Zdrowe zamienniki pieczywa

Dla diabetyków
Kanapki na bazie pieczywa są najszybszym posiłkiem, jaki możemy przygotować. To popularna propozycja śniadań, podwieczorków i kolacji, ale też przekąsek spożywanych w pracy czy szkole. W efekcie jemy zbyt dużo pieczywa i łatwiej tyjemy, zwłaszcza jeśli preferujemy pszenny chleb czy bułki. Tymczasem w prosty sposób możemy nie tylko urozmaicić codzienną dietę, ale też odżywiać się zdrowiej – ograniczyć liczbę spożywanych kalorii i uniknąć gwałtownych skoków glukozy we krwi, które obciążają trzustkę. Zamienniki pieczywa są szczególnie polecane diabetykom, osobom z nietolerancją glutenu, a także wszystkim zmagającym się z nadwagą i otyłością.

Makaron Shirataki: Cenny składnik diet

Przepisy niskokaloryczne
Japoński makaron Shirataki nie zawiera cukru ani tłuszczu, jest za to źródłem cennego błonnika. W 97% składa się z wody i nie ma żadnego smaku, ale idealnie pochłania smak i aromat dodawanego do niego sosu lub innych produktów pokarmowych. W 100 g znajdziemy zaledwie kilka kalorii. Właśnie dlatego Shirataki jest hitem wśród osób na diecie oraz tych zmagających się z ciężkimi chorobami, na przykład cukrzycą. Co zawiera ten orientalny makaron i jak wpływa na nasze zdrowie? Gdzie go kupić i jak przyrządzać?

Arbuz i jego cenne właściwości

Owoce
Nic tak skutecznie nie oczyszcza organizmu w letnie dni jak świeży kawałek arbuza. Czy wiesz, że ten smakowity, soczysty owoc działa rewelacyjnie na nasze nerki, jelita i drogi moczowe? Zdrowotne właściwości wykazują też jego pestki. Sporządzana na ich bazie herbatka złagodzi dolegliwości towarzyszące kamieniom nerkowym oraz stanom zapalnym układu moczowego.
Jaja przepiórcze

Dlaczego warto jeść jaja przepiórcze?

Przepisy niskokaloryczne
Gdy słyszymy jajko, widzimy piękne bielutkie kurze jajo, które jadamy o każdej porze dnia. Doskonałe zarówno na obiad jak i na kolację. Niestety często słyszymy o działaniu cholesterolu, a białko jaja kurzego stanowi dość częsty alergen. Tu z pomocą przychodzą nam małe nakrapiane jajeczka, które przewyższają tradycyjne jajka zarówno pod względem zdrowotnym jak i smakowym.
chipsy z buraka

Jak zrobić chipsy z buraka?

Przekąski Zimne
Nie chcesz już się faszerować niezdrowymi przekąskami, czyli najczęściej chipsami zakupionymi w sklepie? Masz rację, trzeba dbać o zdrowie i uważać na to, co się je. Ale nie oznacza to, że musisz całkowicie z chipsów rezygnować, bo nie musisz. Jedyne co musisz to zamienić kupowane, niezdrowe chipsy chipsami warzywnymi niekoniecznie ziemniaczanymi zrobionymi samodzielnie w domu. Wypróbuj chipsy z buraka. Zdrowo, pysznie. Możesz je podać z ulubionym dietetycznym dipem. Przekąska w sam raz na film przed telewizorem.
frytki z cukinii

Jak zrobić frytki z cukinii?

Przekąski Ciepłe
Zdrowe frytki? Brzmi dość abstrakcyjnie, ale to możliwe. Musisz tylko zastąpić ziemniaki innym warzywem, a olej do smażenia piekarnikiem. Świetnie do zrobienia takich zdrowych frytek nadaje się cukinia. Dzięki odpowiedniemu jej pocięciu i przyprawieniu możesz zrobić sobie naprawdę pyszną i zdrową przekąskę. Koniec z niezdrowym odżywianiem!
jogurt mrożony

Jak zrobić jogurt mrożony?

Przepisy niskokaloryczne
Jogurt mrożony zrobiony na bazie truskawek stanowi doskonałą propozycję na deser, który możemy podać podczas przyjęcia organizowanego na świeżym powietrzu. Jest bardzo łatwy w wykonaniu i nie wymaga wiele wysiłku, ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Mrożony jogurt jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim dużo zdrowszy od innych deserów, np. lodów. Poniżej znajdziecie znakomity przepis, który bez wątpienia zachwyci całą waszą rodzinę i znajomych.
Pomidory

Jak przygotowywać warzywa i owoce, aby nie straciły na wartości?

Przepisy niskokaloryczne
Warzywa i owoce powinny być spożywane w pięciu porcjach dziennie, stanowią one zdrową i bardzo smaczną przekąskę między posiłkami, lub np. dietetyczny dodatek do mięsa w zastępstwie klusek. Warto wyrabiać codzienną normę spożycia warzyw i owoców, rezultaty zauważymy w naszym samopoczuciu oraz w wyglądzie naszej cery. Jak powinno przygotowywać się warzywa i owoce do spożycia, aby można było je jeść bez obaw?
właściwości pora

Właściwości odżywcze i lecznicze pora

Przepisy wegetariańskie
Por to warzywo lubiane przez Skandynawów jednak w naszym kraju niedoceniane. Przeczytaj artykuł i dowiedz się dlaczego warto jeść pory, jakie składniki odżywcze zawierają, co można z nich przyrządzić, a także jak wybrać najlepsze pory.
frytki z brukwi

Jak zrobić frytki z brukwi?

Szybkie i proste dania
Smakują podobnie do zwykłych frytek, ale są znacznie mniej tłuste i kaloryczne. Brukiew ma o połowę mniej kalorii i węglowodanów, niż ziemniak. Ma zbliżony do niego, słodkawy smak i tak samo jak on zawiera skrobię. Dlatego warzywo to jest idealnym kandydatem do przyrządzenia dietetycznych, zdrowych i chrupiących frytek. To jedynie 65 kcal na porcję wielkości 1 szklanki.