Olej z czarnuszki, czyli złoto faraonów: Eliminuje wrzody, cellulit i zmarszczki

Diety
Choć o nazywanym "złotem faraonów" oleju z czarnuszki (Oleum Nigellae Sativae ) mówi się zdecydowanie mniej niż o sławnej oliwie z oliwek, to może z nią śmiało konkurować. Przynajmniej pod względem właściwości leczniczych i kosmetycznych oraz zastosowań kulinarnych. Największą popularnością cieszy się, rzecz jasna, wśród wrzodowców, gdyż doskonale sprawdza się w walce z bakterią Helicobacter pylori - głównym winowajcą schorzenia. Pomaga też przy innych dolegliwościach trawiennych, zwłaszcza grypie żołądkowej, a ponadto stymuluje produkcję żółci, reguluje cykl menstruacyjny i działa rozkurczowo. Zdolności czarnuszki docenili również przedstawiciele branży kosmetycznej oraz kucharze, gdyż w znaczącym stopniu opóźnia procesy starzenia, eliminuje cellulit i zmarszczki oraz doskonale wzbogaca smak potraw.

Dziki ryż, czyli prawdziwa bomba odżywcza

Diety
Nazwany przez Indian "świętym zbożem" i wyróżniający się specyficznym, orzechowym aromatem dziki ryż to roślina pod wieloma względami nietuzinkowa. Choć klasyfikuje się go jako ryż, tak naprawdę - a konkretnie z punktu widzenia gatunku - nim nie jest. To także prawdziwa bomba odżywcza. Pod względem zawartości składników mineralnych i witamin bije na głowę inne znane rodzaje ryżu. Ma trzydzieści razy więcej antyoksydantów niż ryż biały i dwa razy więcej białka niż ryż brązowy. Poza tym znajdziemy w nim solidne pokłady wzmacniającej odporność witaminy C oraz potasu, manganu, żelaza czy kwasu foliowego. Niebanalna kompozycja smakowa sprawia, że potrawy z dodatkiem dzikiego ryżu zadowolą nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia, a fakt, że może doskonale zastąpić makaron, z pewnością ucieszy osoby będące na diecie. Nie można pominąć też tego, że nie zawiera ani grama sodu czy glutenu.

Kwas chlebowy: Probiotyk, stymulator jelit i hit w odchudzających dietach

Diety
W dobie kultu pięknego ciała i mody na produkty "eko", "fit" oraz wszelką superżywność kwas chlebowy, zwany przekornie "wiejską oranżadą", znów wraca do łask. Trudno się temu trendowi dziwić. Nie dość, że przemawia za nim bogata historia, doskonale orzeźwia i perfekcyjnie smakuje, to w dodatku skupia w sobie całą listę dobroczynnych, zdrowotnych właściwości. Ten miodowo-brązowy napój idealnie stymuluje nasz układ odpornościowy, genialnie wpływa na jelita, reguluje trawienie, wzmacnia metabolizm, sprzyja odchudzaniu, obniża poziom złego cholesterolu "LDL" i wspomaga leczenie cukrzycy czy miażdżycy. Wymieniać można by długo, bo to tylko mały zarys zdolności niepozornego kwasu chlebowego. W końcu nie od parady sięgali po niego sami królowie.
kurkuma unikanie

Kto powinien unikać kurkumy?

Przyprawy
Kurkuma, popularna przyprawa wykorzystywana głównie do przygotowywania dań kuchni indyjskiej, ma wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w zaburzeniach trawienia i wspomaga pracę wątroby. Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, działa też jak naturalny antybiotyk. Pomimo tak wielu pozytywnych dla zdrowia właściwości, kurkuma nie może być stosowana przez wszystkich. U niektórych osób może powodować nudności, niestrawność, biegunkę, zawroty głowy. Przeciwwskazania do stosowania kurkumy:
Siemię lniane z kefirem na oczyszczanie jelit

Prosty sposób na oczyszczenie jelit - siemię lniane i kefir

Inne zdrowe przepisy
Prawidłowe oczyszczanie jelit jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia. Kiedy proces ten jest zakłócony i jelita nie pracują prawidłowo, zaczynają zalegać w nich resztki pokarmowe. Mogą one doprowadzić do uszkodzenia błony śluzowej jelit, narażają organizm na kontakt z toksycznymi substancjami znajdującymi się w żywności, przyczyniają się do powstawania kamieni kałowych. Objawem nieprawidłowego funkcjonowania jelit mogą być pojawiające się wypryski na twarzy, opryszczka, zaparcia, częste przeziębienia, bóle głowy. Jeśli od razu po rozpoznaniu pierwszych symptomów nie zostaną podjęte odpowiednie działania, zanieczyszczone jelita mogą być przyczyną powstania dużo poważniejszych problemów zdrowotnych, takich jak wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie błony śluzowej żołądka, zapalenie pęcherza, zapalenie nerek, nadwaga.
Ocet jabłkowy ze skórek

Jak zrobić ocet jabłkowy ze skórek?

Przetwory
Ocet jabłkowy można dodawać do wielu sałatek i potraw ze względu na jego wspaniały smak jednak może być również spożywany sam w celach zdrowotnych. Można go kupić w sklepie, jednak zrobiony w domu będzie mieć znacznie wyższą jakość.
spaghetti cukiniowe

Jak zrobić spaghetti z makaronem z cukinii?

Makarony
Spaghetti inne niż wszystkie bo… bez makaronu! Makaron zastąpią warzywa i to one występują tutaj w roli głównej. Świetnie potrafią zastąpić makaron sprawiając, że danie jest nie tyle lżejsze, co zdrowsze i bogatsze w witaminy, nie tracąc przy tym na smaku. Gorąco polecam.
kompocik z czarnej porzeczki

Jak zrobić kompot z czarnych porzeczek?

Inne zdrowe przepisy
Polecam serdecznie korzystać z naszych, polskich owoców i poświęcić chwilkę, aby zrobić wspaniały letni kompocik. Jest on zdrowy i znakomicie zaspokoi pragnienie w upalny dzień. Zapraszam gorąco!
niedobór żelaza

10 objawów niedoboru żelaza

Choroby Krwi
Nasz organizm potrzebuje żelaza do produkcji hemoglobiny, która jest bardzo ważnym składnikiem czerwonych komórek krwi. To dzięki niej dostarczany jest tlen do wszystkich życiowych organów. Niedobór żelaza może wystąpić, kiedy nie ma go zbyt dużo w naszej diecie, organizm ma problemy z wchłanianiem tego składnika lub wtedy gdy występuje częsta utrata krwi. Jeśli zauważysz u siebie któryś z 10 wymienionych poniżej objawów, poproś swojego lekarza o zbadanie poziomu żelaza w krwi, aby mógł on ustalić przyczynę jego niedoboru.
Jaja przepiórcze

Dlaczego warto jeść jaja przepiórcze?

Przepisy niskokaloryczne
Gdy słyszymy jajko, widzimy piękne bielutkie kurze jajo, które jadamy o każdej porze dnia. Doskonałe zarówno na obiad jak i na kolację. Niestety często słyszymy o działaniu cholesterolu, a białko jaja kurzego stanowi dość częsty alergen. Tu z pomocą przychodzą nam małe nakrapiane jajeczka, które przewyższają tradycyjne jajka zarówno pod względem zdrowotnym jak i smakowym.