Mąka jaglana: Właściwości i zastosowania

Produkty Zbożowe
Mąka jaglana to jedna z najzdrowszych alternatyw dla mąki pszennej. Powstaje z kaszy jaglanej, która pozyskiwana jest z ziaren prosa – jednego z najstarszych rodzajów zbóż, dziś już nieco zapomnianego. A szkoda, gdyż wykazuje ono szereg prozdrowotnych właściwości. Wytwarzane z niego kasza i mąka to produkty pozbawione glutenu, więc są bezpieczne dla osób cierpiących na celiakię i nietolerancję tego białka. Oprócz tego są źródłem wielu cennych składników odżywczych, dzięki którym korzystnie wpływają na metabolizm i oczyszczają jelita. Mąka jaglana pomaga obniżyć poziom cukru i „złego” cholesterolu we krwi, reguluje także ciśnienie krwi. Ponadto jako jeden z nielicznych produktów zbożowych działa zasadotwórczo, a więc odkwasza organizm i zapobiega tym samym wielu schorzeniom. Jakie właściwości ma jeszcze mąka jaglana? Dlaczego warto po nią sięgać i co można z niej przygotować?

Mąka kasztanowa: Właściwości i zastosowania

Przepisy bezglutenowe
Sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju mąk, które mogą być zdrowszą alternatywą dla mąki pszennej, często unikanej ze względu na zawartość glutenu. Wśród nich warto wymienić mąkę kasztanową – niezwykle zdrowy i bogaty w składniki odżywcze bezglutenowy produkt. W konsystencji nie różni się prawie niczym od najpopularniejszej z mąk, oprócz tego, że ma przyjemny orzechowy zapach i lekko słodki smak. Mąka kasztanowa wykazuje też szereg właściwości korzystnych dla organizmu. Jest doskonałym źródłem białka i błonnika, a także witamin z grupy B, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Wzmacnia też odporność organizmu, stymuluje pracę jelit, podkręca metabolizm oraz obniża ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Jakie jeszcze cenne właściwości posiada mąka kasztanowa? Dlaczego warto ją jeść? Sprawdźmy.

Kawa orkiszowa: Przyspiesza odchudzanie i nie tylko. Jak działa?

Kawa
Kawa ze względu na swój charakterystyczny smak i aromat ma dużo zwolenników. Wielu nie wyobraża sobie poranka bez tego czarnego napoju, który skutecznie pobudza organizm. Jednak wysoka zawartość kofeiny sprawia również, że kawa może wywoływać dolegliwości żołądkowe i wypłukiwać ważne składniki odżywcze. Świetną alternatywą może być więc ekologiczna kawa orkiszowa, która nie zawiera kofeiny, a i tak potrafi pobudzić do działania. Ma przy tym wiele innych zalet, jak chociażby to, że jest lekkostrawna i ma w składzie łatwo przyswajalny gluten. Kawa orkiszowa przyspiesza przemianę materii i usuwa toksyny z organizmu, dzięki temu może wspomóc odchudzanie i złagodzić problemy trawienne. Obniża również poziom cukru i cholesterolu we krwi, zapobiega więc cukrzycy i chorobom serca. Jakie jeszcze właściwości ma kawa orkiszowa? Kto może po nią sięgać i na jakie sposoby można ją przyrządzać?
Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Kuchnia azjatycka
Sos sojowy coraz częściej gości w naszej kuchni. Idealnie nadaje się do sałatek, marynat i sosów. Niestety sos sojowy jest również źródłem glutenu, co dla osób z nietolerancją glutenu oznacza, że muszą z niego zrezygnować. Drugim składnikiem, który nie wszyscy chcą oglądać w swojej diecie jest soja, która w większości jest modyfikowana genetycznie, dlatego wielu ludzi wypiera ją z jadłospisu. Jeżeli cierpisz na nietolerancję glutenu lub nie chcesz aby kontrowersyjna soja znalazła się w twoim posiłku, to mamy dla ciebie alternatywę sosu sojowego, która smakuje niemal identycznie jak oryginalny sos sojowy.
różne rodzaje mąki

Czym zastąpić mąkę pszenną, żeby przerobić przepis na bezglutenowy?

