Czym zastąpić tradycyjną kawę? Najzdrowsze alternatywy

Kawa
Nie możesz się obejść rano bez filiżanki małej czarnej, ale marzysz o małej odmianie i chciałabyś wzbogacić smak tradycyjnej kawy? Nic prostszego! Sięgnij po niezastąpione w medycynie naturalnej i znane ze swoich wszechstronnych - nie tylko leczniczych - zdolności aromatyczne przyprawy; takie jak kurkuma, kardamon, goździki czy imbir. W duecie ze zmysłową i aksamitną w smaku kawą stworzą nietuzinkową kompozycję. Wypróbuj, a z pewnością będziesz zachwycona!

Nasiona chia: Pomogą schudnąć, doskonale zastąpią jajka, bułkę tartą i mąkę

Diety
Nie bez przyczyny o nasionach chia, które zalicza się do szacownego grona produktów superfoods, mówi się w ostatnich latach dobrze i dużo. Pod względem zawartości składników odżywczych mogą śmiało konkurować z orzechami włoskami, szpinakiem czy czarnymi jagodami. Dostarczą nam m.in. solidnej dawki błonnika, kwasów tłuszczowych - zwłaszcza omega-3, witamin A, B, E i D oraz minerałów; takich jak wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź, cynk, magnez, mangan czy niacyna. Co jeszcze oferują nam nasiona chia? Doskonale zaspokajają głód i genialnie wpływają na proces trawienia i choćby z tych względów są szczególnie rekomendowane osobom, które chcą się pozbyć zbędnych kilogramów. Idealnie sprawdzą się też w roli zamienników popularnych produktów. Mogą śmiało zastąpić jajka, bułkę tartą czy mąkę.

Dziesięć zalet prozdrowotnych soczewicy

Diety
Soczewica należy do roślin strączkowych, które warto włączyć do swojego jadłospisu. Jest tania, sycąca i łatwa do przyrządzenia. Ponadto zawiera duże ilości aminokwasów i składników odżywczych. Jest popularnym składnikiem w kuchni francuskiej i hinduskiej. Dowiedz się, jakie właściwości ma soczewica. Wspiera trawienie Błonnik pokarmowy to składnik pochodzenia roślinnego, który wspiera proces trawienia, choć sam nie ulega trawieniu. Lekarze zalecają, aby nasza dieta w 40 procentach zawierała produkty z błonnikiem pokarmowym. Dzięki temu unikniemy zaparć. Błonnik powoduje też oczyszczanie naszego układu pokarmowego z toksyn oraz wspiera fermentację "dobrych" bakterii. Soczewica zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, stanowiąc doskonały dodatek do naszego codziennego menu.
Skutki oczyszczania organizmu

8 skutków ubocznych oczyszczania organizmu

Diety

Podczas początkowego okresu oczyszczania organizmu z toksyn, możesz odczuwać pewne skutki uboczne. Na szczęście nie trwają one długo i oznaczają, że proces detoksykacji przebiega prawidłowo. Skutki uboczne zależą także od rodzaju diety oczyszczającej, którą stosujesz. Na przykład w przypadku diety polegającej na spożywaniu tylko organicznych produktów, objawy spowodowane są usuwaniem toksyn pozostałych po przetworzonym jedzeniu. Istnieje również dieta, podczas której żywimy się tylko wodą i wyciskanymi sokami. W tym przypadku skutki uboczne będą bardziej odczuwalne, ponieważ nasz organizm przyzwyczajony jest do stałych pokarmów. Oto 8 skutków ubocznych detoksykacji.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2324159&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

mięśnie

Co jeść na przyrost masy mięśniowej?

Diety
Twoja zdolność do przyrostu mięśni ma tak samo dużo wspólnego z tym co jesz, jak z tym, ile i jak ćwiczysz. W czasie diety i podczas ćwiczeń należy zwracać uwagę na wszystko, aby osiągnąć dany cel. Obok odpowiednich ćwiczeń, bardzo ważna jest dieta. Spożywanie odpowiednich produktów pomoże tkance mięśniowej w prawidłowej rozbudowie. Co zatem jeść, aby nasz trud na siłowni szedł w mięśnie, a nie tylko w pot?
owoce

Jakich owoców nie łączyć?

