Jak zrobić truskawkowe cudaczki?

Przepisy wegetariańskie
Cudaczki to ciekawy i pyszny deser z truskawkami. Podczas smażenia ciasto bardzo rośnie i przybiera wiele różnych kształtów, dzięki czemu cudaczki wyglądają bardzo interesująco i skuszą nawet największego niejadka! Poniżej znajdziesz instrukcję, jak zrobić pyszne truskawkowe cudaczki.

Dziesięć zalet prozdrowotnych soczewicy

Diety
Soczewica należy do roślin strączkowych, które warto włączyć do swojego jadłospisu. Jest tania, sycąca i łatwa do przyrządzenia. Ponadto zawiera duże ilości aminokwasów i składników odżywczych. Jest popularnym składnikiem w kuchni francuskiej i hinduskiej. Dowiedz się, jakie właściwości ma soczewica. Wspiera trawienie Błonnik pokarmowy to składnik pochodzenia roślinnego, który wspiera proces trawienia, choć sam nie ulega trawieniu. Lekarze zalecają, aby nasza dieta w 40 procentach zawierała produkty z błonnikiem pokarmowym. Dzięki temu unikniemy zaparć. Błonnik powoduje też oczyszczanie naszego układu pokarmowego z toksyn oraz wspiera fermentację "dobrych" bakterii. Soczewica zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, stanowiąc doskonały dodatek do naszego codziennego menu.
pasztet grzybowy

Jak zrobić wegetariański pasztet z grzybów?

Przepisy wegetariańskie
Pikantny wegetariański pasztet być może nie oszuka „mięsożerców”, ale na pewno będzie doskonale wszystkim smakował. Możesz go serwować z ziemniaczanym puree i słodkim groszkiem. Albo podawać plasterki pasztetu na kromkach chleba, a nawet może stanowić dodatek do pizzy.
smazone tofu

Jak przyrządzić smażone tofu?

Przepisy wegetariańskie
Tofu jest substytutem białka dla wegetarian, który może mieć zarówno gęstą, jak i kremową konsystencję. Wykazuje dużo właściwości zdrowotnych i istnieje niezliczona ilość sposobów jego przyrządzania.
ciecierzyca

Co zrobić z ciecierzycy?

Warzywa
Dania z ciecierzycą (zwaną też cieciorką) pomagają obniżyć poziom cholesterolu, wzmacniają odporność i mają korzystny wpływ na naszą skórę. W Polsce ciecierzyca jest niedoceniana, a szkoda, bo jest doskonałym źródłem białka, witamin z grupy B, żelaza i błonnika. Z tego też powodu uważa się nią za doskonały zamiennik mięsa. A można z niej tworzyć różne kompozycje smakowe. Poznaj kilka prostych przepisów na dania z ciecierzycą w roli głównej.
duszone pory

Jak zrobić duszone pory?

Przekąski Ciepłe
Uwielbiasz pory? Ale czy słyszałaś kiedyś, że można je dusić? To rewelacyjny pomysł na proste i pyszne danie. Gorąco polecam. Pory, dzięki swym walorom smakowym zamienią obiad w prawdziwą ucztę!
Owocowe szaszłyki

Jak zrobić owocowe szaszłyki?

Potrawy wegańskie
Zdrowe, owocowe szaszłyki idealne na przekąskę. Fajna opcja zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Oczywiście miks owoców może być różny, w zależności od upodobań. To jest moja tęczowa propozycja.
omlet z warzywami

Jak zrobić omlet z warzywami?

Przepisy na omlet
Twoje dzieci niezbyt chętnie jedzą warzywa? A może chodzi po prostu o sam sposób podania? Spróbuj zaserwować je pod inna postacią niż zwykle. Warzywny omlet zrobiony według poniższego przepisu to właśnie jedna z alternatyw na zdrowe śniadanie z dodatkiem warzyw. Jego przygotowanie zajmie ci naprawdę niewiele czasu. Gwarantuję, że potem jeszcze niejeden raz zagości na waszym stole.
sałatka z sosem winegret

Jak zrobić sos winegret do sałatek?

Sosy i Dipy
Zrobiony na bazie octu winnego i oliwy zimny sos do sałatek, noszący nazwę vinaigrette, a po polsku winegret nadaje potrawie niepowtarzalnego charakteru. Co ważne, ten jeden z najbardziej klasycznych sosów jest doskonałym dodatkiem nie tylko do sałatek, nadaje się też jako marynata do mięsa czy ryb. Nie warto kupować gotowego produktu, domowy zimny sos zrobisz dosłownie w parę chwil. Sprawdzony przepis na sos winegret znajdziesz poniżej.
frytki z brukwi

Jak zrobić frytki z brukwi?

Szybkie i proste dania
Smakują podobnie do zwykłych frytek, ale są znacznie mniej tłuste i kaloryczne. Brukiew ma o połowę mniej kalorii i węglowodanów, niż ziemniak. Ma zbliżony do niego, słodkawy smak i tak samo jak on zawiera skrobię. Dlatego warzywo to jest idealnym kandydatem do przyrządzenia dietetycznych, zdrowych i chrupiących frytek. To jedynie 65 kcal na porcję wielkości 1 szklanki.