Przepisy bezglutenowe
Tylko dlatego, że cierpisz na celiakię, nie musisz rezygnować z większości przepisów kulinarnych. Mimo iż w zazwyczaj znajduje się w nich mąka pszenna, bez problemu można zastąpić ją jej bezglutenowymi odpowiednikami. Okazuje się, że jest to bardzo proste, pod warunkiem, że wie się czego i w jakich proporcjach użyć. Tę cenną wiedzę zdobędziesz dzięki tej poradzie. Zaczynamy?
Pączki bezglutenowe

Jak zrobić pączki bezglutenowe?

Przepisy bezglutenowe
Z diety bezglutenowej należy bezwzględnie wyeliminować produkty zawierające owies, pszenicę i jęczmień,. Osoby, które z powodu choroby nie mogą zażywać produktów z domieszką białka tych zbóż muszą pamiętać, że nawet jego niewielka ilość może być dla nich niebezpieczna. Obecnie istnieje wiele fantastycznych przepisów, które umożliwiają jedzenie bezglutenowych ciastek czy pieczywa. Przekonajcie się, że nie musicie rezygnować z ulubionych smakołyków i zróbcie z nami pyszne pączki bezglutenowe.
Bezglutenowe ciasteczka

Jak zrobić bezglutenowe ciasteczka z jabłkiem i imbirem?·

Przepisy bezglutenowe
Te ciasteczka świetnie nadają się na śniadanie i są niesamowicie zdrowe. Dlaczego? Mąka zastąpiona jest tutaj zmiksowanymi migdałami, które mają niezwykle dużo witamin i składników odżywczych.
chleb bezglutenowy

Jak zrobić domowy chleb bezglutenowy?

Przepisy bezglutenowe
Dieta bezglutenowa stała się modna i od jakiegoś czasu zyskuje nowych fanów. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że nie wszyscy powinni rezygnować z glutenu. Osoby które cierpią na celiakię powinny jednak bezwzględnie go unikać. Nie jest to jednak proste, ponieważ gluten znajduje się w wielu produktach spożywczych,których używamy na co dzień. Gluten znajduje się na przykład w produktach takich jak makaron, ciasta czy chleb. Jak go unikać? Kupować produkty oznaczone jako niezawierające glutenu, albo przygotowywać je w domu.
naleśniki kokosowe

Jak zrobić kokosowe naleśniki?

Przepisy bezglutenowe
Przygotuj pyszne, zdrowe i bezglutenowe naleśniki. Nie zawierają cukru, ani mleka krowiego, więc nadają się dla osób z nietolerancją laktozy. Mleko kokosowe jest doskonałym źródłem witamin i składników odżywczych. Najlepiej jeśli przygotujesz je samodzielnie w domu. Mąka kokosowa zawiera największą ilość błonnika w porównaniu do innych rodzajów mąki. Natomiast olej kokosowy pomaga w absorpcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Mąka z zielonych bananów: Właściwości i zastosowania

Przepisy bezglutenowe
Mąka bananowa może być świetną alternatywą dla tradycyjnych produktów. Nie zawiera glutenu, a w dodatku korzystnie wpływa na jelita i układ trawienny. Wzmacnia też odporność i ułatwia odchudzanie. Zawiera duże ilości skrobi, a przyrządzane z niej posiłki na długo zapewniają uczucie sytości. Mąka z zielonych bananów nadaje się do wypieków ciasta i chleba czy przygotowywania domowego makaronu, będzie też idealnym zagęszczaczem zup i sosów. Sprawdź, dlaczego warto używać mąki bananowej.