Wina
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
SzampanyPotrawy na winieŁączenie win i potrawCzerwone winoPodawanie winaPrzechowywanie winaPodstawowe wiadomości o winachPlamy z winaKolekcjonowanie winProdukcja winaWina musująceBiałe winoDegustowanie winaWybór wina
Pokaż wszystkie 
Jak serwować wino?
Podawanie winaWino to trunek szlachetny, który wymaga wyjątkowej oprawy. Przeczytaj ten artykuł, a dowiesz się jaką powinno mieć temperaturę, w jaki sposób należy je podawać i jak sprawdzić, czy wino, które pijesz jest naprawdę dobre.

Jak wybrać odpowiednie kieliszki do wina i szampana?
Czerwone winoMają różne kształty i rozmiary – kieliszki do wina są w użyciu już od setek lat. Szkło stało się na tyle istotnym elementem nakrycia stołu, że doszliśmy już do punktu, w którym dany rodzaj wina podaje się w specjalnie przygotowanym do tego celu kieliszku. Odpowiedni kieliszek wydobywa smak danego wina lub szampana, jego aromat i charakter. Naukowo potwierdzono, że kształt kieliszka ma wpływ na różne związki znajdujące się w winie i odczuwalnie zmienia jego smak i aromat. Kieliszki do wina nie powinny być barwione ani grawerowane. Najlepiej, jeśli są zrobione z cienkiego kryształu. Jeśli chcesz w pełni cieszyć się smakiem wina lub szampana, wybranie odpowiedniego kieliszka jest kwestią zasadniczą. Poniżej podaje kilka wskazówek, którymi należy się kierować dokonując wyboru.

Jak degustować wino?
Degustowanie winaDegustacja wina nie ma nic wspólnego z jego piciem. Salvador Dali bardzo trafnie określił degustację wypowiadając słowa: "Ten, kto potrafi smakować, nie pije wina, lecz kosztuje jego tajemnic". Degustacja to po prostu analiza i ocena wina, jego zapachu, smaku oraz wyglądu.