Olej rzepakowy: Najzdrowszy z olejów

Techniki gotowania
Olej rzepakowy w zestawieniu z innymi olejami roślinnymi wypada znakomicie i pod wieloma względami bije na głowę nawet uznawaną za najzdrowszą oliwę z oliwek. Zdaniem dietetyków można go śmiało używać jako zamiennik oliwy w środkowej i północnej Europie. Olej rzepakowy dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i jednocześnie zawiera najmniej spośród wszystkich olejów roślinnych niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto zapewnia solidny zastrzyk witamin młodości A i E i tym samym chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wzmacnia serce i zabezpiecza przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego. Oczywiście, świetnie sprawdza się w kuchni. Olej rzepakowy rafinowany nadaje się do przyrządzania potraw wymagających obróbki termicznej, bo ma wysoki punkt dymienia, z kolei ten tłoczony na zimno możemy śmiało dodawać do surówek, sałatek i dressingów. Sprawdźmy, czego jeszcze o oleju rzepakowym warto się dowiedzieć.

Na co pomaga czarnuszka?

Przyprawy
Maleńkie ziarenka czarnuszki zawierają ponad sto cennych, biologicznie aktywnych substancji. To dlatego czarnuszka ma tak duże zastosowanie w leczeniu wielu chorób. Na Bliskim Wschodzie mówi się, że profilaktycznie wystarczy 10 ziarenek dziennie, aby trzymać się od chorób z daleka.

Sok z malin: Pomoże schudnąć, wzmocni odporność i serce

Soki
Uwielbiany i rekomendowany przez nasze babcie sok z malin to nie tylko remedium na rozmaite dolegliwości towarzyszące przeziębieniom i grypie. Świetnie wzmacnia serce, reguluje ciśnienie i wspiera walkę z niedokrwistością. Pomaga też na dłużej zachować młodzieńczy wygląd i w pełni naturalnie - czyli bezpiecznie i efektywnie - zrzucić nadprogramowe kilogramy. Do tej krótkiej charakterystyki dorzucić warto, że jest przepyszny i łatwy w samodzielnym wykonaniu. Sięgajmy po odżywczy sok z malin chętnie i często, zwłaszcza, że apetyczne owoce, z których go sporządzimy, mamy teraz na wyciągnięcie ręki.
kurkuma unikanie

Kto powinien unikać kurkumy?

Przyprawy
Kurkuma, popularna przyprawa wykorzystywana głównie do przygotowywania dań kuchni indyjskiej, ma wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w zaburzeniach trawienia i wspomaga pracę wątroby. Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, działa też jak naturalny antybiotyk. Pomimo tak wielu pozytywnych dla zdrowia właściwości, kurkuma nie może być stosowana przez wszystkich. U niektórych osób może powodować nudności, niestrawność, biegunkę, zawroty głowy. Przeciwwskazania do stosowania kurkumy:
Siemię lniane z kefirem na oczyszczanie jelit

Prosty sposób na oczyszczenie jelit - siemię lniane i kefir

Inne zdrowe przepisy
Prawidłowe oczyszczanie jelit jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia. Kiedy proces ten jest zakłócony i jelita nie pracują prawidłowo, zaczynają zalegać w nich resztki pokarmowe. Mogą one doprowadzić do uszkodzenia błony śluzowej jelit, narażają organizm na kontakt z toksycznymi substancjami znajdującymi się w żywności, przyczyniają się do powstawania kamieni kałowych. Objawem nieprawidłowego funkcjonowania jelit mogą być pojawiające się wypryski na twarzy, opryszczka, zaparcia, częste przeziębienia, bóle głowy. Jeśli od razu po rozpoznaniu pierwszych symptomów nie zostaną podjęte odpowiednie działania, zanieczyszczone jelita mogą być przyczyną powstania dużo poważniejszych problemów zdrowotnych, takich jak wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie błony śluzowej żołądka, zapalenie pęcherza, zapalenie nerek, nadwaga.
Ocet jabłkowy ze skórek

Jak zrobić ocet jabłkowy ze skórek?

Przetwory
Ocet jabłkowy można dodawać do wielu sałatek i potraw ze względu na jego wspaniały smak jednak może być również spożywany sam w celach zdrowotnych. Można go kupić w sklepie, jednak zrobiony w domu będzie mieć znacznie wyższą jakość.
rzeżucha

Jak posiać rzeżuchę?

Inne zdrowe przepisy

Rzeżucha jest już tradycyjną ozdobą wielkanocnego stołu w Polsce. Jej zieleń i świeżość podkreśla wiosenny okres. Można ją ściąć i użyć jako posłania dla wielkanocnych jajek. Można też pozostawić ją jako zieloną łączkę i poukładać na niej jajka przepiórcze, słodkie jajeczka z czekolady lub cukrowego baranka. Niektórzy też cenią sobie dość mocny smak rzeżuchy który idealnie komponuje się w różnego rodzaju kanapkach.

spaghetti cukiniowe

Jak zrobić spaghetti z makaronem z cukinii?

Makarony
Spaghetti inne niż wszystkie bo… bez makaronu! Makaron zastąpią warzywa i to one występują tutaj w roli głównej. Świetnie potrafią zastąpić makaron sprawiając, że danie jest nie tyle lżejsze, co zdrowsze i bogatsze w witaminy, nie tracąc przy tym na smaku. Gorąco polecam.
chipsy z jabłek

Jak zrobić chipsy z jabłek?

Przekąski Zimne
Przekąska wcale nie musi być niezdrowa i kaloryczna. To już chyba norma, że myśląc o wieczorze z dobrym filmem odruchowo zaopatrujemy się w chipsy ziemniaczane. Niestety nie wpływają one dobrze na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Zastąp je zdrową przekąską. Zrób sobie chipsy jabłkowe. Poniżej znajdziesz instrukcję.
kuskus z warzywami

Jak zrobić kuskus z warzywami?

Proste przepisy
Kuskus to bardzo zdrowa kasza. Bardzo lekka, a zarazem sycąca. Świetna na upalne dni, ale też i jako lekki obiad czy lunch. Jest stosowana jako dodatek do mięs, warzyw, składnik sałatek czy różnego rodzaju wypieków. Poniżej znajdziecie przepis na kuskus z zapiekanymi warzywami. Danie lekkie, szybkie, zdrowe i niezwykle pyszne. Jeśli tylko chcesz możesz je urozmaicić dodając na przykład podsmażonego kurczaka.