ryby

Przechowywanie ryb

Dania rybne
Hasła takie jak: „Nadeszła chwila na pstrąga z grilla” czy „Ryba wpływa na wszystko” zalewają nas z każdej strony i nawet dzieci wiedzą, ze trzeba jeść ryby bo są zdrowe. Stanowią pełnowartościowe źródło białka, są bogate w witaminę D, nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega -3 oraz jod, selen, fluor, magnez i wapń. Każdy z nas wie, że niewłaściwe przechowywanie ryb może doprowadzić do zatruć pokarmowych, zatem jak to robić? Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych sposobów, które ułatwią wam przechowywanie ryb.
Czyszczenie ryby

Jak oczyścić rybę z łusek?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Łuski ryb usuwa się na różny sposób w zależności od sposobu ich osadzenia w skórze. Możemy je skrobać, golić lub parzyć. Każdy może wybrać sposób, który będzie dla niego najlepszy. Wbrew pozorom to wcale nie jest skomplikowane, ale wymaga czasu. Mistrzowie kuchni wiedzą, że przy odrobinie wprawy czynność będzie coraz łatwiejsza, dlatego warto spróbować wszystkich metod i wybrać najbardziej skuteczną. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam opanować tą sztukę.
ryba

Jak pozbyć się zapachu ryby?

Ryby
Zapach ryby nie jest najpiękniejszym zapachem świata a co gorsze, tak jak zapachu cebuli czy czosnku, ciężko jest się go pozbyć. Podpowiemy co robić, by szybko i skutecznie pozbyć się zapachu ryby.
przyrządzanie ryby

Jak smażyć ryby?

Dania rybne

Ryby to źródło niezbędnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3. Możemy przyrządzać je na wiele sposobów, jednak najczęściej decydujemy się rybę po prostu usmażyć. Nie jest to może najzdrowsza z metod, ale komu nie smakuje pyszny i rumiany filecik rybny? Niestety smażenie ryb wymaga nieco więcej umiejętności, niż smażenie mięsa. Nie wystarczy po prostu rozmrozić fileta i wrzucić go na rozgrzaną patelnię. Każdy kto choć raz spróbował tego sposoby, wie, że do niczego dobrego to nie prowadzi. Chcesz, aby ryba przyrządzona przez ciebie była krucha i wprost rozpływała się w ustach? Poznaj kilka trików i sposobów na poprawienie jej jakości i smaku. Pozwolą ci one przygotować rybę tak smaczną i chrupiącą jak w najlepszej smażalni.

gotowanie ryb

Jak gotować ryby?

Ryby
Smażone, pieczone, gotowane, robione na parze, do ich spożywania nie trzeba nas już namawiać. Ryby są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Regularnie jadane wzmacniają serce, opóźniają procesy starzenia, pozytywnie wpływają na wzrok, poprawiają pamięć, koncentrację i pomagają nam dbać o linię. Kiedyś danie postne, dziś rarytas. Poniżej dowiecie się, w jaki sposób ugotować rybę żeby zachwycić najwybredniejsze podniebienie.
świeże ryby

Jak sprawdzić czy ryba jest świeża?

Ryby
Planujesz na obiad rybę i zamierzasz właśnie iść do sklepu na zakupy? Tutaj dowiesz się jak rozpoznać świeżość ryby. Przestań się kierować wyłącznie ładnym wyglądem ryby w sklepie i pozwól się więcej oszukać.
Jazda samocodem w zimie

Jak zachować bezpieczeństwo podczas jazdy samochodem zimą?

Bezpieczna Jazda
Podczas zimy jazda nawet najbezpieczniejszym samochodem może zamienić się w bardzo stresującą i niebezpieczną przygodę. Aby uczynić wasze świąteczne podróże do rodziny bardziej bezpieczniejszymi zamieszczę kilka wskazówek i porad, które mam nadzieję, że okażą się pomocne.
Karp

Karp świąteczny - dowiedz się więcej

Przepisy Bożonarodzeniowe
Większość z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez ryby na stole, przy czym tradycyjnie króluje na nim karp. Jakiego karpia kupić, jak poprawić jego smak i jak poznać jego świeżość to jedne z najczęściej zadawanych pytań. Czytając poniższe wskazówki łatwo poradzisz sobie z każdym karpiem.
ziemniaki

Jak zbierać i przechowywać ziemniaki?

Uprawa Warzyw
Kiedy sprowadzono ziemniaki do Polski, były one kompletną nowością. Od tego czasu do dzisiaj rozpowszechniły się na wielką skalę i są niemal zawsze obecne w naszej kuchni i na naszych stołach pod różną postacią. Są produkowane w przeróżnych odmianach, a także w odmiennych kolorach. Poniżej znajdziesz kilka porad jak najlepiej przechowywać ziemniaki i kiedy je zbierać.
krzesło

Jak przykleić nogi do krzesła?

Krzesła
Jeżeli Twoje krzesło kuchenne straciło jedną nogę, albo twój stół stoi na trzęsących nogach, można temu szybko zaradzić. Trochę kleju do drewna i papier ścierny i to prawie wszystko, czego potrzebujesz.