Jak zrobić truskawkowe cudaczki?

Przepisy wegetariańskie
Cudaczki to ciekawy i pyszny deser z truskawkami. Podczas smażenia ciasto bardzo rośnie i przybiera wiele różnych kształtów, dzięki czemu cudaczki wyglądają bardzo interesująco i skuszą nawet największego niejadka! Poniżej znajdziesz instrukcję, jak zrobić pyszne truskawkowe cudaczki.

Dziesięć zalet prozdrowotnych soczewicy

Diety
Soczewica należy do roślin strączkowych, które warto włączyć do swojego jadłospisu. Jest tania, sycąca i łatwa do przyrządzenia. Ponadto zawiera duże ilości aminokwasów i składników odżywczych. Jest popularnym składnikiem w kuchni francuskiej i hinduskiej. Dowiedz się, jakie właściwości ma soczewica. Wspiera trawienie Błonnik pokarmowy to składnik pochodzenia roślinnego, który wspiera proces trawienia, choć sam nie ulega trawieniu. Lekarze zalecają, aby nasza dieta w 40 procentach zawierała produkty z błonnikiem pokarmowym. Dzięki temu unikniemy zaparć. Błonnik powoduje też oczyszczanie naszego układu pokarmowego z toksyn oraz wspiera fermentację "dobrych" bakterii. Soczewica zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, stanowiąc doskonały dodatek do naszego codziennego menu.
pasztet grzybowy

Jak zrobić wegetariański pasztet z grzybów?

Przepisy wegetariańskie
Pikantny wegetariański pasztet być może nie oszuka „mięsożerców”, ale na pewno będzie doskonale wszystkim smakował. Możesz go serwować z ziemniaczanym puree i słodkim groszkiem. Albo podawać plasterki pasztetu na kromkach chleba, a nawet może stanowić dodatek do pizzy.
smazone tofu

Jak przyrządzić smażone tofu?

Przepisy wegetariańskie
Tofu jest substytutem białka dla wegetarian, który może mieć zarówno gęstą, jak i kremową konsystencję. Wykazuje dużo właściwości zdrowotnych i istnieje niezliczona ilość sposobów jego przyrządzania.
Owocowe szaszłyki

Jak zrobić owocowe szaszłyki?

Potrawy wegańskie
Zdrowe, owocowe szaszłyki idealne na przekąskę. Fajna opcja zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Oczywiście miks owoców może być różny, w zależności od upodobań. To jest moja tęczowa propozycja.
tofu

10 korzyści zdrowotnych tofu

Potrawy wegańskie
Wraz z rosnącą świadomością na temat negatywnych skutków otyłości i zwiększającym się zainteresowaniem zdrowym stylem życia tofu znalazło się w świetle reflektorów. Ten miękki produkt przypominający ser ma jednak długą historię, a jej początek znajduje się w Chinach prawie 2000 lat temu. Tofu powstaje w wyniku koagulacji mleka sojowego i ma formę miękkich, białych bloków. Ponieważ zawiera duże ilości białka, minerałów oraz wapnia stanowi świetną alternatywę dla mięsa i jest produktem idealnym dla wegan. Tofu stanowi bogate źródło korzystnych dla zdrowia minerałów, takich jak żelazo, miedź, magnez, mangan, fosfor oraz selen. Korzyści zdrowotne, jakie niesie dla zdrowia tofu są niezliczone. Nie tylko zapobiega chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca czy wysokie ciśnienie krwi, ale także pomaga przeciwdziałać niektórym typom raka, takim jak rak piersi czy rak prostaty. Dodatkowo, tofu wspomaga utratę zbędnych kilogramów i zapewnia młodo wyglądającą cerę oraz gęste włosy.
Być wegetarianinem

Dlaczego warto być wegetarianinem

Przepisy wegetariańskie
Wielu z nas obawia się przejścia na wegetarianizm. Rzadko jesteśmy jednak świadomi licznych korzyści, które może przynieść nam ta zmiana. W celu dostarczenia wam rzetelnej informacji i przygotowania do podjęcia tego trudnego kroku przygotowaliśmy specjalną listę głównych powodów, dla których warto zostać wegetarianinem.
Papryka nadziewana na zimno

Jak zrobić paprykę nadziewaną na zimno?

Przekąski Zimne
Papryka nadziewana serem i jajkiem będzie wspaniałą przystawką wielkanocną, ale również na zwykły dzień. Co najlepsze - papryka ta będzie również pyszna po podgrzaniu na ciepło.
owoce

Jak kupować i przechowywać owoce?

Przepisy wegetariańskie
Owoce są pyszne i zdrowe, można właściwie nazywać je zdrowymi łakociami. Każdy ma jakiś swój ulubiony owoc. Niezależnie od tego, czy są to winogrona, banany, czy nawet zwykłe jabłko, wszystkie owoce mają jedną wspólną cechę - łatwo się psują. Poniżej znajduje się zbiór porad, dotyczących między innymi przechowywania owoców.
kurki w śmietanie

Jak zrobić kurki w śmietanie?

Dania wegetariańskie
Kurki są przepysznymi grzybami, które można spotkać w polskich lasach. Możemy je przyrządzać na wiele sposobów, ale moim zdaniem smakują obłędnie w sosie śmietanowym. Dobrze komponują się z makaronem oraz jako dodatek do mięs. Idealnie doprawione kurki w delikatnym sosie śmietanowym zachwycą niejednego smakosza. Są bardzo proste w wykonaniu i nie wymagają wiele wysiłku. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w ich przygotowaniu.