Czym zastąpić tradycyjną kawę? Najzdrowsze alternatywy

Kawa
Nie możesz się obejść rano bez filiżanki małej czarnej, ale marzysz o małej odmianie i chciałabyś wzbogacić smak tradycyjnej kawy? Nic prostszego! Sięgnij po niezastąpione w medycynie naturalnej i znane ze swoich wszechstronnych - nie tylko leczniczych - zdolności aromatyczne przyprawy; takie jak kurkuma, kardamon, goździki czy imbir. W duecie ze zmysłową i aksamitną w smaku kawą stworzą nietuzinkową kompozycję. Wypróbuj, a z pewnością będziesz zachwycona!

Nasiona chia: Pomogą schudnąć, doskonale zastąpią jajka, bułkę tartą i mąkę

Diety
Nie bez przyczyny o nasionach chia, które zalicza się do szacownego grona produktów superfoods, mówi się w ostatnich latach dobrze i dużo. Pod względem zawartości składników odżywczych mogą śmiało konkurować z orzechami włoskami, szpinakiem czy czarnymi jagodami. Dostarczą nam m.in. solidnej dawki błonnika, kwasów tłuszczowych - zwłaszcza omega-3, witamin A, B, E i D oraz minerałów; takich jak wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź, cynk, magnez, mangan czy niacyna. Co jeszcze oferują nam nasiona chia? Doskonale zaspokajają głód i genialnie wpływają na proces trawienia i choćby z tych względów są szczególnie rekomendowane osobom, które chcą się pozbyć zbędnych kilogramów. Idealnie sprawdzą się też w roli zamienników popularnych produktów. Mogą śmiało zastąpić jajka, bułkę tartą czy mąkę.

Orzeźwiające napoje na ciepłe dni

Odżywianie
Na zewnątrz robi się coraz cieplej. Już niedługo, gdy temperatury nie będą schodzić poniżej 25 stopni Celsjusza, nasz organizm będzie potrzebował orzeźwienia i ochłodzenia. Dlatego proponujemy kilka pysznych i sprawdzonych napojów, które zaspokoją nasze pragnienie i poprawią humor.
kurkuma unikanie

Kto powinien unikać kurkumy?

Przyprawy
Kurkuma, popularna przyprawa wykorzystywana głównie do przygotowywania dań kuchni indyjskiej, ma wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w zaburzeniach trawienia i wspomaga pracę wątroby. Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, działa też jak naturalny antybiotyk. Pomimo tak wielu pozytywnych dla zdrowia właściwości, kurkuma nie może być stosowana przez wszystkich. U niektórych osób może powodować nudności, niestrawność, biegunkę, zawroty głowy. Przeciwwskazania do stosowania kurkumy:
Siemię lniane z kefirem na oczyszczanie jelit

Prosty sposób na oczyszczenie jelit - siemię lniane i kefir

Inne zdrowe przepisy
Prawidłowe oczyszczanie jelit jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia. Kiedy proces ten jest zakłócony i jelita nie pracują prawidłowo, zaczynają zalegać w nich resztki pokarmowe. Mogą one doprowadzić do uszkodzenia błony śluzowej jelit, narażają organizm na kontakt z toksycznymi substancjami znajdującymi się w żywności, przyczyniają się do powstawania kamieni kałowych. Objawem nieprawidłowego funkcjonowania jelit mogą być pojawiające się wypryski na twarzy, opryszczka, zaparcia, częste przeziębienia, bóle głowy. Jeśli od razu po rozpoznaniu pierwszych symptomów nie zostaną podjęte odpowiednie działania, zanieczyszczone jelita mogą być przyczyną powstania dużo poważniejszych problemów zdrowotnych, takich jak wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie błony śluzowej żołądka, zapalenie pęcherza, zapalenie nerek, nadwaga.
kuskus z warzywami

Jak zrobić kuskus z warzywami?

Proste przepisy
Kuskus to bardzo zdrowa kasza. Bardzo lekka, a zarazem sycąca. Świetna na upalne dni, ale też i jako lekki obiad czy lunch. Jest stosowana jako dodatek do mięs, warzyw, składnik sałatek czy różnego rodzaju wypieków. Poniżej znajdziecie przepis na kuskus z zapiekanymi warzywami. Danie lekkie, szybkie, zdrowe i niezwykle pyszne. Jeśli tylko chcesz możesz je urozmaicić dodając na przykład podsmażonego kurczaka.
przekąski

Zdrowe przekąski do pracy

Przekąski Zimne
Podjadanie między posiłkami nie musi być niezdrowe, ani tuczące. Takie zachcianki najczęściej nachodzą nas w pracy, gdzie zazwyczaj ratujemy się drożdżówką, kanapką lub batonikiem. Zdrowa przekąska powinna mieć około 200 kalorii. Musi dostarczać przynajmniej 3 gramy błonnika, który utrzymuje zapasy energii na właściwym poziomie. Powinna zawierać przynajmniej 5 gramów białka, które z kolei sprawia, że czujemy się syci. Zawartość tłuszczu w przekąsce nie powinna za to przekraczać 12 gramów. Co zatem przegryzać w pracy, by wyszło nam to na zdrowie? Przykłady poniżej.
Mozzarella

Jak zrobić Mozzarellę?

Sery
Mozzarella wywodzi się z południowych Włoch, jednakże ma wielu zwolenników na całym świecie. Często jest ona składnikiem pizz, lazanii czy innych tradycyjnych włoskich dań. Ser ten słynie ze swojej rozciągliwości po roztopieniu. Jeśli lubisz Mozzarellę spróbuj zrobić ją w domu. Mozzarella sprzedawana w sklepach ma zupełnie inny smak niż świeżo wytworzona. Nie bój się eksperymentować. Zrób swój własny ser!
Jaja przepiórcze

Dlaczego warto jeść jaja przepiórcze?

Przepisy niskokaloryczne
Gdy słyszymy jajko, widzimy piękne bielutkie kurze jajo, które jadamy o każdej porze dnia. Doskonałe zarówno na obiad jak i na kolację. Niestety często słyszymy o działaniu cholesterolu, a białko jaja kurzego stanowi dość częsty alergen. Tu z pomocą przychodzą nam małe nakrapiane jajeczka, które przewyższają tradycyjne jajka zarówno pod względem zdrowotnym jak i smakowym.
spaghetti cukiniowe

Jak zrobić spaghetti z makaronem z cukinii?

Makarony
Spaghetti inne niż wszystkie bo… bez makaronu! Makaron zastąpią warzywa i to one występują tutaj w roli głównej. Świetnie potrafią zastąpić makaron sprawiając, że danie jest nie tyle lżejsze, co zdrowsze i bogatsze w witaminy, nie tracąc przy tym na smaku. Gorąco polecam.