Dlaczego warto sięgnąć po czarny ryż?

Produkty Zbożowe
Ryż najczęściej kojarzony jest z kuchnią azjatycką. Zboże to jest podstawą diety wielu mieszkańców globu. Najpopularniejszą odmianę, czyli białą, można kupić w każdym sklepie. Istnieją również inne, mniej znane gatunki, takie jak ryż brązowy czy jaśminowy. Najmniej popularny jest ryż czarny, który nawet w Państwie Środka był zarezerwowany tylko dla cesarza, stąd szybko uzyskał miano "ryżu zakazanego". Warto po niego sięgnąć, ponieważ ma wyjątkowe właściwości zdrowotne. Do czego można wykorzystać czarny ryż? Jak uzyskać z niego bezglutenową mąkę? Przekonajmy się.

Czym zastąpić drożdże?

Inne zdrowe przepisy
Pandemia związana z rozprzestrzenianiem się koronawirusa narzuciła konkretne rygory i sprawiła, że nagle towarem na wagę złota okazał się nie tylko niezbędny w codziennej higienie papier toaletowy, ale także często wykorzystywane w kuchni (i w ogrodzie) drożdże. To właśnie dzięki nim można śmiało wypiekać w domu apetyczne chleby, bułeczki, ciasta, ciasteczka i pizze. Piekarniczy skarb, jakim niewątpliwe są drożdże, zastąpić trudno, co wcale nie oznacza, że jest to w praktyce niemożliwe. Po jakie produkty sięgać, aby - mimo deficytu drożdży – wyczarować w domu smakowite ciasto i chleb? Odpowiedź jest w sumie oczywista - po inne spulchniacze (czyli sodę lub proszek do pieczenia) albo po prostu wrócić (jak w przypadku chleba) do tradycji i przygotować zakwas. Przydatne wskazówki można znaleźć poniżej.

Mąka kokosowa: Właściwości i zastosowania

Przepisy bezglutenowe
Mąka ma wiele kulinarnych zastosowań, od wyrabiania wypieków i pieczywa, do zagęszczania zup i sosów. Ma jednak coraz mniej zwolenników ze względu na zawarty w niej alergizujący gluten i właściwości spowalniające metabolizm. Tradycyjną białą mąkę można z powodzeniem zastąpić mąką kokosową, która przede wszystkim jest bezglutenowa, a oprócz tego ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Nie tylko przyspiesza przemianę materii, ale też zapobiega cukrzycy, chorobom serca i nowotworom. Sprawdź, jak mąka kokosowa pozytywnie oddziałuje na organizm i do czego można jej użyć.
Krewetki królewskie Dukana

Jak zrobić krewetki Dukana?

Przepisy niskowęglowodanowe
Dieta Dukana opiera się na proteinach, które można znaleźć również w owocach morza. Pomimo tego, że zarówno owoce morza jak i ryby zawierają dużą ilość tłuszczy (omega 3) to dr. Dukan zaleca ich spożywanie w nieograniczonej ilości. Krewetki można spożywać podczas diety na wiele sposobów, jednak w trakcie fazy uderzeniowej oraz w dniach proteinowych II fazy musimy się niestety ograniczać do kilku dozwolonych produktów. Stąd właśnie przepisy diety Dukana na fazę I są proste i nie wymagają wielu składników.
dieta proteinowa

Jak się odżywiać na diecie proteinowej? Przykładowy jadłospis.

Przepisy niskowęglowodanowe
Jak dowodzą najnowsze badania, białko najlepiej hamuje napady głodu, lepiej niż węglowodany i tłuszcze. Z tego powodu dieta proteinowa jest najczęściej stosowaną dietą wśród osób chcących stracić na wadze. Prawdziwy problem pojawia się jednak wówczas, gdy chcemy ustalić menu, które pomoże takiej diety przestrzegać. Poniżej przedstawiam moje propozycje.
Koreczki z szynki i ogórka

Jak zrobić koreczki z szynką i ogórkiem konserwowym?

Przepisy niskowęglowodanowe
Poniżej przedstawiam przepis na pyszne koreczki, które będziecie mogli podjadać w fazie II naprzemiennej diety Dukana. Koreczki są bardzo proste a zarazem przepyszne.

Jak zrobić frytki z dyni?·

Przekąski Ciepłe
Szukasz zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych frytek? Lubisz poznawać nowe, nietypowe smaki? W takim razie wypróbuj przepis na frytki z dyni z piekarnika. Jest to również świetny pomysł na zdrowe danie dla tych dzieci, które uwielbiają frytki.

Zdrowe przekąski przed telewizor

Inne zdrowe przepisy
Uwielbiasz spędzać czas przed telewizorem na oglądaniu filmów, wciągających programów czy ulubionych meczów? Jeśli tak, to z pewnością lubisz również zajadać miniprzekąski, których nie może zabraknąć podczas dobrego seansu. Warto wiedzieć, że najpopularniejsze z nich, czyli chipsy lub popcorn są jednocześnie najbardziej niezdrowe. Ich częste jedzenie przed telewizorem może skończyć się katastrofalnie dla naszego układu pokarmowego. Zachęcamy, by zastąpić je zdrowymi przekąskami, które samodzielnie przygotujemy w domu, szczególnie, że rozpoczął się mundial! Podpowiadamy kilka najlepszych przepisów.

Makarony: Które są najzdrowsze? Co zawierają? Jak je przygotować?

Potrawy wegańskie
Makarony towarzyszą ludzkości od dawna. Większość kojarzy je z Włochami, jednak były już wcześniej znane w Chinach. Obecnie wielu z nas nie wyobraża sobie sosu bolońskiego, łazanek albo pysznego rosołu bez fantazyjnych klusek. Półki sklepowe uginają się od różnych rodzajów makaronu, dlatego z pewnością wybierzemy ten, który odpowiada naszym kulinarnym gustom. Przez wiele lat okryty był złą sławą i obwiniano go o naszą nadwagę. Czy pogląd ten zgadza się z rzeczywistością? Co zawiera makaron? Czy jest on zdrowy? Jak powinno się go prawidłowo gotować? Do czego przyda nam się marchew? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w artykule.

Smalec: Szkodzi czy pomaga? Co warto o nim wiedzieć?

Przepisy niskowęglowodanowe
Obecnie coraz rzadziej można spotkać smalec w polskich kuchniach. Zyskał złą sławę przez wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Często wskazuje się, że prowadzi do otyłości, miażdżycy, zawałów i chorób sercowo-naczyniowych. Tymczasem udowodniono, że nasycone tłuszcze stanowią mniejszość w smalcu, więcej jest zaś w nim zdrowych kwasów nienasyconych. Takie proporcje sprawiają, że ten naturalny tłuszcz zwierzęcy obniża poziom złego cholesterolu i korzystnie wpływa na układ krwionośny. Czy smalec ma jeszcze inne właściwości zdrowotne? Czy jest bezpieczny dla organizmu, czy jednak szkodzi zdrowiu? Sprawdźmy.