Otręby: Świetnie działają na jelita i wspierają odchudzanie

Produkty Zbożowe
W czasach, gdy piękny wygląd i bycie "fit" stanowi jeden z największych walorów, zapomniane nieco otręby zyskały drugą młodość. W sumie trudno się temu trendowi dziwić, gdyż zalet posiadają bez liku. Solidna porcja zawartego w nich błonnika pochodzenia roślinnego sprawia, że fantastycznie wpływają na pracę jelit, zapewniają na długo uczucie sytości, a tym samym są jednym z najbardziej pożądanych produktów w dietach odchudzających. Poza tym wspierają rozwój pożytecznej flory bakteryjnej, regulują poziom cukru we krwi, obniżają poziom złego cholesterolu i - jak wskazują eksperci - minimalizują ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Z jakich jeszcze powodów warto włączyć otręby do codziennego jadłospisu? Jaki składnik sprawia, że fantastycznie podkręcają metabolizm? Dlaczego nie wolno przesadzić z ich ilością w diecie? Podpowiadamy.

Grzyby enoki-take i ich fantastyczny wpływ na organizm

Przepisy wegetariańskie
Wysoka zawartość cennych antyoksydantów, solidna porcja łatwo przyswajalnego białka oraz zastrzyk witaminy D - to największe walory enoki-take, czyli "iglastych grzybów", które w krajach Dalekiego Wschodu, a zwłaszcza w Japonii, zaliczane są do grona najzdrowszych grzybów. Zwolennicy zdrowego żywienia i amatorzy medycyny naturalnej wskazują, że perfekcyjnie stymulują pracę układu odpornościowego, wspierają detoksykację organizmu, a ponadto mają zbawienny wpływ na kondycję skóry oraz - rzecz jasna - świetnie sprawdzają się w kuchni - zwłaszcza jako dodatek do sałatek i zup. Doskonale smakują również w formie lekko smażonej. Czego warto dowiedzieć się o enoki-take? Dlaczego zyskały przydomek "iglastych grzybów"? Z jakich powodów nie należy poddawać ich długiej obróbce termicznej? Podpowiadamy.

Len: Polski super produkt na odchudzanie, wrzody i nie tylko

Diety
Moda na bycie "fit" i sięganie po różnego rodzaju produkty określane mianem super żywności (superfood) ma się świetnie. Do tego zacnego grona zaliczane są zarówno sławne jagody acai, spirulina czy nasiona chia. Ale nie tylko. Wbrew pozorom wcale nie musimy szukać produktów, które są w stanie zdziałać cuda wśród egzotycznych specyfików. Lista polskich produktów spełniających kryteria "super żywności" jest całkiem długa. Często otwiera ją len, z dobrodziejstw którego czerpały chętnie i często nasze prababcie i babcie. Pozyskiwania z niego mąka, olej czy tradycyjne siemię wraca do łask. I bardzo dobrze, bo doskonale służą naszemu zdrowiu. W złagodzeniu jakich dolegliwości pomoże nam len? Co ma wspólnego ze skutecznym odchudzaniem i zdrowym sercem? Dlaczego siemię może śmiało bić na głowę sławne nasiona chia? W jaki sposób przyrządzić na bazie lnianego oleju pyszny domowy majonez? Podpowiadamy.
kurkuma unikanie

Kto powinien unikać kurkumy?

Przyprawy
Kurkuma, popularna przyprawa wykorzystywana głównie do przygotowywania dań kuchni indyjskiej, ma wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w zaburzeniach trawienia i wspomaga pracę wątroby. Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, działa też jak naturalny antybiotyk. Pomimo tak wielu pozytywnych dla zdrowia właściwości, kurkuma nie może być stosowana przez wszystkich. U niektórych osób może powodować nudności, niestrawność, biegunkę, zawroty głowy. Przeciwwskazania do stosowania kurkumy:
zapiekanka z cukinią

Jak zrobić zapiekankę z cukinią i ziemniakami?

Proste przepisy
Dla smakoszy i miłośników cukinii i zapiekanek super połączenie zapiekanych warzyw z cukinią w roli głównej. Zapiekanka, na którą przepis znajdziesz poniżej jest gotowa w godzinę. Przygotowanie jej zajmuje naprawdę niedługo, a wszystko jest banalnie proste. Wystarczy wszystko pokroić i odpowiednio doprawić. Życzę udanych eksperymentów kulinarnych. Obiad szybki, lekki i zdrowy.
spaghetti cukiniowe

Jak zrobić spaghetti z makaronem z cukinii?

Makarony
Spaghetti inne niż wszystkie bo… bez makaronu! Makaron zastąpią warzywa i to one występują tutaj w roli głównej. Świetnie potrafią zastąpić makaron sprawiając, że danie jest nie tyle lżejsze, co zdrowsze i bogatsze w witaminy, nie tracąc przy tym na smaku. Gorąco polecam.
Ocet jabłkowy ze skórek

Jak zrobić ocet jabłkowy ze skórek?

Przetwory
Ocet jabłkowy można dodawać do wielu sałatek i potraw ze względu na jego wspaniały smak jednak może być również spożywany sam w celach zdrowotnych. Można go kupić w sklepie, jednak zrobiony w domu będzie mieć znacznie wyższą jakość.
Mozzarella

Jak zrobić Mozzarellę?

Sery
Mozzarella wywodzi się z południowych Włoch, jednakże ma wielu zwolenników na całym świecie. Często jest ona składnikiem pizz, lazanii czy innych tradycyjnych włoskich dań. Ser ten słynie ze swojej rozciągliwości po roztopieniu. Jeśli lubisz Mozzarellę spróbuj zrobić ją w domu. Mozzarella sprzedawana w sklepach ma zupełnie inny smak niż świeżo wytworzona. Nie bój się eksperymentować. Zrób swój własny ser!
Woda

Jak być "eko" na co dzień?

Natura
Bycie "eko" jest ostatnio bardzo modne, wcale nie trzeba przykuwać się do drzewa, aby przyczynić się do ochrony środowiska naturalnego. Niewielkie, ale regularne działania, w skali globalnej nabierają wielkiego znaczenia. Dodatkową zaletą będą niższe rachunki np. za prąd lub za wodę. Tak więc życie z zastosowaniem podstawowych zasad ekologi, ma właściwie same zalety, warto więc spróbować.
Siemię lniane z kefirem na oczyszczanie jelit

Prosty sposób na oczyszczenie jelit - siemię lniane i kefir

Inne zdrowe przepisy
Prawidłowe oczyszczanie jelit jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia. Kiedy proces ten jest zakłócony i jelita nie pracują prawidłowo, zaczynają zalegać w nich resztki pokarmowe. Mogą one doprowadzić do uszkodzenia błony śluzowej jelit, narażają organizm na kontakt z toksycznymi substancjami znajdującymi się w żywności, przyczyniają się do powstawania kamieni kałowych. Objawem nieprawidłowego funkcjonowania jelit mogą być pojawiające się wypryski na twarzy, opryszczka, zaparcia, częste przeziębienia, bóle głowy. Jeśli od razu po rozpoznaniu pierwszych symptomów nie zostaną podjęte odpowiednie działania, zanieczyszczone jelita mogą być przyczyną powstania dużo poważniejszych problemów zdrowotnych, takich jak wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie błony śluzowej żołądka, zapalenie pęcherza, zapalenie nerek, nadwaga.