Najgorsze i najlepsze połączenia żywieniowe

Zdrowe Odżywianie
Podczas przygotowywania posiłków należy mieć na uwadze to, że dieta powinna być różnorodna, by dostarczała nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Łączymy więc ze sobą różne produkty, żeby jeść i smacznie, i zdrowo. To, co kładziemy na talerz, zależy od naszych upodobań, tradycji i przekonań, jednak okazuje się, że nie zawsze znane od lat połączenia żywieniowe są zdrowe. Niektóre z nich utrudniają wchłanianie substancji pokarmowych, a inne wręcz szkodzą zdrowiu. Istnieją również pary produktów, które wzajemnie wzmacniają swoje korzystne działanie na organizm. Przedstawiamy najgorsze i najlepsze połączenia żywieniowe.

Dlaczego warto pić sok ze szpinaku?

Warzywa
Picie soku ze szpinaku przynosi organizmowi same - często bardzo zaskakujące - korzyści. W końcu powstaje na bazie warzywa, które uchodzi za prawdziwą bombę witaminową i tym samym zasila szeregi dobrze wszystkim znanych i uwielbianych superfood. Szpinak - dzięki cennym składnikom, które w sobie skrywa - a zwłaszcza solidnej zawartości przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i białka - wszechstronnie wspomaga zdrowie i wspiera profilaktykę groźnych chorób. Okazuje się bardzo przydatny przy leczeniu cukrzycy, miażdżycy i chorób oczu, ponadto wykazuje właściwości antyoksydacyjne, regeneracyjne i wspaniale oczyszcza organizm z toksyn. Z jakich jeszcze powodów warto sięgnąć codziennie po szklankę apetycznego szpinakowego soku? W jakich połączeniach smakuje doskonale? Sprawdźmy!

Jak zrobić zakwas na żurek?

Potrawy Wielkanocne
Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez pysznego i aromatycznego żurku. Aby go ugotować, najczęściej sięgamy po dostępne w sklepach gotowe półprodukty. Jednak nic nie zastąpi smaku zupy przygotowanej na naturalnym zakwasie. Jej wykonanie nie jest trudne, trzeba tylko zaopatrzyć się w odpowiednie składniki i pamiętać, by zakwas zacząć przygotować tydzień przed świętami. Jak go zrobić? Jakie składniki są potrzebne? Przekonajmy się.
kurkuma unikanie

Kto powinien unikać kurkumy?

Przyprawy
Kurkuma, popularna przyprawa wykorzystywana głównie do przygotowywania dań kuchni indyjskiej, ma wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w zaburzeniach trawienia i wspomaga pracę wątroby. Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, działa też jak naturalny antybiotyk. Pomimo tak wielu pozytywnych dla zdrowia właściwości, kurkuma nie może być stosowana przez wszystkich. U niektórych osób może powodować nudności, niestrawność, biegunkę, zawroty głowy. Przeciwwskazania do stosowania kurkumy:
spaghetti cukiniowe

Jak zrobić spaghetti z makaronem z cukinii?

Makarony
Spaghetti inne niż wszystkie bo… bez makaronu! Makaron zastąpią warzywa i to one występują tutaj w roli głównej. Świetnie potrafią zastąpić makaron sprawiając, że danie jest nie tyle lżejsze, co zdrowsze i bogatsze w witaminy, nie tracąc przy tym na smaku. Gorąco polecam.
Siemię lniane z kefirem na oczyszczanie jelit

Prosty sposób na oczyszczenie jelit - siemię lniane i kefir

Inne zdrowe przepisy
Prawidłowe oczyszczanie jelit jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia. Kiedy proces ten jest zakłócony i jelita nie pracują prawidłowo, zaczynają zalegać w nich resztki pokarmowe. Mogą one doprowadzić do uszkodzenia błony śluzowej jelit, narażają organizm na kontakt z toksycznymi substancjami znajdującymi się w żywności, przyczyniają się do powstawania kamieni kałowych. Objawem nieprawidłowego funkcjonowania jelit mogą być pojawiające się wypryski na twarzy, opryszczka, zaparcia, częste przeziębienia, bóle głowy. Jeśli od razu po rozpoznaniu pierwszych symptomów nie zostaną podjęte odpowiednie działania, zanieczyszczone jelita mogą być przyczyną powstania dużo poważniejszych problemów zdrowotnych, takich jak wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie błony śluzowej żołądka, zapalenie pęcherza, zapalenie nerek, nadwaga.
Ocet jabłkowy ze skórek

Jak zrobić ocet jabłkowy ze skórek?

Przetwory
Ocet jabłkowy można dodawać do wielu sałatek i potraw ze względu na jego wspaniały smak jednak może być również spożywany sam w celach zdrowotnych. Można go kupić w sklepie, jednak zrobiony w domu będzie mieć znacznie wyższą jakość.
mniszek

Jak zrobić olejek z mniszka lekarskiego?

Inne zdrowe przepisy
Jedni uważają go za chwast, inni nie przywiązują do niego zbyt dużej wagi. Istnieje jednak grupa wtajemniczonych, którzy wiedzą, że mniszek lekarski to roślina o niezwykle cennych właściwościach leczniczych. Dlatego zawsze, gdy tylko mniszek zakwitnie, zbierają jego kwiaty w celu przygotowania cennych domowych mikstur. Jedną z nich jest olejek z mniszka. Jak go zrobić dowiesz się z dalszej lektury.
pieczona cukinia z serem feta

Jak zrobić pieczoną cukinię z serem feta?

Szybkie i proste dania
Szybkie i proste w przygotowaniu danie z cukinią. Korzystajmy z warzyw, póki jest na nie sezon. Ta pyszna przekąska świetnie sprawdzi się w swojej roli. Niezbyt kaloryczna, za to bogata w witaminy. Coś dla wszystkich smakoszy.

Jak zrobić wyciąg z mięty pieprzowej?

Inne zdrowe przepisy
Wyciąg z liści mięty pieprzowej wspomaga pracę wątroby, ułatwia trawienie, wspomaga apetyt, zmniejsza wzdęcia i jest dobry na bóle jelitowe. Nalewka taka jest zatem polecana dla wszystkich, którzy mają problem z trawieniem. Ekstrakt ten można dodawać również do różnych potraw.