Diety
Każdy zdrowa, zbilansowana dieta powinna zawierać duże ilości owoców i warzyw. Owoce są mniej kaloryczne, niż inne produkty. Zmniejszają ponadto ryzyko chorób takich jak udar mózgu, cukrzyca, rak i choroby serca. Zaleca się spożywać około dwie szklanki owoców dziennie, aby utrzymać nasz organizm w pełni sił. Jednak nierozsądne mieszanie ze sobą różnego rodzaju owoców może spowodować problemy trawienne, takie jak nadmiar gazów, wzdęcia lub zgaga. Aby unikać problemów trawiennych i wydobyć z owoców to, co najlepsze, należy je umiejętnie łączyć ze sobą i przyrządzać.
Olej kokosowy

60 sposobów wykorzystania oleju kokosowego

Diety
Olej kokosowy uważany jest za najzdrowszy olej świata. Jest on źródłem składników odżywczych jak również ma wiele właściwości zdrowotnych. Kwasy tłuszczowe MCFA zawarte w oleju kokosowym nie mają negatywnego wpływu na cholesterol, obniżają ryzyko chorób serca oraz arteriosklerozy. Olej kokosowy ma właściwości antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybicze jak również świetnie radzi sobie z wirusem grypy, wirusem zapalenia wątroby typu C czy nawet zwalcza wirusa HIV. Zmniejsza on ryzyko cukrzycy, chorób serca, poprawia poziom cholesterolu, pomaga zapobiegać osteoporozie i pomaga w chorobie Alzheimera. Poniżej przedstawiam sposoby wykorzystania oleju kokosowego
daktyle

Jakie właściwości mają daktyle?

Przekąski Zimne
Daktyle to słodkie owoce idealne dla osób cierpiących na problemy trawienne. Daktyle bowiem świetnie balansują proces trawienia i biorą w nim czynny udział. Dodają energii przemęczonemu organizmowi już w pół godziny po spożyciu. Są szczególnie polecane kobietom w połogu, aby szybciej doszły do pełnej sprawności. Mówi się, że jeden daktyl dziennie utrzyma w sprawności wzrok nawet do końca życia. Regularne spożywanie daktyli ma naprawdę mnóstwo zalet. Chcesz poznać je wszystkie? Wczytaj się w artykuł.
woda z cytryną

Woda z cytryną – właściwości.

Diety
Woda z cytryną pita jest zazwyczaj w letnie, upalne dni, aby przynieść sobie ulgę i nawodnić organizm. Zimą zaś dodajemy cytrynę do herbaty. Jednak mimo wszystko zaniedbujemy ten owoc, często nie zdając sobie sprawy z tego, że ma on naprawdę mnóstwo właściwości leczniczych. Picie wody z cytryną potrafi zdziałać cuda. Woda jest niezwykle potrzebna naszemu organizmowi. W połączeniu z cytryną tworzą duet doskonały. Jakie więc korzyści płyną z picia takiej wody? Odpowiedź poniżej.
Właściowości nasion dyni

12 niesamowitych właściwości zdrowotnych pestek dyni

Diety
Bycie na diecie jest trudne i wymaga bardzo dużej samokontroli. A co jeśli okazałoby się, że istnieje pyszna przekąska, która na dodatek jest zdrowa? Otóż okazuje się, że przekąską tą mogą być nasiona dyni. Dynia należy do rodziny dyniowatych, a każdy owoc zawiera około 500 nasion. Są one płaskie i posiadają owalny kształt ze stożkowym czubkiem. W Austrii i na Węgrzech z nasion tych powstaje olej. Nasiona dyni mają kremowy smak i używane są do przygotowywania pysznych potraw lub jako przekąska.