Maliny: Najlepsze na serce i odchudzanie

Owoce
Kuszące wyglądem apetyczne maliny amatorów mają bez liku, a pod względem zastosowań śmiało mogą stanąć w szranki z truskawkami. Fantastycznie sprawdzają się w roli przekąski, dodatku do deserów i ciast czy bazy do przetworów i soków. Jednocześnie skrywają w sobie całą gamę niezbędnych składników odżywczych i tym samym wzmacniają cały organizm. Jedząc maliny zapewniamy ochronę sercu i naczyniom krwionośnym, dbamy o zdrowie kości czy ścięgien i stymulujemy układ immunologiczny. Dzięki nim możemy też poprawić kondycję skóry i wspomóc walkę z nadprogramowymi kilogramami. Czego jeszcze warto dowiedzieć się o malinach? Podpowiadamy.

Jagody cloudberry i ich fantastyczne właściwości

Owoce
Nietuzinkowe właściwości jagód cloudberry - zwanych również malinami nordyckimi - sprawiają, że ich popularność stale rośnie. Fenomenalnie wpływają na urodę - zwłaszcza skórę czy włosy - i szybko stały się cenionym składnikiem szamponów, balsamów i kremów. Ponadto fantastycznie działają na cały organizm i znalazły szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Jagody cloudberry mogą śmiało posłużyć jako środek przeciwgorączkowy, przeciwzapalny czy przeciwwirusowy; przynoszą też ulgę w leczeniu reumatyzmu, artretyzmu i łagodzą problemy trawienne. Podpowiadamy, jak je wykorzystać w terapii rozmaitych dolegliwości i schorzeń oraz zastosować w pielęgnacji skóry i włosów.

Ciecierzyca: Sprzyja odchudzaniu i obniża cholesterol

Przepisy wegetariańskie
Ciecierzyca stanowi kluczowy element kuchni wegetariańskiej i doskonale sprawdza się jako składnik potraw jednogarnkowych, zwłaszcza gulaszu. Fantastycznie komponuje się z pomidorami, awokado, serami, makaronami, kaszą jaglaną czy owocami morza. Walory smakowe to jednak tylko jedne z wielu zalet ciecierzycy. Największe bogactwo skrywa w sobie, gdyż dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych i kompleksowo wzmacnia organizm. Znajdziemy w niej cenne minerały, witaminy, łatwo przyswajalne białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Co zyskamy włączając do diety ciecierzycę? Dlaczego zalecana jest osobom chcącym pozbyć się nadwagi? Jakie smakołyki - poza apetycznym hummusem - możemy z niej wyczarować? Podpowiadamy.
kurkuma unikanie

Kto powinien unikać kurkumy?

Przyprawy
Kurkuma, popularna przyprawa wykorzystywana głównie do przygotowywania dań kuchni indyjskiej, ma wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w zaburzeniach trawienia i wspomaga pracę wątroby. Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, działa też jak naturalny antybiotyk. Pomimo tak wielu pozytywnych dla zdrowia właściwości, kurkuma nie może być stosowana przez wszystkich. U niektórych osób może powodować nudności, niestrawność, biegunkę, zawroty głowy. Przeciwwskazania do stosowania kurkumy:
mniszek

Jak zrobić olejek z mniszka lekarskiego?

Inne zdrowe przepisy
Jedni uważają go za chwast, inni nie przywiązują do niego zbyt dużej wagi. Istnieje jednak grupa wtajemniczonych, którzy wiedzą, że mniszek lekarski to roślina o niezwykle cennych właściwościach leczniczych. Dlatego zawsze, gdy tylko mniszek zakwitnie, zbierają jego kwiaty w celu przygotowania cennych domowych mikstur. Jedną z nich jest olejek z mniszka. Jak go zrobić dowiesz się z dalszej lektury.
Siemię lniane z kefirem na oczyszczanie jelit

Prosty sposób na oczyszczenie jelit - siemię lniane i kefir

Inne zdrowe przepisy
Prawidłowe oczyszczanie jelit jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia. Kiedy proces ten jest zakłócony i jelita nie pracują prawidłowo, zaczynają zalegać w nich resztki pokarmowe. Mogą one doprowadzić do uszkodzenia błony śluzowej jelit, narażają organizm na kontakt z toksycznymi substancjami znajdującymi się w żywności, przyczyniają się do powstawania kamieni kałowych. Objawem nieprawidłowego funkcjonowania jelit mogą być pojawiające się wypryski na twarzy, opryszczka, zaparcia, częste przeziębienia, bóle głowy. Jeśli od razu po rozpoznaniu pierwszych symptomów nie zostaną podjęte odpowiednie działania, zanieczyszczone jelita mogą być przyczyną powstania dużo poważniejszych problemów zdrowotnych, takich jak wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie błony śluzowej żołądka, zapalenie pęcherza, zapalenie nerek, nadwaga.
kuskus z warzywami

Jak zrobić kuskus z warzywami?

Proste przepisy
Kuskus to bardzo zdrowa kasza. Bardzo lekka, a zarazem sycąca. Świetna na upalne dni, ale też i jako lekki obiad czy lunch. Jest stosowana jako dodatek do mięs, warzyw, składnik sałatek czy różnego rodzaju wypieków. Poniżej znajdziecie przepis na kuskus z zapiekanymi warzywami. Danie lekkie, szybkie, zdrowe i niezwykle pyszne. Jeśli tylko chcesz możesz je urozmaicić dodając na przykład podsmażonego kurczaka.
Domowy ekstrakt ze stewii

Domowy ekstrakt ze stewii

Inne zdrowe przepisy
Z pewnością niejednokrotnie słyszałeś o ekstrakcie ze stewii. Jeżeli choć raz chciałeś go wypróbować, ale wysoka cena skutecznie cię zniechęciła, mamy dla ciebie proste rozwiązanie tego problemu. Możesz zrobić domowy ekstrakt ze stewii. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a dokładny przepis i listę potrzebnych składników znajdziesz poniżej.
spaghetti cukiniowe

Jak zrobić spaghetti z makaronem z cukinii?

Makarony
Spaghetti inne niż wszystkie bo… bez makaronu! Makaron zastąpią warzywa i to one występują tutaj w roli głównej. Świetnie potrafią zastąpić makaron sprawiając, że danie jest nie tyle lżejsze, co zdrowsze i bogatsze w witaminy, nie tracąc przy tym na smaku. Gorąco polecam.

Jak zrobić wyciąg z mięty pieprzowej?

Inne zdrowe przepisy
Wyciąg z liści mięty pieprzowej wspomaga pracę wątroby, ułatwia trawienie, wspomaga apetyt, zmniejsza wzdęcia i jest dobry na bóle jelitowe. Nalewka taka jest zatem polecana dla wszystkich, którzy mają problem z trawieniem. Ekstrakt ten można dodawać również do różnych potraw.