Mandragora: Właściwości i zastosowanie w lecznictwie

Inne kultury
Mandragora lekarska to roślina z rodziny psiankowatych. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, ale rozprzestrzeniła się w innych rejonach świata i jest sporadycznie uprawiana. Ze względu na swój nietypowy kształt nazwana została "ludzkim korzeniem". Ta niepozorna z wyglądu roślina ma silne właściwości trujące. W średniowieczu przypisywano jej niezwykłe zdolności oraz stosowano na szereg dolegliwości. Wierzono między innymi, że mandragora ma niebagatelny wpływ na płodność u kobiet i mężczyzn i uznawano ją za afrodyzjak. Służyła też jako jeden z pierwszych środków znieczulających stosowanych podczas operacji. Sprawdźmy, czego jeszcze warto dowiedzieć się o tej nietuzinkowej roślinie.

Olej manuka: Bardzo skuteczny w leczeniu reumatyzmu i chorób skóry

Medycyna Naturalna
Produkowany w Nowej Zelandii i Australii olej manuka jest uniwersalnym i w pełni naturalnym lekiem na różne dolegliwości. Jego silne przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze działanie zyskało uznanie przy łagodzeniu rozmaitych chorób skórnych, w leczeniu reumatyzmu i artretyzmu czy w aromaterapii. Co ciekawe, Maorysom, czyli rdzennym mieszkańcom Nowej Zelandii, manuka znana jest od stuleci. Czego warto dowiedzieć się o olejku manuka? W leczeniu jakich dolegliwości go wykorzystać? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziecie poniżej.

Mleko owsiane: Jakie ma zalety, co zawiera, jak zrobić?

Potrawy wegańskie
Mleko owsiane to wegański napój na bazie ziaren owsa. Śmiało może zastąpić tradycyjne mleko krowie i z powodzeniem mogą je wybrać osoby z nietolerancją laktozy czy z tendencjami do alergii pokarmowych. Prawnie nie może być nazwany mlekiem, gdyż to określenie zarezerwowane jest dla produktów pochodzenia zwierzęcego, stąd w sklepie spotkamy się z napojem owsianym. Jakie ma zalety? Co zawiera i jak zrobić? Dowiesz się w kolejnej części artykułu.

Miechunka jadalna, czyli złota jagoda: Jakie ma właściwości?

Ozdobne
Miechunka często stanowi element dekoracyjny naszych ogrodów. W polskich warunkach - z powodu niedostosowania się do naszych wahań temperaturowych - uprawiania jest jako roślina jednoroczna. Jej charakterystyczne lampiony skrywają mały pomarańczowy owoc nazywany "złotą jagodą". Najbardziej znane są dwie odmiany: miechunka jadalna, inaczej peruwiańska i miechunka rozdęta. Przekwitanie i owocowanie obu miechunek zwiastuje nam jesień, ale tylko odmiana peruwiańska wydaje owoce, które można wykorzystać w sztuce kulinarnej. O tym, jak zastosować miechunkę jadalną, dowiesz się w dalszej części artykułu.

Najzdrowsze oleje: Który wybrać?

Diety
Na rynku mamy do wyboru wiele rodzajów olejów, które kuszą swoimi właściwościami. Problemy pojawiają się, gdy musimy kupić konkretny rodzaj. Wtedy trzeba zastanowić się nad odpowiednim wyborem. Czy każdy olej nadaje się do codziennego spożycia? Z artykułu dowiesz się, które oleje są najzdrowsze oraz jakie wybrać.

Żółte i pomarańczowe buraki: Czy są tak zdrowe jak tradycyjne?

Zdrowa Dieta
Burak czerwony, ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, zyskał uznanie na polskich stołach. Jest warzywem uniwersalnym: można spożywać go na surowo, zapiekać czy gotować na jego bazie zupy. Bombą witaminową jest sok z buraka, który dostarcza organizmowi wiele składników odżywczych niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Prócz znanej wszystkim odmiany czerwonej, istnieją też mniej znane, które mogą stanowić urozmaicenie naszego menu. Z artykułu dowiesz się, jakie są inne odmiany buraka i poznasz ich właściwości.

Sprawdzone sposoby na lśniącą czystością łazienkę

Sprzątanie łazienki
Łazienka, z racji swojego przeznaczenia, musi być otoczona szczególną uwagą. Jest najczęściej wykorzystywanym pomieszczeniem w domu, dlatego bardzo łatwo ją zaniedbać. Brudna toaleta to siedlisko wielu bakterii, stąd konieczne jest jej regularne sprzątanie. Aby osady z kamienia, zacieki z mydła i brudne fugi nie spędzały snu z powiek, ważna jest dyscyplina. Wystarczy ok. 15 minut dziennie, żeby łazienka lśniła czystością. Podpowiadamy, jak szybko i skutecznie osiągnąć ten cel.

Melasa: Właściwości i zastosowanie

Diety
W dobie rosnącej świadomości na temat dietetycznego żywienia często szuka się zdrowszych odpowiedników popularnych produktów. Znane są zamienniki mąki pszennej, oleju rzepakowego oraz cukru. Z powodzeniem słodzi się potrawy suszonymi owocami, stewią i ksylitolem. Jednak jak jest z melasą? Czy jest ona zdrowa? Czy da się nią posłodzić herbatę? Odpowiedź znajdziesz w artykule.

Soda kalcynowana: Czym jest i jak wykorzystać?

Środki czyszczące
Wszystkim znane są sposoby na szukanie zdrowszych odpowiedników popularnych produktów spożywczych. Moda na ekologiczną i zdrową żywność dobrze zadomowiła się w świadomości współczesnego człowieka. Naturalne jedzenie nie uczula i dobroczynnie wpływa na cały organizm. Chcąc być jeszcze bardziej „eko”, często szuka się też środków czystości, które mogą zastąpić popularne preparaty chemiczne. Stosowanie zdrowszych odpowiedników jest szczególnie ważne dla osób, które zmagają się z różnorakimi alergiami. Znamy już dobroczynną synergię octu, sody oczyszczonej i cytryny. Ale jak działa soda kalcynowana? Czym jest i jak ją wykorzystać dowiesz się w dalszej części artykułu.

Najlepsze i najzdrowsze zamienniki mięsa

Potrawy wegańskie
Zbilansowana dieta powinna zawierać wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Rezygnując z mięsa nie dostarcza się mu niezbędnego białka, które jest budulcem komórek i tkanek. Na szczęście istnieje wiele odpowiedników, które śmiało można wykorzystać w kuchni, będąc pewnym, że w diecie nie zabraknie niezbędnych minerałów. Ważny jest rozsądek i niezmienianie nawyków z dnia na dzień. Jeśli do tej pory jadło się mięso regularnie, zmieniając dietę nie należy całkowicie z niego rezygnować. Należy stopniowo zastępować je daniami, które posiadają go mniej: np. kotlecikami mięsno-warzywnymi albo zamiast tradycyjnego gulaszu gulaszem warzywnym. Z artykułu dowiesz się, jakie są zdrowe zamienniki mięsa.