Mozga kanaryjska. Właściwości i zastosowania

Potrawy wegańskie
Może się wydawać, że mozga kanaryjska jest rośliną, która porasta jedynie egzotyczne zakątki świata. Choć jej plantacje znajdują się w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, to pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, a w naturalnych warunkach rośnie w wielu miejscach w Polsce. Początkowo mozga kanaryjska znajdowała zastosowania jako pokarm dla hodowanych ptaków, takich jak papugi czy gołębie. Jednak znajdujące się w niej substancje korzystnie działają na ludzki organizm, dlatego mozga kanaryjska coraz częściej nazywana jest polskim superfood. Kto powinien zainteresować się mozgą kanaryjską? Kto może sięgnąć po stworzony z niej napój?

Płatki drożdżowe: Najlepszy pokarm dla jelit, świetne na paznokcie i włosy

Zdrowe Odżywianie
Płatki drożdżowe to jeszcze niezbyt popularny produkt, który może stać się prawdziwym hitem spożywczym. Jest to rodzaj drożdży nieaktywnych o nietuzinkowych właściwościach i korzystnym wpływie na zdrowie. To doskonałe źródło białka, błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Płatki drożdżowe zawierają kompleks witamin z grupy B, dzięki czemu świetnie oddziałują na skórę, włosy i paznokcie, a także wspierają układ nerwowy. Przy tym nie fermentują w przewodzie pokarmowym jak zwykłe drożdże, więc nie powodują wzdęć, odbijania i innych dolegliwości żołądkowych. Stymulują za to pracę jelit, regulują procesy trawienne i wspierają leczenie biegunki. Wzmacniają także odporność i pomagają walczyć z brakiem energii oraz chronicznym zmęczeniem. Dlaczego warto włączyć do diety płatki drożdżowe i w jaki sposób je jeść?

Szarłat i jego nietuzinkowe właściwości i zastosowania

Produkty Zbożowe
Szarłat, znany również pod nazwą amarantus, to wyjątkowa roślina należąca do pseudozbóż. Uprawiana była już ponad sześć tysięcy lat temu, stanowiąc obok kukurydzy i fasoli główne źródło pożywienia Azteków, Majów i Inków. Pradawne plemiona wierzyły, że nasiona amarantusa dawały siłę wojownikom do walki z wrogiem. Szarłat jest bogaty w składniki odżywcze i wykazuje korzystne działanie na zdrowie, dzięki czemu można go określić mianem produktu superfood. Dziś amarantus jest nazywany zbożem XXI wieku. Przebija rośliny zbożowe pod względem zawartości błonnika i skrobi oraz łatwo przyswajalnego białka. Obfituje też w witaminy i minerały, a przy tym nie zawiera glutenu. Dlatego też szarłat polecany jest weganom, cukrzykom, a także osobom chorującym na celiakię i na serce. Jakie właściwości posiada amarantus? Dlaczego warto go jeść?
Agar agar

Czym zastąpić żelatynę?

Przepisy wegetariańskie
Lato nadeszło a my częściej rozglądamy się za przepisami na domowe lody i galaretki. Jednak czym zastąpić żelatynę jeśli twój organizm jej nie toleruje, jesteś weganem, wegetarianinem, lub po prostu nie możesz jej spożywać ze względów religijnych? Na szczęście istnieje kilka zamienników żelatyny a oto i one:
mleko bananowe

Jak zrobić wegańskie mleko bananowe?

Potrawy wegańskie
Jeżeli nie jesteś zwolennikiem picia zwykłego mleka lub nie możesz przekonać pociech do smaku tego zdrowego napoju, proponujemy mleko bananowe.
Owocowe szaszłyki

Jak zrobić owocowe szaszłyki?

Potrawy wegańskie
Zdrowe, owocowe szaszłyki idealne na przekąskę. Fajna opcja zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Oczywiście miks owoców może być różny, w zależności od upodobań. To jest moja tęczowa propozycja.

Jak zrobić kotlety z twarogu i ziemniaków?

Potrawy wegańskie
Pyszny i prosty przepis na wegetariańskie kotleciki z twarogu i ziemniaków. Jest to świetny pomysł na obiad zarówno dla najmłodszych jak i starszych członków rodziny. Jeśli uwielbiasz pierogi ruskie zapewniam, że będziesz zachwycony.
duszone pory

Jak zrobić duszone pory?

Przekąski Ciepłe
Uwielbiasz pory? Ale czy słyszałaś kiedyś, że można je dusić? To rewelacyjny pomysł na proste i pyszne danie. Gorąco polecam. Pory, dzięki swym walorom smakowym zamienią obiad w prawdziwą ucztę!
Jak zrobić wegański zamiennik sera żółtego

Jak zrobić wegański zamiennik sera żółtego

Potrawy wegańskie
Dieta wegańska nie musi być nudna i uboga w produkty. Różnorodność smaków możesz zagwarantować sobie tworząc własne produkty. Jednym z nich jest wegański zamiennik sera żółtego. Jeżeli chcesz poznać przepis na taki produkt to wraz z listą potrzebnych składników znajdziesz poniżej.
grillowane warzywa

Jak grillować warzywa?

Dania wegetariańskie
Bardzo łatwo jest grillować warzywa. Dziwi więc fakt, że wiele ludzi warzyw nie grilluje. Generalnie warzywa kroi się na kawałki, które równomiernie i z łatwością się przypieką. Wszystkie kawałki powinny być mniej więcej takiej samej wielkości i i grubości (nie grubsze niż 2,5 centymetra). Mocz warzywa w zimnej wodzie przez około pół godziny, zanim położysz je na ruszcie. Osusz je i namaść olejem, żeby się nie lepiły do rusztu. Oto jak grillować poszczególne warzywa: