Ziemniaki: Jak i ile gotować, właściwości

Warzywa
Polska kuchnia nie istnieje bez ziemniaków. Ich zwolenników jest mniej więcej tyle samo, ile przeciwników. Jedni chwalą wartości odżywcze ziemniaków, inni straszą, że są tuczące. Jaka jest prawda o ziemniakach i czy warto je jeść? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziecie poniżej. Ziemniaki nie tuczą Wartość odżywcza ziemniaków wciąż jest niedoceniana. Ciekawostką jest, że ziemniaki mają więcej witaminy C niż jabłka i dynie, a tyle samo co cukinie. Wbrew temu, co często się słyszy, ziemniaki nie są też tuczące. Zgubne dla naszej wagi mogą być z kolei dodatki, z którymi podajemy ziemniaki np. panierowany i smażony w oleju kotlet. Co jeszcze warto wiedzieć o ziemniakach?

Jak zrobić chrupiące frytki? Pięć sprawdzonych sposobów

Proste przepisy
Frytki to prosta i szybka do zrobienia przekąska, której jednak unikamy ze względu na wysoką kaloryczność. Często kojarzą się z fast foodem i niezdrowym jedzeniem. Tymczasem można je przygotować w dietetyczny sposób, unikając smażenia na głębokim oleju. Zdrowe frytki staną się przysmakiem całej rodziny i elementem posiłków. Zobacz sprawdzone sposoby na dietetyczne frytki z ziemniaków i innych warzyw, które zachwycą cię aromatem, złocistym kolorem i chrupiącą skórką.

Jak zrobić truskawkowe cudaczki?

Przepisy wegetariańskie
Cudaczki to ciekawy i pyszny deser z truskawkami. Podczas smażenia ciasto bardzo rośnie i przybiera wiele różnych kształtów, dzięki czemu cudaczki wyglądają bardzo interesująco i skuszą nawet największego niejadka! Poniżej znajdziesz instrukcję, jak zrobić pyszne truskawkowe cudaczki.
smazone tofu

Jak przyrządzić smażone tofu?

Przepisy wegetariańskie
Tofu jest substytutem białka dla wegetarian, który może mieć zarówno gęstą, jak i kremową konsystencję. Wykazuje dużo właściwości zdrowotnych i istnieje niezliczona ilość sposobów jego przyrządzania.
ciecierzyca

Co zrobić z ciecierzycy?

Warzywa
Dania z ciecierzycą (zwaną też cieciorką) pomagają obniżyć poziom cholesterolu, wzmacniają odporność i mają korzystny wpływ na naszą skórę. W Polsce ciecierzyca jest niedoceniana, a szkoda, bo jest doskonałym źródłem białka, witamin z grupy B, żelaza i błonnika. Z tego też powodu uważa się nią za doskonały zamiennik mięsa. A można z niej tworzyć różne kompozycje smakowe. Poznaj kilka prostych przepisów na dania z ciecierzycą w roli głównej.
właściwości pora

Właściwości odżywcze i lecznicze pora

Przepisy wegetariańskie
Por to warzywo lubiane przez Skandynawów jednak w naszym kraju niedoceniane. Przeczytaj artykuł i dowiedz się dlaczego warto jeść pory, jakie składniki odżywcze zawierają, co można z nich przyrządzić, a także jak wybrać najlepsze pory.
Jajko na śniadanie

Właściwości zdrowotne jajek

Przepisy wegetariańskie
Jajka to samo zdrowie! Są one źródłem wielu witamin i minerałów oraz pełnowartościowego białka. Mogą być one ciężkostrawne - jednak wyłącznie w przypadku, gdy są smażone, podawane z tłustymi sosami lub są na twardo. Poniżej przedstawiam 10 zalet wprowadzenia jajek do swojej diety.
Owocowe szaszłyki

Jak zrobić owocowe szaszłyki?

Potrawy wegańskie
Zdrowe, owocowe szaszłyki idealne na przekąskę. Fajna opcja zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Oczywiście miks owoców może być różny, w zależności od upodobań. To jest moja tęczowa propozycja.
duszone pory

Jak zrobić duszone pory?

Przekąski Ciepłe
Uwielbiasz pory? Ale czy słyszałaś kiedyś, że można je dusić? To rewelacyjny pomysł na proste i pyszne danie. Gorąco polecam. Pory, dzięki swym walorom smakowym zamienią obiad w prawdziwą ucztę!
Być wegetarianinem

Dlaczego warto być wegetarianinem

Przepisy wegetariańskie
Wielu z nas obawia się przejścia na wegetarianizm. Rzadko jesteśmy jednak świadomi licznych korzyści, które może przynieść nam ta zmiana. W celu dostarczenia wam rzetelnej informacji i przygotowania do podjęcia tego trudnego kroku przygotowaliśmy specjalną listę głównych powodów, dla których warto zostać wegetarianinem.