Soczewica: Wspiera serce, chroni płód, przyspiesza odchudzanie

Warzywa
Soczewica - podobnie jak inne rośliny strączkowe - zawiera niemalże wszystkie składniki odżywcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uznawana jest między innymi za jedno z najlepszych źródeł łatwo przyswajalnego białka pochodzenia roślinnego i tym samym uchodzi za bardzo zdrową i pożywną alternatywę dla mięsa. Dzięki solidnej porcji potasu wspiera układ sercowo-naczyniowy i zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, zawał, nadciśnienie czy anemię. Soczewica szczególnie polecana jest kobietom w ciąży i wszystkim tym, którzy chcą się pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Po który rodzaj soczewicy najlepiej sięgać? Jak ją przyrządzić, aby była doskonała w smaku? Do jakich potraw ją dodawać? Podpowiadamy.

Ciecierzyca: Sprzyja odchudzaniu i obniża cholesterol

Przepisy wegetariańskie
Ciecierzyca stanowi kluczowy element kuchni wegetariańskiej i doskonale sprawdza się jako składnik potraw jednogarnkowych, zwłaszcza gulaszu. Fantastycznie komponuje się z pomidorami, awokado, serami, makaronami, kaszą jaglaną czy owocami morza. Walory smakowe to jednak tylko jedne z wielu zalet ciecierzycy. Największe bogactwo skrywa w sobie, gdyż dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych i kompleksowo wzmacnia organizm. Znajdziemy w niej cenne minerały, witaminy, łatwo przyswajalne białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Co zyskamy włączając do diety ciecierzycę? Dlaczego zalecana jest osobom chcącym pozbyć się nadwagi? Jakie smakołyki - poza apetycznym hummusem - możemy z niej wyczarować? Podpowiadamy.

Natto: Dlaczego jest tak zdrowe?

Diety
Powodów, dla których natto - czyli sfermentowana soja - znalazło się na liście najzdrowszych produktów na świecie jest co najmniej kilka. Zawiera dziesięć razy więcej witaminy K niż szpinak i tym samym skutecznie zapobiega osteoporozie; stanowi lepsze niż tofu źródło fitohormonów, plasuje się wśród skutecznych probiotyków regulujących skład flory bakteryjnej i oczyszczających jelita, a ponadto usprawnia procesy metaboliczne i obniża poziom złego cholesterolu LDL, minimalizując ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych. Czego jeszcze warto dowiedzieć się o natto? Jak serwować i do czego dodawać? Sprawdźmy.
smazone tofu

Jak przyrządzić smażone tofu?

Przepisy wegetariańskie
Tofu jest substytutem białka dla wegetarian, który może mieć zarówno gęstą, jak i kremową konsystencję. Wykazuje dużo właściwości zdrowotnych i istnieje niezliczona ilość sposobów jego przyrządzania.
Owocowe szaszłyki

Jak zrobić owocowe szaszłyki?

Potrawy wegańskie
Zdrowe, owocowe szaszłyki idealne na przekąskę. Fajna opcja zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Oczywiście miks owoców może być różny, w zależności od upodobań. To jest moja tęczowa propozycja.
Agar agar

Czym zastąpić żelatynę?

Przepisy wegetariańskie
Lato nadeszło a my częściej rozglądamy się za przepisami na domowe lody i galaretki. Jednak czym zastąpić żelatynę jeśli twój organizm jej nie toleruje, jesteś weganem, wegetarianinem, lub po prostu nie możesz jej spożywać ze względów religijnych? Na szczęście istnieje kilka zamienników żelatyny a oto i one:
sałatka z sosem winegret

Jak zrobić sos winegret do sałatek?

Sosy i Dipy
Zrobiony na bazie octu winnego i oliwy zimny sos do sałatek, noszący nazwę vinaigrette, a po polsku winegret nadaje potrawie niepowtarzalnego charakteru. Co ważne, ten jeden z najbardziej klasycznych sosów jest doskonałym dodatkiem nie tylko do sałatek, nadaje się też jako marynata do mięsa czy ryb. Nie warto kupować gotowego produktu, domowy zimny sos zrobisz dosłownie w parę chwil. Sprawdzony przepis na sos winegret znajdziesz poniżej.
ciecierzyca

Co zrobić z ciecierzycy?

Warzywa
Dania z ciecierzycą (zwaną też cieciorką) pomagają obniżyć poziom cholesterolu, wzmacniają odporność i mają korzystny wpływ na naszą skórę. W Polsce ciecierzyca jest niedoceniana, a szkoda, bo jest doskonałym źródłem białka, witamin z grupy B, żelaza i błonnika. Z tego też powodu uważa się nią za doskonały zamiennik mięsa. A można z niej tworzyć różne kompozycje smakowe. Poznaj kilka prostych przepisów na dania z ciecierzycą w roli głównej.
właściwości pora

Właściwości odżywcze i lecznicze pora

Przepisy wegetariańskie
Por to warzywo lubiane przez Skandynawów jednak w naszym kraju niedoceniane. Przeczytaj artykuł i dowiedz się dlaczego warto jeść pory, jakie składniki odżywcze zawierają, co można z nich przyrządzić, a także jak wybrać najlepsze pory.
Jajko na śniadanie

Właściwości zdrowotne jajek

Przepisy wegetariańskie
Jajka to samo zdrowie! Są one źródłem wielu witamin i minerałów oraz pełnowartościowego białka. Mogą być one ciężkostrawne - jednak wyłącznie w przypadku, gdy są smażone, podawane z tłustymi sosami lub są na twardo. Poniżej przedstawiam 10 zalet wprowadzenia jajek do swojej diety.