych zasadach łączenia win z potrawami. Kultura picia wina jest bardzo bogata i urozmaicona. Odpowiedni dobór wina nie tylko świadczy o naszej znajomości zasad sarvoir vivre i sztuki kulinarnej, ale przede wszystkim pozwala nam dokładnie poczuć smak potraw i lepiej je strawić. Poniżej znajdziesz najważniejsze zasady łączenia wina z potrawami i przekąskami. Z pewnością przydadzą się, gdy będziesz organizować przyjęcie lub podczas wizyty w restauracji.
wino

9 powodów na to, aby zakochać się w czerwonym winie

Czerwone wino
Pachnące, bogate w smak i barwę – co może być bardziej przyjemne od lampki czerwonego wina? Dla tych, którzy cenią sobie ten świetny trunek mam dobre wieści: eksperci twierdzą, że picie czerwonego wina niesie ze sobą pozytywne skutki dla zdrowia. Naukowcy odkryli, że resweratrol zawarty w czerwonym winie chroni nasze ciało przed całym szeregiem problemów. Ale to jeszcze nie wszystko- istnieje bardzo wiele innych aspektów zdrowotnych wynikających z picia czerwonego wina. Ludzie mieszkający we Francji, są ludźmi, u których jest tradycją wypijanie lampki czerwonego wina do obiadu. Według badań statystycznych u ludzi tych znacznie rzadziej występują problemy związane z chorobami natury sercowo- naczyniowej i onkologicznej, mimo tego, że ich dieta powinna wskazywać na zwiększone ryzyko występowania takich chorób. Eksperci określają to jako „francuski paradoks” i wierzą, że sprowadza się on do faktu, że Francuzi spożywają duże ilości czerwonego wina.
picie wina

Czy picie wina jest zdrowe?

Podstawowe wiadomości o winach
Czy jesteś na to gotowa? Wino jest zdrowe! Tak! Jakże często otwieramy butelkę wina po ciężkim dniu pracy, mając pewne wyrzuty sumienia. Po pierwszym łyku jakiś głos z tyłu głowy mówi nam, żeby przestać, choć czujemy, że naprawdę jest to nam potrzebne. Myślisz: "To nie jest dla mnie dobre". Prawdą jednak jest, że picie wina może przynieść nam wiele zaskakujących i niezwykłych korzyści zdrowotnych.
alkohol na diecie

Jaki alkohol ma najmniej kalorii?

Piwo
Kluczem do zdrowego stylu życia jest umiarkowanie. Mimo iż na co dzień możesz przestrzegać nawet najbardziej rygorystycznej diety, zdarzają się okazje, gdy wzniesienie toastu jest konieczne lub po prostu nachodzi cię na to ochota. O ile alkohol nie ma tłuszczu i ma niską zawartość węglowodanów, nie możesz zapominać o tym, że kalorie, które dostarcza twojemu organizmowi również liczą się w diecie. Alkohol i dieta nie współgrają ze sobą. Organizm najpierw przetwarza alkohol, magazynując pozostałe węglowodany i tłuszcze w postaci niechcianej tkanki tłuszczowej. Jeśli już decydujesz się na drinka, musisz wiedzieć, że nie wszystkie alkohole zajmują tę samą pozycję na skali kaloryczności. Poniżej znajdziesz krótki przewodnik po różnych rodzajach alkoholi, który pomoże ci wybrać te najmniej kaloryczne.
wino

Jak długo przechowywać wino po otwarciu?

Przechowywanie wina
Mówi się, że im dłużej wino leżakuje, tym lepiej smakuje. Jednak czy trunek ten zyskuje na wartości także po otwarciu? Niestety nie. Termin przydatności otwartego wina zależy od jego rodzaju. Wino likierowe można spożyć do miesiąca od otwarcia, pozostałe gatunki w zaledwie 3-5 dni. Poniżej znajdziesz informacje jak szybko należy wypić wino po jego otwarciu oraz jak najlepiej przechowywać poszczególne gatunki tego trunku.
grzane wino

Jak zrobić grzane wino?

Czerwone wino
Cudowne połączenie owoców i przypraw sprawia, że grzane wino jest doskonałym trunkiem na okres świąteczno-noworoczny. Podawane na gorąco, ogrzeje nawet w najbardziej mroźny wieczór.
kieliszek do wina

Jak wybrać odpowiednie kieliszki do wina i szampana?

Czerwone wino
Mają różne kształty i rozmiary – kieliszki do wina są w użyciu już od setek lat. Szkło stało się na tyle istotnym elementem nakrycia stołu, że doszliśmy już do punktu, w którym dany rodzaj wina podaje się w specjalnie przygotowanym do tego celu kieliszku. Odpowiedni kieliszek wydobywa smak danego wina lub szampana, jego aromat i charakter. Naukowo potwierdzono, że kształt kieliszka ma wpływ na różne związki znajdujące się w winie i odczuwalnie zmienia jego smak i aromat. Kieliszki do wina nie powinny być barwione ani grawerowane. Najlepiej, jeśli są zrobione z cienkiego kryształu. Jeśli chcesz w pełni cieszyć się smakiem wina lub szampana, wybranie odpowiedniego kieliszka jest kwestią zasadniczą. Poniżej podaje kilka wskazówek, którymi należy się kierować dokonując wyboru.
grzane wino

Jak przyrządzić grzane wino?

Czerwone wino
Zastanawiasz się jak przyrządzić grzane wino? Przeczytaj artykuł i poznaj sztukę przygotowania tego rozgrzewającego napoju! Bez wątpienia zachwyci smakiem nie tylko ciebie, ale również wszystkich Twoich znajomych. Doskonała kompozycja przypraw korzennych, cytrusów i miodu sprawia, że powstanie napój, któremu wręcz trudno się oprzeć. Zapewniam, że takie wino rozgrzeje niejednego zmarzlucha w zimową noc. Doskonale sprawdza się również na spotkaniach w gronie znajomych.
sangria

Jak zrobić Sangrię?

Koktajle Owocowe
Sangria jest tradycyjnym hiszpańskim napojem alkoholowym. Nazwa „sangria” pochodzi z języka hiszpańskiego i oznacza nic innego jak po prostu „krwawienie”. Nie trudno się domyślić, że ma to związek z głębokim, czerwonym kolorem tego trunku. Ten rodzaj ponczu możemy przygotować z okazji przyjęcia, które organizujemy na świeżym powietrzu. Napój jest niesamowicie prosty i szybki w przygotowaniu. Poniżej znajdziecie wskazówki, dzięki którym stworzycie wspaniałą sangrię.
grzane wino

Jak zrobić grzane wino z pomarańczą?

Czerwone wino
Jest wiele przepisów na grzane wino, ponieważ każdy ma swoje preferencje odnośnie tego trunku. Jedno jest jednak pewne: ten napój to pozycja obowiązkowa podczas ponurych jesiennych i zimowych wieczorów. Proponuje ci przygotowanie grzanego wina w jego najlepszej odsłonie: z dodatkiem pomarańczy, anyżu, cynamonu i goździków. Gwarantuję, że żaden inny trunek nie rozgrzeje cię tak dobrze.